Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Βαυαρία προς Βερολίνο: Είστε ελλειμματικοί σαν... Νότιοι - Γιατί να σας πληρώνουμε;

Η κρίση φέρνει τσακωμούς, αλλά και... παραλληλισμούς! Σε ρόλο... Νότιας Ευρώπης, το Βερολίνο αντιμετωπίζει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, πέραν των οικονομικών ελλειμμάτων του: Τη δικαστική προσφυγή της Βαυαρίας που ζητά να μην ενισχύονται τα φτωχά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας από τα πλούσια...


Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «τα Νέα», την Τρίτη 17 Ιουλίου η ομόσπονδη κυβέρνηση του Μονάχου ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Ζητά να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, έτσι ώστε να μην υποχρεούνται τα εύπορα ομόσπονδα κρατίδια, όπως αυτό της Βαυαρίας, να ενισχύουν οικονομικά τα φτωχότερα.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα εκδοθεί πιθανότατα το 2014. Μέχρι τότε όμως θα έχουν διεξαχθεί οι εκλογές στη Βαυαρία κι αυτό είναι που ενδιαφέρει άμεσα τον πρωθυπουργό του κρατιδίου και πρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Χορστ Ζεεχόφερ.

Η δημοτικότητα του κ. Ζεεχόφερ αυτήν την περίοδο κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επιδεικνύοντας σκληρή στάση απέναντι στους «σπάταλους» και τους ελλειμματικούς του Βερολίνου (και όχι μόνο), ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας προσδοκά πολιτικά οφέλη.

Στο σημείο αυτό, μπορούμε να ανιχνεύσουμε και δεύτερο ... βίο παράλληλο, πέραν της οικονομικής κατάστασης του Βερολίνου, η οποία προκαλεί αναπόφευκτους συνειρμούς με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης: Ο κ. Ζεεχόφερ θυμίζει την Άνγκελα Μέρκελ, υπό την έννοια ότι αυτήν την περίοδο η Καγκελάριος «εξαργυρώνει» στο πεδίο της δημοτικότητας τη σκληρή της στάση απέναντι στους «προβληματικούς» της Νότιας Ευρώπης.

Η διαφορά ανάμεσα σε Ευρώπη και Γερμανία έγκειται στον οικονομικό – γεωγραφικό διαχωρισμό: Στη χώρα της κυρίας Μέρκελ και του κ. Ζεεχόφερ πλούσιος είναι ο Νότος και φτωχός ο Βορράς.

Κάποτε στη Βαυαρία έδιναν άλλοι λεφτά...

Στη Γερμανία του 1950, επί Καγκελαρίου Κόνραντ Αντενάουερ, άρχισε να λειτουργεί το σύστημα μεταφοράς πόρων από τα πλουσιότερα προς τα φτωχότερα ομόσπονδα κρατίδια. Σήμερα, τέσσερα «αριστοκρατικά» κρατίδια αναλαμβάνουν να καταθέτουν περισσότερα χρήματα στο κοινό ταμείο, μέσω του οποίου ενισχύονται οι Βόρειοι.

Τα κρατίδια αυτά είναι η Βαυαρία, η Έσση, το Αμβούργο, η Βάδη- Βυρτεμβέργη. Πέρυσι, τα τέσσερα αυτά κρατίδια έδωσαν στα φτωχότερα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. κατέληξαν στο Βερολίνο. Η «μερίδα του λέοντος» των 7,3 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα το ποσό των 3,66 δισ. ευρώ, μεταφέρθηκε από τη Βαυαρία, της οποίας η κυβέρνηση δεν θέλει να πληρώνει πλέον προς όφελος των... παρακατιανών.

Βεβαίως, όπως υπενθυμίζουν και «τα Νέα», η Βαυαρία μέχρι το 1987 δεν ανήκε στην κατηγορία των... κρατιδίων – δωρητών, αλλά σε εκείνη των αποδεκτών της εσωτερικής οικονομικής αναδιανομής. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν. Λίγο αργότερα μάλιστα, με την ενοποίηση της Γερμανίας, η Βαυαρία ισχυροποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Την εποχή, λοιπόν, κατά την οποία η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει την αυστηρότερη «ενοποίηση» της Ευρώπης, στην ίδια τη Γερμανία ισχυροποιούνται οι φυγόκεντρες τάσεις. Μένει να δούμε τώρα εάν και κατά πόσο στη χρεωμένη Νότια Ευρώπη θα... λανσαριστούν μηνύματα αλληλεγγύης και κατανόησης, του τύπου «είμαστε όλοι Βερολινέζοι»!
πηγη

1 σχόλιο:

  1. Δεν χωνεύονταν και από πριν μεταξύ τους, οι Βαυαροί θεωρούν τους εαυτούς τους πιο Γερμανούς, βρήκαν αφορμή τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή