Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Το πρόγραμμα Ηλιος, πρόβα για την Ενεργειακή Εκποίηση της Ελλάδας

Το πρόγραμμα Ηλιος ειναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που πως αναλυτικά περιγράφεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ  σκοπό έχει να αξιοποιήσει την ελληνική ηλιοφάνεια για να παράξει ρεύμα, το οποίο θα πωλείται κατά κύριο λόγο, στην Γερμανία...


Στο άρθρο 13 της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου προβλέπεται ότι  όλα τα έσοδα από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος του προγράμματος Ήλιος, θα πηγαίνουν στην αποσβεση του Δημοσίου Χρέους με μια προσδωκόμενη απόδοση 15 δις ευρώ μέχρι το 2015.

Επιπλεόν, το ελληνικό δημόσιο, στα πλαίσια του προγραμματος θα παράσχει μη αξιοποιημένες εκτάσεις του, για την υλοποιήση του έργου. Την οικονομική στήριξη του έργου αναλαμβανει η Γερμανία. Το έργο προβλέπεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας κυρίως στην περιφέρεια και αυτό είναι και το σημαντικότερο όφελος του.

Κάποιος, καλόπιστος που θα διαβάσει βεβιασμένα τα παραπάνω, είναι δεδομένο ότι θα δει με καλό μάτι το πρόγραμμα, καθώς η ενεργειακή εκμετάλλευση της Ηλιακής ενέργειας ειναι αναμφισβητητα θετικός αναπτυξιακός στόχος.

Ομως το πρόγραμμα Ήλιος ειναι κάτι παραπανω από ενα απλο σχέδιο επένδυσης σε Φωτοβολταικά Συστήματα. Το πρόγραμμα Ηλιος αποτελεί πρόβα τζενεράλε για την πλήρη ενεργειακή υποδουλωση της Ελλάδας:

    Η Ελλαδα θα παραγει ενέργεια (ηλιακή εν προκειμένω) χωρις ομως να έχει κανέναν έλεγχο στα έσοδα, τα οποία θα μπαίνουν στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμη του Χρέους
    Θα παραχωρήσει εκτασεις για την υλοποιηση του προγραμματος. Στην περιγραφή του προγραμματος το ΥΠΕΚΑ μιλά για αγονες, μη αξιοποιήσιμες εκτάσεις. Στην χώρα που φιλέτα πανακριβης γης ανταλλάχθησαν με το νερό μιας λίμνης, καταλαβαίνει κανείς τι είδους εκτάσεις μπορεί να παραχωρηθουν.
    Ως γνωστόν τα φωτοβολταικά πάρκα απασχολουν ελάχιστο προσωπικό κατα τη λειτουργία τους. Η μείωση της ανεργίας από το πρόγραμμα θα είναι ελάχιστη και θα περιοριστεί στην φάση της ανάπτυξης των συστημάτων στην επικράτεια
    Δεν υπάρχει λέξη για την υποστήριξη παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Ελλάδα. Ξενες (γερμανικές ως επι το πλείστον) εταιρείες, θα κατασκευασουν φωτοβολταικά πάρκα, σε οικόπεδα παραχωρήμενα για 25-30 χρόνια από το Ελληνικό κράτος, θα πωλούν το ρεύμα στη Γερμανία, θα εξάγουν τα κέρδη τους στην Γερμανία, και τα έσοδα του Ελληνικού Κράτους από την όλη επένδυση θα πηγαίνουν στην πληρωμή των δανειστών μας και δεν έχουμε λογο να αμφιβάλλουμε ότι θα πηγαίνουν στους Γερμανούς Δανειστές.

Είναι φανερό, ότι σε κάποιο επόμενο ή μεθεπόμενο πακέτο στήριξης, γιατί κανείς πλέον δεν πιστευει ότι με το Μνημόνιο ΙΙ και το PSI θαβγει η Ελλάδα από την κρίση, μπορεί να υπάρχει κάποιο ανάλογο αρθρο 13, που να αφορά την ΑΟΖ, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το ουράνιο. Και να εκπονηθουν αντίστοιχα προγράμματα «αναπτυξης». Εξάλλου στο Μνημόνιο προβλέπεται ήδη η διαδικασία με βάση την οποία η Εθνική Περιούσία εκποιείται σε τιμές ευκαιρείας.

Σαφώς και είναι απαραίτητο και χρήσιμο να  αξιοποιησουμε τόσο την ηλιοφάνεια όσο και τον ορυκτό πλούτο της χώρας για να περάσει η χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Σαφώς και τα έσοδα από μια τέτοια διαδικασία θα βοηθουσαν και στη διαχείριση του Χρέους της Χώρας. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με εκχώρηση αυτών των πηγών στους δανειστές.

Αν οι εταίροι μας ήθελαν πράγματι να σταθούν αλληλέγγυοι στην προσπάθεια της Ελλάδας να διασωθεί από την οικονομική κρίση, οι προτάσεις τους θα ήταν προς την ξατεύθυνση της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών από το ελληνικό κράτος, από ελληνικές επιχείρησεις. Θα μας βοηθουσαν το τεράστιο ποσό των 10GW, να το περάσουμε στο δίκτυο μας ωστε να μειωθεί η εξάρτησή μας από τον λιγνίτη και τις εισαγωγές ρεύματος. Θα υποδείκνυαν την δημιουργία και την στήριξη εγχώριας βιομηχανίας κατασκευής φωτοβολταικών πάνελ, που θα στήριζε και την ενεργειακή απεξαρτηση της χώρας και τις εξαγωγές και θα βοηθούσε στην δημιουργία πολύ περισσότερων και σταθερών θέσεων εργασίας. Μια τέτοια κίνηση θα σταματούσε την απαξίωση της ΔΕΗ και θα την καθιστουσε κορυφαία εταιρεία Ενέργειας στη Ευρώπη ειδικά σε ότι αφορά τα ΑΠΕ, θα οδηγουσε στην μέιωση του ενεργειακού κόστους για τα Ελληνικά Νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες μπορεί να μη μείωναν 15 δις το χρέος σε 5 χρόνια, αλλά θα δημιουργούσαν τετοιες συνθήκες για την σταθερή και ευκολη διαχέιριση του σε περιβάλλον ανάπτυξης.

Χρειάζεται επαγρύπνση και προσοχή. Το προγραμμα Ηλιος με το οικολογικό του προφίλ αποτελεί έναν αθόρυβο Δούρειο Ίππο, ένα master Plan πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί όλη ενεργειακή υποδούλωση της χώρας. Πίσω από το ψευδεπίγραφο δίλημμα Ευρώ η Δραχμή, μασκαρεύονται αυτοί που επιβουλέυονται τον Ελληνικό Πλούτο. Η ενέργεια που μπορεί να παράξει η Ελλάδα αποτελέι σημαντικό παράγοντα άυξησης της αξίας της Ελληνικής Οικονομίας, κόντρα στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθείται 2 χρόνια τώρα. Μπορεί να αποτελέσει πραγαμτικό και ισχυρό μοχλό για την αύξηση της ανταγωνιστικότητητας, που μόνο την χειτοτέρευσαν οι πολιτικές του μνημονίου.Από την άλλη τα προεκλογικά προγράμματα των 2 πρώην κομμάτων εξουσίας λένε ελάχιστα για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Στα 18 σημεία που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς δεν υπάρχει παρα μια αναφορα, μίας σειράς στην ΑΟΖ. Αυτή είναι και η μόνη αναφορά σε ενεργειακά ζητήματα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας ώς την πιο σημαντική της τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Ειναι προφανώς σε άλλο κόσμο. Και καλύτερα να μείνουν στον κόσμο τους και να μην ξανακυβερνήσουν αυτόν τον τόπο.
πηγη

1 σχόλιο:

  1. ΨΗΦΙΣΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Καθηγητής Πανεπιστημίου Ανδρεας Αθηναιος
    B.Α., M.A., MCP, Ph.d.
    Case Western Reserve University
    University of Pennsylvania


    ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ
    Το Πείραμα της Φιλαδέλφειας
    Η Γυναίκα Αράχνη



    http://ellinikosanemos.blogspot.gr/2012/06/normal-0-false-false-false.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή