Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ: ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΥ!

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΕΕ ΣΤΟ REUTERS: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΝΕ, ΕΣΤΩ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΠΕΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΞΗ!...


Κάποτε όποιοι μίλαγαν για αναδιάρθρωση του χρέους και ειδικότερα τη διαγραφή του ή τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, αντιμετωπίζονταν, περίπου, ως άνθρωποι των σπηλαίων.

Ώσπου έφθασε η στιγμή που η ίδια η επίσημη τάξη προέβη σε διαγραφή μέρους του χρέους.

Μόνο που αυτή η διαγραφή δεν ήταν μόνο ανεπαρκής ,αλλά κυριολεκτικά απατηλή, ενώ εξυπηρέτησε αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικά τραπεζικά συμφέροντα, τα οποία είδαν να διασώζονται από την πανωλεθρία της έκθεσης τους σε ελληνικά ομόλογα "σκουπίδια".

Αυτήν την ώρα φτάσανε στο σημείο ακόμα και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ να προτείνουν ή να θεωρούν αναγκαία μια "νέα" αναδιάρθρωση-διαγραφή του ελληνικού χρέους, διότι όπως ισχυρίζονται στο Reuters (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω) η Ελλάδα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο με το χρέος της να ανεβαίνει και να μην είναι βιώσιμο.



Πριν από λίγες μέρες, όπως είχαμε καταγράψει στην Iskra, ακόμα και ένας τραπεζίτης όπως ο Άκερμαν , πρώην διοικητής της κραταιάς Deutsche Bank, είχε προτείνει ως απόλυτα αναγκαία την διαγραφή ελληνικού χρέους ύψους 180 δις, που ισοδυναμεί με 90% του ελληνικού ΑΕΠ!

Προφανώς ο Άκερμαν δεν έγινε αιφνιδίως φιλέλληνας! Κυνικά ρεαλιστής είναι ! Και θέλει οι τραπεζίτες να πάρουν, έστω, μέρος των δανείων τους!

Κι όμως αυτά που προτείνουν και εισηγούνται αξιωματούχοι και επιφανείς τραπεζίτες της ΕΕ, δεν τολμά ούτε καν να ψελλίσει η ελληνική επίσημη πολιτική τάξη.

Ο κυρίαρχος πολιτικός κόσμος δεν διεκδικεί τίποτα. Απλώς παίρνει, δειλά-δειλά, ότι και όταν του τα δίνουν οι ισχυροί της ΕΕ και στις ΗΠΑ.

Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα καταργήσει το μνημόνιο και θα διεκδικήσει τη διαγραφή μέρους του "δημοσίου" χρέους, πρώτα απ'όλα του εξωτερικού, ή τουλάχιστον του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του!

Τίποτα το λιγότερο ή τίποτα περισσότερο!

Και αυτή η διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους τώρα, όχι μετά τη λαϊκή εξουσία ούτε η διακοπή απλώς αποπληρωμής του για λίγα χρόνια, πράγμα αδιέξοδο, είναι απολύτως ρεαλιστική και εφικτή και πάντως πολύ περισσότερο εφικτή και ρεαλιστική από την ανέφικτη επιλογή που συνεχίζει να πληρώνει με άγρια λιτότητα και ύφεση, ένα ατελείωτο, τυμπανιαίο χρέος.

Η Αριστερά αυτήν την ώρα οφείλει να παρατάξει με τόλμη και ρεαλισμό, μαζί με την κατάργηση των μνημονίων , την ανάγκη διαγραφής του χρέους, χωρίς προϋποθέσεις και όρους και χωρίς συνδέσεις και παραπομπές.

Η διαγραφή του χρέους ως αίτημα προτεραιότητας και επιβίωσης δεν λύνει όλα τα προβλήματα αλλά συνιστά αφετηρία και όχι τέρμα.

Αφετηρία για νέες προοδευτικές επιλογές διεξόδου, προοδευτικής ανασυγκρότησης και σοσιαλιστικής προοπτικής!


H Iskra παραθέτει στη συνέχεια ρεπορτάζ για τα ως άνω από διάφορες ιστοσελίδες:



REUTERS: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
Η Ελλάδα είναι απίθανο να είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της και μια νέα αναδιάρθρωση ενδεχομένως να είναι αναγκαία, αναφέρουν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters, σημειώνοντας ότι το κόστος θα πρέπει να το επωμιστούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

 Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι η τρόικα θα βρει κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί.

Οι αξιωματούχοι της τρόικας, αναφέρει το πρακτορείο, θα ολοκληρώσουν την ανάλυση τους για τη βιωσιμότητα του χρέους τον επόμενο μήνα, αλλά οι πηγές αναφέρουν ότι τα συμπεράσματα έχουν ήδη γίνει εμφανή.

Αυτό σημαίνει ότι οι επίσημοι πιστωτές της χώρας – η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης – θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν ένα μέρος από τα 200 δισ. ευρώ σε ελληνικό κυβερνητικό χρέος που εκτιμάται ότι έχουν στην κατοχή τους για να επιστρέψει η Ελλάδα και πάλι σε βιώσιμη βάση, αναφέρει το πρακτορείο.

Ωστόσο, προσθέτει, δεν υπάρχει προθυμία μεταξύ των κρατών μελών ή της ΕΚΤ για την ανάληψη τέτοιας δραματικής δράσης σε αυτό το στάδιο.

"Η Ελλάδα έχει ξεφύγει σημαντικά από το πρόγραμμα", δηλώνει ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. "Η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι πολύ άσχημη".

Ένας άλλος αξιωματούχος επικαλέστηκε τις τελευταίες εκτιμήσεις της Αθήνας για την πορεία της οικονομίας, οι οποίες δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7% αυτό το έτος αντί για 5% όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, κάτι που σημαίνει ότι το χρέος αυξάνεται σε σχέση με το ΑΕΠ.

"Τίποτα δεν έγινε στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες", αναφέρει ο αξιωματούχος. "Η κατάσταση απλά πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτό αφορά και το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ", προσθέτει.

Στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης η Ελλάδα υποχρέωσε τους ομολογιούχους πιστωτές της να δεχθούν απώλειες 70% με στόχο να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Ελλάδα απέχει αρκετά από την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Σύμφωνα μάλιστα με έναν αξιωματούχο η υπέρβαση μπορεί να φτάσει και το 10% που αντιστοιχεί σε περίπου σε 30 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη την ανακοίνωση του ΔΝΤ πως περαιτέρω αποκλίσεις δεν είναι αποδεκτές, ο οργανισμός μπορεί να αποφασίσει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα αφήνοντας την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη να επωμιστούν το κόστος.

Σε αυτή την περίπτωση ο μόνος τρόπος για συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα ήταν μία νέα διαγραφή χρέους ή η παράταση του χρονοδιαγράμματος με μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο τα παραπάνω δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο καθώς κανείς δεν θέλει να θέσει αυτό το ζήτημα. "Η πολιτική δυνατότητα εφαρμογής μίας αναδιάρθρωσης του χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας γίνεται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκη".

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον έξι χώρες είναι αντίθετες σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί χάνει συνεχώς τους στόχους, αλλά και γιατί το κόστος μπορεί να επιβαρύνει απευθείας τους φορολογούμενους.

"Η πολιτική δυναμική είναι πραγματικά κατά της οικονομικής δυναμικής", σημείωσε μία εκ των πηγών. "Τα οικονομικά επιχειρήματα μπορεί να είναι ξεκάθαρα – χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας για να είναι βιώσιμο – αλλά δεν υπάρχει προθυμία σε πολιτικό επίπεδο".
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου