Η εφημερίδα Financial Times αποκαλύπτει ότι μια ομάδα διαχειριστών των hedge funds άρχισαν να «σορτάρουν» ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ενώ οι δύο αυτές χώρες, χωρίς οικονομικές δυσκολίες, εξακολουθούν να... πληρώνουν τα χαμηλότερα επιτόκια για τα χρέη τους.
Τα hedge funds είναι άκρως κερδοσκοπικά κεφάλαια που απευθύνονται σε άτομα ή οργανισμούς που μπορούν να τους εμπιστευτούν πολύ μεγάλα ποσά. Οι επενδύσεις τους βασίζονται σε μια σειρά στρατηγικών μεγιστοποιήσεων των κερδών των επενδυτών τους, συμπεριλαμβανομένου του «shorting» (ακάλυπτες πωλήσεις).
Σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση των επενδυτών, οι οποίοι στοιχηματίζουν σε αύξηση της τιμής μιας κινητής αξίας, οι "Shorters" ποντάρουν σε πτώση μιας κινητής αξίας. Για να το πραγματοποιήσουν, δεν αγοράζουν τους εν λόγω τίτλους, αλλά τους πωλούν με προθεσμία (δηλαδή δεσμεύονται να τους πωλήσουν σε μια συμφωνημένη μελλοντική ημερομηνία) και περιμένουν να πέσουν οι τιμές των εν λόγω τίτλων για να τους αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές και για να εξασφαλίσουν την μεταφορά τους, η διαφορά μεταξύ των δύο πράξεων αποτελώντας την προστιθέμενη αξία τους.
Μέχρι τώρα, αυτοί οι εξαιρετικά έμπειροι υψηλόμισθοι διαχειριστές σπεκούλαραν στις ευρωπαϊκές χώρες των οποίων τα προβλήματα είναι γνωστά: την Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία και μερικές φορές, τη Γαλλία. Η καινοτομία είναι ότι τώρα επιτίθενται στα ΑΑΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας και της Γερμανίας, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένουν ότι οι χώρες αυτές θα καταρρεύσουν επίσης.
Σε δεύτερο επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι αναμένουν μια γενικότερη κατάρρευση της ζώνης του ευρώ, γεγονός που θα προκαλέσει ακόμα και τη κατάρρευση των πιο ευημερουσών χωρών. Μαζί με τη Γαλλία, η Γερμανία είναι η χώρα που συμβάλλει το περισσότερο στο ταμείο αρωγής της ζώνης του ευρώ. Και η κατάρρευση της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της θα οδηγήσει σίγουρα τις ΗΠΑ στα απόνερα της.
Ένας από αυτούς τους διαχειριστές αυτών των hedge funds που στοιχηματίζουν εναντίον της Γερμανίας είναι ο Τζον Πόλσον, ένας δισεκατομμυριούχος που έκανε την τύχη του στοιχηματίζοντας στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου