Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Μυρίζει ο ιδρώτας σας, μπορεί να φταίει η διατροφή σας!

γιατί μυρίζει ο ιδρώτας σαςΔιαβάστε ποιές τροφές μπορεί να κάνουν τον ιδρώτα σας να μυρίζει και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνετε εσείς οι ίδιοι

Ερώτηση αναγνώστριας: Ορισμένες φορές μυρίζει άσχημα ο ιδρώτας του συζύγου μου. Κάπου διάβασα ότι μπορεί να φταίνε ορισμένες τροφές. Είναι δυνατόν; Αν ισχύει ποιες είναι;
Σοφία Λα.
Απάντηση: Η υψηλή κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα μπαχαρικά, τροφές με έντονες μυρωδιές, ο καφές, το τσάι, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά καθώς και οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, φυσικά και κατέχουν σημαντικό ρόλο στη κακοσμία του ιδρώτα. Αυτό συμβαίνει διότι η διατροφή δύναται να προκαλέσει διαταραχές στη φυσιολογική σύσταση των εκκρίσεων των ιδρωτοποιών αδένων. Η λύση λοιπόν εντοπίζεται εκεί ακριβώς που υπάρχει και η πηγή του προβλήματος, δηλαδή στη διατροφή. Επομένως, ορισμένες χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:
-Μείωση της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού, και αντικατάστασή τους με φυσικούς χυμούς και φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, διατηρώντας παράλληλα ενυδατωμένο το σώμα μας.
-Περιορισμός της κατανάλωσης τροφών όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα θαλασσινά, ο παστουρμάς, τα μπαχαρικά και οποιαδήποτε τροφή με έντονη μυρωδιά.
-Βάση θα έπρεπε να δοθεί στον τρόπο μαγειρέματος, καθώς σωστή κίνηση αποτελεί η προτίμηση των ψητών και βραστών τροφών, έναντι των τηγανητών.
-Ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος καθώς και άλλων τροφών πλούσιων σε λίπος, και η προτίμηση των λαχανικών, ώστε να εμπλουτιστεί η διατροφή μας με φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία.
Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός πως η διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στο παραπάνω πρόβλημα, δεν σημαίνει πως απαραιτήτως είναι και ο κύριος ή ο μοναδικός. Η δυσοσμία του ιδρώτα μπορεί ακόμη να οφείλεται και στον τοπικό πολλαπλασιασμό μικροβίων ή ακόμη και σε κάποια συναισθηματική ένταση. Συμπεραίνουμε επομένως πως η σωστότερη κίνηση που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ο σύζυγος σας, θα ήταν ένας εργαστηριακός έλεγχος ώστε να είστε πλέον σίγουροι, ποια θεραπεία αποτελεί τη βέλτιστη λύση.
Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα, MSc κλινική διαιτολόγος - Διατροφολόγος, αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών διαιτολόγων.
*Στην επιστολή συνεργάστηκε και η κ. Κατερίνα Μειμάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου