Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Νέος πρόεδρος στην Παραγουάη

Ο Φεντερίκο Φράνκο ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Παραγουάης, μετά την αποπομπή του Φερνάνδο Λούγο από το ύπατο αξίωμα στη λατινοαμερικάνικη χώρα.


Ο 49χρονος Φράνκο, χειρουργός, πρώην αντιπρόεδρος και σύμμαχος του Λούγο, είχε μεταπηδήσει στην αντιπολίτευση και μετατράπηκε σε ηγετικό της στέλεχος....
Στην ομιλία του, κάλεσε να υπάρξει εθνική ενότητα και δεσμεύτηκε να σεβαστεί τη συνταγματική τάξη και την δημοκρατία, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση εκλογών τον Απρίλιο του 2013.

"Η μετάβαση που αρχίζουμε σήμερα γίνεται εντός της συνταγματικής τάξης", είπε. "Δεν θέτει καθ' οιονδήποτε τρόπο την δημοκρατία σε κίνδυνο", πρόσθεσε.

Ωστόσο η πολιτική κρίση μετά την αποπομπή του Λούγο από τη Γερουσία (39 ψήφοι υπέρ, 4 κατά) σε μια εσπευσμένη διαδικασία μοιάζει να έχει άδηλη κατάληξη. Ο Λούγο, 61 ετών, πρώην καθολικός επίσκοπος, αποδέχθηκε την αποπομπή του και κάλεσε τους υποστηρικτές του να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της Γερουσίας, η οποία έκρινε ότι ασκούσε "πλημμελώς" τα καθήκοντά του, ειρηνικά.

"Δεν είναι ο Φερνάνδο Λούγο που υπέστη πλήγμα. Είναι η δημοκρατία της Παραγουάης αυτή η οποία τραυματίστηκε βαθιά", δήλωσε ο αποπεμφθείς πρόεδρος.

Βίαια επεισόδια όμως ξέσπασαν έξω από το Κογκρέσο λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί ρόπαλα, δακρυγόνα και αντλίες νερού υπό πίεση για να αποκρούσει εξοργισμένους διαδηλωτές. Ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, πάντως ως τώρα δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Ο Λούγο πιστεύεται ότι βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο στην Ασουνσιόν. Η υπουργός Υγείας Εσπεράνσα Μαρτίνες είχε χαρακτηρίσει την διαδικασία αποπομπής του "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα". Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είπε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι θεωρεί "παράνομη" την απόφαση της Γερουσίας και δεν θα αναγνωρίσει το νέο πρόεδρο, ενώ πρότεινε να κλείσουν τα σύνορα.

Ωστόσο ο ίδιος ο Λούγο δήλωσε ότι αποδέχεται την απόφαση. "Υποτάσσομαι στην απόφαση του Κογκρέσου", είπε μερικά λεπτά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η Γερουσία του είχε δώσει λιγότερο από μια ημέρα για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του έναντι των κατηγοριών ότι φέρει την πολιτική ευθύνη για πέντε επεισόδια βίας, περιλαμβανομένου ενός στο οποίο σκοτώθηκαν 11 χωρικοί και έξι αστυνομικοί σε ταραχές με αφορμή την κατάληψη γης σε μια βορειοανατολική επαρχία, την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση της Γερουσίας θύμισε σε πολλούς τα γεγονότα στην Ονδούρα το 2008, όταν ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια απήχθη από το στρατό και εξορίστηκε σε ένα πραξικόπημα που υποστήριξε το Κογκρέσο. Η Ονδούρα είχε απομονωθεί από τους περιφερειακούς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της αναστολής της συμμετοχής της στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών για δύο χρόνια.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Παραγουάη θα απομονωθεί επίσης. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών συνεδριάζει στην Ουάσινγκτον εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ασουνσιόν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της UNASUR, ωστόσο, έκαναν λόγο για παραβίαση της δημοκρατικής τάξης και του κράτους του νόμου και πρόσθεσαν ότι εξετάζεται το εάν "είναι δυνατό" να συνεχιστεί η συνεργασία με την Παραγουάη και η διαδικασία περιφερειακής ολοκλήρωσης.

Η διαδικασία άρχισε την Πέμπτη, με πρωτοβουλία του κόμματος Κολοράδο και του κόμματος PLRA του Φράνκο, που ως πρότινος υποστήριζε τον Λούγο. Τα δύο κόμματα έχουν από κοινού ευρεία πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Ο δικηγόρος του Λούγο Ενρίκε Γκαρσία κατέθεσε αίτημα να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάνοντας λόγο περί "αυθαίρετης" αποπομπής και "σοβαρή εκτροπή από την έννομη τάξη".

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα χαρακτήρισε "βεβιασμένη" την διαδικασία.




kafeneio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου