Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ο λαός δεν έχει τίποτα να προσδοκά από τη νέα κυβέρνηση

Η «αναδιαπραγμάτευση» που υπόσχεται δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναγκαστική αναπροσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη
Από τη χτεσινή συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, Ράπανου και Ζανιά...


Τη σκυτάλη από την αντιλαϊκή κυβέρνηση Παπαδήμου παίρνει σήμερα η νέα τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με βασική διακήρυξη την «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου. Χτες συνεχίζονταν τα παζάρια και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.Το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, που ορκίζεται σήμερα, είναι δεδομένο και όποιο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και αν συμφωνηθεί τελικά με τους εταίρους και δανειστές, δεν πρόκειται να φέρει καμία ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, θα οδηγήσει το λαό πιο βαθιά στη φτώχεια, προκειμένου να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων και να διασωθεί η πλουτοκρατία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, προσπάθησε καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες και ψεύτικες προσδοκίες, συσκοτίζοντας τον σκληρό ταξικό χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής με κορόνες περί πατριωτισμού, ακόμα και με επίκληση της θρησκείας.

«Ζητώ από τον ελληνικό λαό πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Mε τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας μια ώρα νωρίτερα από την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά, στην πρώτη δήλωση μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο, κρύβοντας ότι από την κρίση ή θα βγει νικητής ο λαός ή τα μονοπώλια, που το κόμμα του υπηρετεί με συνέπεια.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση «τη λειτουργία των βασικών δομών του κράτους, όπως η παιδεία, η υγεία, η δημόσια διοίκηση, η ασφάλεια του πολίτη, η ενέργεια», εκφράζοντας τη στήριξή του στη νέα κυβέρνηση.

Η εφαρμογή του προγράμματος της νέας κυβέρνησης υπόσχεται μόνο νέα δεινά, πιο βαθιά και μόνιμη χρεοκοπία για το λαό, όποιες αναγκαστικές προσαρμογές κι αν γίνουν στο «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται στις «18 προτάσεις» που είχε κάνει προεκλογικά η ηγεσία της ΝΔ, οι οποίες εξειδικεύουν το «εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», εννοείται προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη, που επαγγέλλεται, θα επιτευχθεί με μισθούς πείνας, παραπέρα συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, άγρια λιτότητα και εξαΰλωση των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, νέα προνόμια και πλήρη φοροαπαλλαγή για τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Γνωστό το πρόγραμμά τους

Ταυτόχρονα τα μέτρα - ασπιρίνες για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους, τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών, αλλά και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο, παραπέμπονται στην όποια επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα, καλλιεργώντας αυταπάτες και ανοχή του λαού στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Στα σημεία αυτά ήδη έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, που συζητούσαν και χτες το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, αλλά πληροφορίες ανέφεραν πως τα τρία κόμματα συμφώνησαν και για τη χρονική παράταση της εφαρμογής του νέου πακέτου μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, κατά δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016 αντί για το 2014.

Ως «ισοδύναμο μέτρο» προτείνεται στην τρόικα η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να καλυφθεί η νέα «τρύπα» στο έλλειμμα. Είναι φανερό ότι κανένα όφελος δε θα έχει ο λαός από μια τέτοια νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία μάλιστα θα συνοδευτεί με επιτάχυνση και γενίκευση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Η ηγεσία της ΝΔ διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να καταργήσει ή να αλλάξει ούτε αυτούς τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου για τα εργασιακά, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (32% για τους κάτω των 25 ετών) και βέβαια τη μείωση του «μέσου μισθού» σε αυτά τα επίπεδα και ακόμα παρακάτω.

Επίσης, τάσσεται υπέρ της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της παραπέρα υπονόμευσης των συλλογικών συμβάσεων. Ενστάσεις, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, στα ζητήματα αυτά διατυπώθηκαν από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, χωρίς φυσικά αυτό να εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει.

Οι Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης συναντήθηκαν χτες το βράδυ με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά και τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανο, που φέρεται ως ο νέος υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να διαμορφώσουν τη διαπραγματευτική τακτική ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεταβούν, εκτός από τον Α. Σαμαρά και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κυρίως για λόγους εντυπώσεων.


Συχαρίκια από Μέρκελ - Ομπάμα

Πρόσκληση για επίσκεψη στο Βερολίνο απηύθυνε στον Α. Σαμαρά η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χτες με τον νέο πρωθυπουργό, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, «η καγκελάριος ελπίζει σε μια καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό».

Σε δική του ανακοίνωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με τον νέο πρωθυπουργό, τον Α. Σαμαρά, ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει γρήγορα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις», εννοείται με φθηνότερους εργάτες και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
Ανορθόγραφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου