Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Τα μέτρα δεν μπορούν καν να ανακοινωθούν, πόσο μάλλον να υλοποιηθούν

Κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν ξεκάθαρα, χωρίς πολιτικές φιοριτούρες, μισόλογα και επικοινωνιακά τεχνάσματα ορισμένων που πιστεύουν ότι θα είναι για πάντα στην εξουσία. Ο λόγος γίνεται για το πακέτο μέτρων που αναμένεται από μέρα σε μέρα και ήδη έχει παγώσει την ελληνική ...
κοινωνία.
Ήταν άνοιξη του 2012 όταν ακούσαμε για πρώτη φορά ότι πρέπει η Ελλάδα να πάρει μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. Ήταν Φεβρουάριος του 2012 όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου – με την στήριξη και της ΝΔ- συμφωνούσε στο κούρεμα με προαπαιτούμενο το σκληρό πακέτο.
Από τότε έχουν περάσει έξι γεμάτοι μήνες κι ακόμη μιλάμε για το πακέτο των 11,6 δισ. που ακόμη δεν έχει κλείσει.
Πήγαμε διακοπές το Πάσχα και μας έκατσε το αρνί στο λαιμό επειδή μιλάγαμε για τα μέτρα.
Ξεκίνησε το καλοκαίρι, πήγαμε για τα μπάνια μας με τον τρόμο τι μας περιμένει και στις παραλίες συζητούσαμε για το πακέτο. Μάλιστα, από την άνοιξη το πακέτο μεγάλωσε αφού προστέθηκαν 2-3 δις που είναι η μαύρη τρύπα στα έσοδα κι άλλα τόσα από τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, σύνολο δηλαδή 18 δισ. και έχει ο θεός.
Και πάλι, λοιπόν, Σεπτέμβρη μήνα και μιλάμε για το πακέτο που δεν έκλεισε.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι το πακέτο των μέτρων δε βγαίνει όσο… μουρουνόλαδο κι αν φάμε ή για να γίνουμε πιο παραστατικοί, δε χωνεύεται όση σόδα κι αν καταπιούμε. Κι αυτή είναι η μία και μοναδική αλήθεια που πρέπει να πει η κυβέρνηση. Αν μάλιστα δε μπορεί να την πει κανένας πολιτικός, ας το κάνει κάποιος τεχνοκράτης, ο Στουρνάρας ας πούμε που χειρίζεται την υπόθεση.
Όλοι πλέον στην πολιτική σκηνή, από τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι το τελευταίο στέλεχος υπουργείου, γνωρίζουν ότι τα μέτρα δεν μπορούν καν να ανακοινωθούν, πόσο μάλλον να υλοποιηθούν.
Αυτή είναι η δυσκολία. Από όπου κι αν κόψεις, όσες θυσίες κι αν ζητήσεις, η κοινωνία είναι σε τέτοια τραγική κατάσταση που δύσκολα θα βρεις μέτρα που θα είναι αποδεκτά. Ίσως, αν κάποιοι είχαν σοβαρευτεί εδώ και μήνες και προχωρούσαν σε γενναία μείωση των δημοσίων δαπανών, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια σχετική δικαιοσύνη. Αλλά το ΠΑΣΟΚ, που τώρα συγκυβερνά με τη ΝΔ, αντί να μειώσει το διεφθαρμένο κράτος “του”, φόρτωσε τα βάρη της κρίσης στον λαό, για να μην απολύσει την κομματική πελατεία του.
Αλλά, ακόμη κι ανακοινωθούν τα μέτρα, ποιος άνθρωπος στη χώρα αυτή πιστεύει ότι μπορεί να τα αντέξει η χώρα; Κανείς, ακόμη και ο χειρότερος νεοφιλελεύθερος ανάλγητος δε θα παίξει στοίχημα επί τούτου. Τους επόμενους τρεις μήνες η χώρα θα καταρρεύσει αφού κανείς δεν θα έχει να πληρώσει, η αγορά θα διαλυθεί, τα ασφαλιστικά ταμεία θα βάλουν οριστικό λουκέτο, η υγεία και η παιδεία θα πάψει να υπάρχει. Κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι το κράτος δεν είναι επιχείρηση για να βάζει λουκέτο, πλανώνται πλάνην οικτράν. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βάλει πινακίδα που θα λέει: «Κάποτε ήταν μια περήφανη χώρα».
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αν και κάποιοι λένε ότι είναι στο χέρι μας να σωθούμε, αυτό είναι η μεγάλη απάτη. Όχι γιατί δε θέλουμε αλλά γιατί δεν μπορούμε. Καλώς ή κακώς, η μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι η απόφαση των ξένων αν θα μας σώσουν ή θα μας αφήσουν να διαλυθούμε. Η τρόικα και οι δανειστές μας θα έχουν τον τελευταίο λόγο, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Θα είναι ο Ντράγκι, θα είναι η Μέρκελ ή ο Ολάντ; Σίγουρα η σωτηρία έχει ξεφύγει από τα δικά μας χέρια. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια κι αυτή πρέπει να πει η κυβέρνηση χωρίς περιστροφές. Με διαγγέλματα, με δελτία τύπου, με δραματικές εκκλήσεις, πρέπει πάντως να την πει.
Πηγή

