Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η Θράκη κοντά στην εθνική τραγωδία

Εκατοντάδες κείμενα έχουν παρουσιαστεί από το παρόν ιστολόγιο, που σε βάθος χρόνων προσπαθεί να ενημερώσει αλλά και να προειδοποιήσει για όλα εκείνα που συμβαίνουν στην Θράκη. Δεν σταματήσαμε να στιγματίζουμε συμπεριφορές των πρακτόρων της
Άγκυρας αλλά και της αδιαφορίας των ελληνόφωνων κυβερνήσεων των Αθηνών και δεν σκοπεύουμε να υποκύψουμε στις πιέσεις που ενίοτε μας ασκούνται ποικιλοτρόπως. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε την πολιτική ανικανότητα, ούτε την πολιτική σκοπιμότητα, ούτε την πολιτική δοτικότητα σε "φιλίες" που ποτέ δεν αποδείχθηκαν αλλά υπάρχουν μόνο στα λόγια και μονίμως σε βάρος των Ελληνικών συμφερόντων, κεκτημένων και δικαίων.

Γνωρίζουμε πως στην Θράκη υπάρχουν ικανότατοι κρατικοί λειτουργοί, που ενώ μπορούν να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις απαιτούμενες συνθήκες που θα ανακόψουν την πορεία της τουρκικής προπαγάνδας μέσα στην Ελληνική Επικράτεια και δη στην Θράκη, συναντούν την παγερή αδιαφορία ή την φοβικότητα των Αθηνών που για άγνωστους λόγους δείχνει να έχει διαγράψει ολόκληρη την Θράκη ή φοβούμενη τουρκικές αντιδράσεις δεν τολμά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεν υπερασπίζεται το Ελληνικό Σύνταγμα και έχει αποδεχθεί μία άτυπη συγκυριαρχία του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, έχει επιβάλει μία άτυπη ανισότητα μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και έχει λειτουργήσει αρνητικά (σε όλα τα επίπεδα) προς την κατεύθυνση υπεράσπισης -με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο- μίας άκρως ευαίσθητης γεωγραφικής περιφέρειας της χώρας.

Πολλοί Έλληνες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πιστέψουν τα συμβαίνοντα στην ακριτική αυτή περιοχή της χώρας, στην Θράκη, ενώ άλλοι δεν γνωρίζουν καν το υψηλότατο επίπεδο κινδύνου στο οποίο έχει περιέλθει η περιοχή αυτή, αφού μαθαίνουν από ανώνυμους συμπατριώτες τους γεγονότα τα οποία θεωρούν "υπερβολικά"... Ενίοτε, όμως, υπεύθυνοι Έλληνες πανεπιστημιακοί ευαισθητοποιούνται και καταγράφουν με την βαρύτητα της ακαδημαϊκής τους προσωπικότητας την πρωτοφανή κατάσταση της Θράκης, προσπαθώντας να αφυπνίσουν εκείνους που ασκούν την κεντρική πολιτική και να τους κάνουν κοινωνούς ενός μείζονος και συνεχώς κλιμακούμενου προβλήματος που απαιτεί την άμεση παρέμβαση και επίλυσή του, πριν να είναι πολύ αργά...

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, δημοσιεύουμε την ανάλυση του Άγγελου Συρίγου (δημοσιεύθηκε σεο περιοδικό "Επίκαιρα") για τα εκλογικά αποτελέσματα της Θράκης και την προσέγγισή του στην δράση του τουρκικού προξενείου στην περιοχή. Θεωρούμε πως εάν εμείς δεν γινόμαστε πιστευτοί -λόγω της αναγκαστικής ανωνυμίας μας- (η επωνυμία θα πρόδιδε τους μουσουλμάνους που μας πληροφορούν για τις δράσεις -επίσημες και υπόγειες- των τουρκοπρακτόρων), ο συγκεκριμένος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, θα μπορέσει να σας πείσει για το μέγεθος του προβλήματος που τείνει να μεταβληθεί σε εθνική τραγωδία.



ΕΚΛΟΓΕΣ 2012, το μήνυμα της Θράκης αναζητεί παραλήπτες

Ο Άγγελος Συρίγος είναι δικηγόρος, επ. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η διεξαγωγή εκλογών βάσει λίστας τον Ιούνιο του 2012 έδωσε τη δυνατότητα στον τουρκικό παράγοντα να θέσει ως στόχο την εκλογή τεσσάρων μουσουλμάνων σε σύνολο έξι βουλευτών στους δύο νομούς της Θράκης. Το διακύβευμα ήταν κυρίως στη Ροδόπη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κατήλθαν έχοντας ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους μουσουλμάνους. Στην Ξάνθη μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικεφαλής του ψηφοδελτίου το μουσουλμάνο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Θα πρέπει εξαρχής να διευκρινιστεί ότι η θρησκευτική πίστη των υποψηφίων είναι παντελώς αδιάφορη. Το κατακριτέο είναι η συμπόρευση των μουσουλμάνων υποψηφίων με τους μηχανισμούς του τουρκικού προξενείου και η ταύτιση κάποιων απ' αυτούς με ακραίες τουρκικές εθνικιστικές θέσεις. Περισσότερο μεμπτό είναι ότι τα τρία κόμματα που επέλεξαν ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους τους συγκεκριμένους μουσουλμάνους δεν έλαβαν υπόψη αυτό τον παράγοντα (για τις σχέσεις των υποψηφίων με τον τουρκικό παράγοντα βλ. «Επίκαιρα» τεύχος 138, 7-Ί 3/06/20Ί 2, «Στόχος του τουρκικού προξενείου: Τρεις στους τρεις»). Σήμερα θα δούμε πώς λειτούργησε το σύστημα του προξενείου.

Μηχανισμοί επιρροής

Βασικός παράγοντας ασκήσεως επιρροής κατά τις εκλογές του 2012 ήσαν τα κρατικά προγράμματα της τουρκικής τηλεοράσεως. Το μέσο μουσουλμανικό νοικοκυριό έχει δορυφορική κεραία και κατά συνέπεια πρόσβαση στην τουρκική τηλεόραση. Παραδοσιακά, παραμονές των εκλογών, οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι εμφανίζονται στα τουρκικά κανάλια. Όχι, όμως, σε όλα. Σημασία έχει να εμφανιστούν στην τουρκική κρατική τηλεόραση (ΤΚΤ). Αυτό αποδεικνύει ότι έχουν την ευλογία του τουρκικού κράτους. Τις σχετικές διευθετήσεις αναλαμβάνει, προφανώς, το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Εξίσου προφανώς, στην κρατική τηλεόραση δεν προσκαλούνται όλοι. Η προτίμηση είναι πρωτίστως στους σταθερούς συνεργάτες του προξενείου. Ακολουθούν εκείνοι που μπορεί στο παρελθόν να έδειξαν ανεξαρτησία από τους μηχανισμούς, αλλά τελικώς προσέφεραν γη και ύδωρ. Στις τελευταίες εκλογές η τουρκική τηλεόραση προέβαλε κυρίως -όπως κάνει εδώ και χρόνια- τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, Αχμέτ Χατζηοσμάν. Ακολούθησαν ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ιλχάν Αχμέτ, και ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, Χουσέίν Ζεϊμπέκ.

Έτερος παράγοντας ασκήσεως επιρροής ήταν ο τουρκόφωνος Τύπος της Θράκης - με μία μόνον ηχηρή εξαίρεση. Τα τουρκόφωνα έντυπα χρηματοδοτούνται από το τουρκικό προξενείο κυρίως μέσω εικονικών μαζικών συνδρομών. Συνήθως προβάλλουν μια ρατσιστική έναντι των Ελλήνων εικόνα Παράλληλα, είναι τελάληδες εθνικιστικών αντιλήψεων, που θυμίζουν τους «Γκρίζους Λύκους» της Τουρκίας. Η προβολή των υποψήφιων βουλευτών μέσα από τα συγκεκριμένα τουρκόφωνα έντυπα είναι αλάνθαστος σηματοδότης των προτιμήσεων του τουρκικού προξενείου, Οι τέσσερις εκλεκτοί των μηχανισμών του προξενείου είχαν την τιμητική τους μαζί με προτροπές του τύπου: Ο Τούρκος πρέπει να ψηφίζει μόνον Τούρκο.

Ένα τρίτος παράγοντας ήσαν οι ιμάμηδες και οι μουσουλμάνοι θεολόγοι. Γύριζαν στα χωριά και στις μουσουλμανικές συνοικίες των μεγάλων πόλεων, καλώντας τους πιστούς να ψηφίσουν τους συγκεκριμένους υποψηφίους. Το θέμα αποκτούσε την αχλύ θρησκευτικής υποχρεώσεως προς το μέσο μουσουλμάνο, αφού προερχόταν από ανθρώπους που γνωρίζουν το λόγο του Θεού. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε αυτό τον τομέα το προξενείο παίζει χωρίς αντίπαλο. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν κατορθώσει από το 2009 να περάσουν μια απλή τροπολογία που θα έλυνε το θέμα της επιλογής μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων για τους μειονοτικούς μαθητές στα σχολεία. Η πλειοψηφία των ιμάμηδων σήμερα χρηματοδοτείται από το προξενείο. Δίπλα στους θρησκευτικούς λειτουργούς θα πρέπει να προσθέσουμε και πολλούς δασκάλους μειονοτικών σχολείων που προσπαθούσαν να επηρεάσουν τους γονείς των μαθητών τους.

Ωμή παρέμβαση του προξενείου

Για να εκφράσει το προξενείο την υποστήριξή του προς συγκεκριμένους υποψηφίους δεν αρκείται στο γεγονός να είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Ενδεικτι-κώς, στην Ξάνθη επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ ήταν μουσουλμάνος, ο Χασάν Εφέντη. Προφανώς δεν είχε τη στήριξη του προξενείου και το ψηφοδέλτιο καταβαραθρώθηκε στις δεύτερες εκλογές, όπως και το κόμμα που τον υποστήριζε στην υπόλοιπη χώρα.

Το προξενείο απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες δηλώσεως υποταγής. Ποιες ήσαν αυτές; Στις τελευταίες εκλογές θα εντοπίζαμε τις ακόλουθες:

Συμμετοχή σε τουρκικές εθνικιστικές εκδηλώσεις που έχουν εφευρεθεί εσχάτως στη Θράκη. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή και των τριών υποψηφίων της Ροδόπης στην εκδήλωση «σαράντα κουρμπάνια», που γίνεται στη μνήμη των Τούρκων κατακτητών της Θράκης το 14ο αιώνα - το θετικό είναι ότι φέτος δεν συμμετείχαν και χριστιανοί αυτοδιοικητικοί άρχοντες σε αυτές τις εκδηλώσεις, όπως γινόταν στο παρελθόν...

Συναντήσεις με τον Τούρκο πρόξενο και με τους δύο ψευδο-μουφτήδες της Ξάνθης και της Ροδόπης, με τις σχετικές φωτογραφίες να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και στον Τύπο ως τεκμήρια νομιμοφροσύνης.

Επίσκεψη των υποψηφίων σε μειονοτικά χωριά συνοδεία των ψευδομουφτή δων.

• Συναντήσεις των υποψηφίων με σημαίνοντα στελέχη του τουρκικού βαθέος κράτους.

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η δήλωση του γιατρού Μπαράν Μπουρχάν, που κατήλθε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο κ. Μπαράν είχε ψηφιστεί περιφερειακός σύμβουλος με 7.000 ψήφους. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου περιορίστηκε στις 1.800 ψήφους. Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν μπόρεσα να σπάσω τη γραμμή του προξενείου που ήταν υπέρ του Χουσείν Ζεϊμπέκ αρχικά και μετά του Χατζημεμίς Τουρκές. (...) Ήταν εμφανές, συνεχώς τους πρόβαλλε ο τουρκόφωνος Τύπος. (...) Η μειονότητα στη μεγάλη της πλειοψηφία άγεται και φέρεται από το τουρκικό προξενείο. (...) Αυτοί δεν με στήριξαν γιατί δεν τους προσκυνάω. (...) Γιατί δεν τους ζήτησα την άδεια να είμαι υποψήφιος».

Χειραγωγούμενη ψήφος

Μέσα σε αυτό το κλίμα έγιναν οι εκλογές. Η πλέον ενδεικτική καταγραφή των δυνατοτήτων του προξενείου έγινε στη Ροδόπη, όπου υπήρχε η φιλοδοξία για εκλογή τριών μουσουλμάνων. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, πιέστηκε και αποσύρθηκε από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ο μουσουλμάνος υποψήφιος Μεχμέτ Εμίνογλου. Με την απόσυρσή του, η Νέα Δημοκρατία έχανε
19/07-25/07/12 δυνητικά τις 2.100 (μουσουλμανικές) ψήφους που είχε λάβει ο κ. Εμίνογλου στις εκλογές του Μαΐου και ξεκινούσε με 9.200. Θεωρητικώς, εάν τα άλλα τρία κόμματα συγκέντρωναν πάνω από 12.000 ψήφους, το προξενείο θα είχε επιτύχει το στόχο του.

Τα αποτελέσματα ήσαν εντυπωσιακά ως προς την κινητοποίηση του προξενείου. Τα τρία κόμματα που κατήλθαν με επικεφαλής μουσουλμάνους κινήθηκαν μεταξύ 12.250 και 14.250 ψήφων. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η σχεδόν απόλυτη τριχοτόμηση της μουσουλμανικής ψήφου. Από την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, βάσει των αμιγώς μουσουλμανικών τμημάτων, προκύπτει ότι καθένα από τα τρία κόμματα έλαβε από 11.000 μειονοτικές ψήφους Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιος απόλυτος έλεγχος των μουσουλμάνων ψηφοφόρων. Στο βαθμό που δεν είναι και αποτέλεσμα συμπτώσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη στα πολιτικά δρώμενα της μειονότητας.

Εκείνο που δεν προέβλεψε ο τουρκικός παράγοντας ήταν η αντίδραση του χριστιανικού στοιχείου. Σε μια σπάνια για τα δεδομένα της Θράκης συσπείρωση, το (συνήθως αδιάφορο) χριστιανικό στοιχείο της περιοχής στήριξε περίπου ομοθυμαδόν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο τελευταίος περιέγραψε ως διακύβευμα των εκλογών στη Ροδόπη τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων. Παράλληλα, ζήτησε από το μουσουλμανικό στοιχείο να ξεφύγει από την εθνο-θρησκευτική χειραγώγηση. Οι κομματικοί τόνοι εξαφανίστηκαν και τον κ. Στυλιανίδη στήριξαν σημαίνοντα στελέχη από πολιτικούς χώρους που δεν είχαν ποτέ σχέση με τη ΝΔ. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο υποστηριχθείς από το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής. Το αποτέλεσμα ήταν το μοναδικό ψηφοδέλτιο με αξιώσεις εκλογής χριστιανού υποψηφίου να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του, συγκεντρώνοντας περίπου 19.000 ψήφους, εκ των οποίων περισσότερες από 1.000 προέρχονταν από μουσουλμάνους.

Η εξέλιξη των εκλογών πρέπει να προβληματίσει σοβαρά. Αφενός υπάρχει η σχεδόν απόλυτη χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου από τους μηχανισμούς του προξενείου. Αφετέρου έχουμε την αντίδραση του χριστιανικού στοιχείου, που συσπειρώνεται πέραν κομματικών γραμμών και στηρίζει τον κ. Στυλιανίδη. Στην καρδιά του προβλήματος είναι η επιλογή των κομμάτων να επιλέγουν υποψηφίους από τη μουσουλμανική μειονότητα που εκφράζουν τον τουρκικό εθνικισμό. Εάν συνεχίσουν, μάλλον θα χάσουν οριστικά τις ψήφους των χριστιανών. Το χειρότερο είναι ότι με την αντίληψη του «να μαζέψουμε περισσότερες ψήφους» κινδυνεύουν να μετατρέψουν το μικρό κομματικό τους πρόβλημα σε εθνικό.

1 σχόλιο:

  1. Συμπληρωματικά να αναφερθεί το γεγονός των χιλιάδων ψηφοφόρων που κατοικούν μόνιμα στην Τουρκία, έχουν ελληνικές ταυατότητες-διαβατήρια και συμμετέχουν κανονικά στην εκλογική διαδικασία ΣΤΗΝ ελλαδα-θρακη.Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ..??ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΔΙΠΟΔΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ.ΣΕΙΡΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ...ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ Ο ΤΖΕΝΑΙ..??

    ΑπάντησηΔιαγραφή