2 σχόλια:

  1. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο λάος και ας λέτε ότι άλλο θέλετε. Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο!!!!
    το πότε δεν ξέρω ακόμα και αυτό να το φοβάστε. Οργανωθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ :
    Η έκδοση νομίσματος συνιστά πράξη εθνικής κυριαρχίας και αποτελεί θεμελιώδες προνόμιο ενός κράτους που είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο.
    Το δίλημμα που τίθεται για ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με το ερώτημα : ΕΥΡΩ ή ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
    Διότι αν μιλάμε για δραχμή θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιος θα έχει το εκδοτικό προνόμιο, η ιδιωτική ΤτΕ – έντοκα (έχει ανώνυμη μετοχική σύνθεση και το καταστατικό της επιτρέπει μόνο μέχρι το 30% κρατικής συμμέτοχης) ή την κρατικοποιημένη ΤτΕ – άτοκα. Η διάκριση είναι σημαντική.
    Αντίστοιχα, το εκδοτικό προνόμιο του Εύρω, ανήκει στην ΕΚΤ και ως νόμισμα δεν είναι αξιόγραφο (δηλ. αποδεικτικό αξίας) αλλά χρεόγραφο (δηλ. αποδεικτικό χρέους) !!!
    Δηλαδή μπαίνει στην οικονομία μας ως ΧΡΕΟΣ (και μάλιστα έντοκα).
    Δημιουργείται και μετά δανείζεται στις εμπορικές τράπεζες με 1% και κατόπιν αυτές το δανείζουν με 4%, 5% ή και 6%, μέσω της αγοράς ομολόγων. Το ομόλογο όμως αποτελεί μια επένδυση και ως επένδυση εμπεριέχει και επενδυτικό ρίσκο. Μέχρι και το 2009 (την έναρξη της κρίσης) αποτελούσε την καλύτερη επένδυση και για αυτό έφερε την υψηλότερη διαβάθμιση ως ΑΑΑ (τώρα πια στην κατηγορία σκουπίδια –junk ).
    Τώρα μέσω μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και με συνδυασμό άγριας λιτότητας και υψηλής φορολογίας αναγκάζουν τα κράτη (τους λαούς) να πληρώσουν την άστοχη επένδυση και την χασούρα των τραπεζών. Δηλ. κοινωνικοποίηση της ζημιάς και ιδιωτικοποίηση του κέρδους
    (ο γνωστός όρος Privatize the gains and socialize the losses)
    Όταν εκδίδεις oμόλογο δημιουργείς χρέος, όταν βγαίνεις στις αγορές δημιουργείς χρέος, όταν υπογράφεις μια δανειακή σύμβαση δημιουργείς χρέος και όταν μιλάς για εύρω-ομόλογα μιλάς για χρέος με την συνολική εγγύηση όλης της ευρωζώνης.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δυνατόν να λύσεις ένα πρόβλημα χρέους με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ, όπως να δεν είναι δυνατόν να δώσεις περισσότερο αλκοόλ σε ένα μεθυσμένο, για να τον κάνεις νηφάλιο.
    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (ΠΟΥ ΘΑ ΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΑΤΟΚΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ), ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ (ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 1881 ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ), ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤτΕ ΚΑΙ 6-7 ΑΚΟΜΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΠΟΥ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012 ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 200 ΔΙΣ ΣΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟ), ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ , ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΤΡΙΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή