Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Σκληρές κουβέντες αντάλλαξαν Καμμένος-Σαμαράς , Τσίπρας-Βενιζέλος


Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα απο την χθεσινή συνάντηση όπου η ένταση ανέβηκε πολλές φορές...

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων):
Ευχαριστω, κυριε Προεδρε.
Κατ’ αρχην, να πω ότι... λυπαμαι που απο την μερια του κ. Σαμαρα δεν
υπαρχει θεση απεναντι στις βασικες πολιτικες θεσεις των Ανεξαρτητων Ελληνων που τις προτειναμε σαν βαση συζητησης για τη δημιουργια κυβερνησεως. Και λυπαμαι γιατι αναφερεται σε σεναριο 2 χωρις να απαντα..

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Προεδρος του Πανελληνιου Σοσιαλιστικου Κινηματος): Σεναριο β’.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων): ...χωρις να απαντα...
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τι εννοειτε «σεναριο β’»;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων): Δεν υπαρχει σεναριο β’. Οι προτασεις μας ειναι συγκεκριμενες.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας): Πως δεν υπαρχει; Δεν υπαρχει αυτη η επιστολη που στειλατε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων): Καμια επιστολη δεν υπαρχει. Σας ειπα, κυριε Σαμαρα...
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας): Μα, ο Προεδρος της Δημοκρατιας εστειλε επιστολες σε ολους μας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων): Δεν ειναι αναγκη να κανουμε μικροπολιτικη. Το εχω διευκρινισει. Ειναι τα επτα σημεια που ειναι στα πρακτικα...
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας): Αυτο που σου στελνει ο Προεδρος της Δημοκρατιας αποτελει μικροπολιτικη;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων): Και ειναι και αναρτημενα στο site μας. Δεν ειμαστε «ΖΑΠΕΙΟ 2», «ΖΑΠΕΙΟ 3». Σας παρακαλω.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας): Αποτελει μικροπολιτικη αυτο που μας εστειλε ο Προεδρος της Δημοκρατιας;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων): Σας παρακαλω. Αντιλαμβανομαι οτι δεν επιθυμειτε με κανεναν τροπο να συζητησετε καν προτασεις. Επιθυμειτε να ειστε πρωθυπουργος. Επιθυμειτε την καρεκλα. Εμεις επιθυμουμε να υπαρχει κυβερνηση στον τοπο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας): Το τελευταιο που επιθυμω και το απεδειξα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων):
Επιθυμουμε να υπαρχει λυση στον τοπο.
Ειναι απολυτα σαφες δε οτι σε κυβερνητικο προγραμμα και ενα-ενα, οπως
απαντησε ο κ. Βενιζελος, δεν απαντησε ο κ. Σαμαρας. Λυπαμαι γι' αυτο.
24
Ειναι σαφες δε στο τελος οτι η λυση η μονη που υπαρχει ειναι το μνημονιο. Το ΠΑΣΟΚ και η Νεα Δημοκρατια επιμενουν...
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας): Κυριε Καμμενο, εχετε την καταγγελια της δανειακης συμβασης. Τι θελετε να απαντησω; Για την καταγγελια της δανειακης συμβασης;
Το σεναριο 2 το οποιο μας εχετε δωσει λεει οτι, αν καποιος διαφωνει με ορισμενα, οπως θα ηταν η καταγγελια, με την οποια εγω κυριως διαφωνω, θα μπορουσατε μετα να δωσετε ψηφο εμπιστοσυνης σε μια κυβερνηση, που μαλιστα ζητατε να μπει και Υπουργος Εθνικης Αμυνης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων): Δεν υπαρχει σεναριο δυο. Αυτο το διαβαζετε σε συγκεκριμενα site τα οποια ειναι φιλοι σας. Δεν υπαρχει κατι τετοιο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας): Δικων μου φιλων;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων):
Διευκρινισα απο την αρχη οτι υπαρχουν συγκεκριμενες προτασεις ...
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας): Ο κυριος
Προεδρος της Δημοκρατιας ...
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων): Σας
παρακαλω τωρα, μην το γελοιοποιουμε το θεμα. Υπαρχουν συγκεκριμενες προτασεις κατατεθειμενες στα πρακτικα. Σε αυτες επρεπε να επιμεινετε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας): Κυριε Προεδρε, παρακαλω, παρτε θεση σε αυτο. Με συγχωρειτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων): Οχι, μην διακοπτετε, κυριε Προεδρε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας): Μα, δεν ειναι δυνατον.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Προεδρος των Ανεξαρτητων Ελληνων): Δεν ειναι κακο να ακουσετε και να μιλησετε. Ειναι η σειρα μου. Εχετε σειρα να μιλησετε.
Λοιπον, ο κ. Σαμαρας επιθυμει το μνημονιο και επιθυμει να ειναι μονο εκεινος πρωθυπουργος. Δεν απαντα ουτε στις προτασεις που εχουμε, ουτε στις προτασεις που καναμε. Εμας ειναι μονο αυτες οι επτα θεσεις μας και το προγραμμα μας που ειναι αναρτημενο. Δεν βλεπω, λοιπον, να υπαρχει λυση απο τη μερια -δυστυχως- του κ. Σαμαρα.
25
Ο κ. Τσιπρας ηταν απολυτα σαφης, αλλα δεν υπαρχουν δυνατοτητες ουσιαστικα δημιουργιας -απ’ ο,τι αντιλαμβανομαι, απο τη στιγμη το ΠΑΣΟΚ και η Νεα Δημοκρατια επιμενουν στο μνημονιο- μιας κυβερνησης που θα καταγγειλει το μνημονιο και τις δανειακες συμβασεις.

Η πρόταση Καμμένου για κυβέρνηση

Ο κ. Καμμένος δεν θέλησε να μπει στην κόντρα με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης και αφού παρουσίασε τις επτά προτάσεις του κόμματός του πρότεινε σχηματισμό Κυβέρνησης υπό τους Ανεξάρτητους Έλληνες ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από 180 βουλευτές:

ΚΑΜΜΕΝΟΣ Αυτές είναι, λοιπόν, οι επτά βασικές αρχές, οι οποίες ουσιαστικά θα οδηγήσουν στη δυνατότητα εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων να αναλάβουμε ακόμα και την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, βεβαίως με ψήφο εμπιστοσύνης και με στήριξη εκατόν ογδόντα (180) Βουλευτών…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Με συγχωρείτε, μιλάτε για ψήφο εμπιστοσύνης σε σας;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Σε μας, ναι. Αυτή είναι η θέση την οποία καταθέτουμε.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος άμεσα, με τα εργαλεία με τα οποία στηρίζουμε τη διακυβέρνηση αυτή, με τις επτά βασικές αρχές που έχουν περιγραφεί στο πρόγραμμα το οποίο σας έχω εγχειρίσει και το οποίο είναι δημόσιο και είμαι στη διάθεσή σας να σας το αναλύσω αργότερα βήμα-βήμα.

ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο κ. Καμμένος που δεν αναφέρθηκε καθόλου στο «σενάριο 2» και επομένως αποσύρει μία τέτοια προοπτική –μας είπε μόνο για κάποιον οδικό χάρτη με ψήφο εμπιστοσύνης που πρέπει να πάρει από εμάς- προσωπικά δεν άκουσα τίποτα απολύτως που να με πείθει για έναν τέτοιο σοβαρό προγραμματισμό που θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή μας για ένα τόσο σημαντικό για τον τόπο σχέδιο εξόδου από την κρίση.


ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το νέο στοιχείο της συζήτησης είναι η πρόταση του κ. Καμμένου να στηρίξουμε μια δική του κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δεν μπορεί να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση του κ. Καμμένου.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», φαντάζομαι με εσάς Πρωθυπουργό.

Γι’ αυτό είπα «κυβέρνηση του κ. Καμμένου». Επειδή οι κυβερνήσεις προσδιορίζονται…

ΚΑΜΜΕΝΟΣ Θα το δούμε. Τα πρόσωπα είναι άλλο.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Ωραία. Εάν δεν θα είστε ο Πρωθυπουργός, δέχομαι των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Το δέχομαι.
Θέλω να πω για ποιο λόγο. Διότι θεωρώ ότι ο όρος που θέτει να προχωρήσουμε σε καταγγελία του Μνημονίου, δηλαδή σε μια μονομερή ενέργεια, είναι εξαιρετικά βλαπτικός για τη χώρα. Θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή, θα την οδηγήσει όχι σε πτώχευση με την τυπική έννοια του όρου, αλλά στη μαζική και αθεράπευτη φτώχεια. Θα την κάνει Αλβανία του 1960.

Η κόντρα Τσίπρα-Βενιζέλου για τις εκλογές και την αλήθεια για το μνημόνιο

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη συμμετοχή ή μη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά και το ποιος ωθεί τελικά και με ποιον στόχο τη χώρα σε εκλογές. Έτσι ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα για τη στάση του με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά στο ίδιο ύφος για το κατά πόσο ειπόθηκε από το ΠΑΣΟΚ η αλήθεια για το μνημόνιο.


ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Κύριε Πρόεδρε, είπε ο κ. Τσίπρας ότι μίλησα με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές. Η στάση μου, η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ καθαρή. Είμαστε κατά της επανάληψης των εκλογών και υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης για τη διαχείριση της εθνικής κρίσης με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Το είπα από την πρώτη στιγμή. Και προφανώς συμφωνώ με την πρόταση του κ. Κουβέλη, την οποία επανέφερε. Όμως, η πρόταση αυτή έχει έναν απαράβατο όρο, που είναι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άρα, στην πραγματικότητα έχει απορριφθεί αυτή η πρόταση.

Δεν μιλάω με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Μιλάω με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία, γιατί πιστεύω πως ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε εδώ, θα κριθεί ιστορικά αργά ή γρήγορα.

Εάν, όμως, πάμε λόγω της ευθύνης άλλων σε εκλογές, στις εκλογές θα πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό με όλη τη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Δεν θα φοβηθούμε να ανοίξουμε μέτωπο με ανεύθυνες και επικίνδυνες στάσεις.

ΤΣΙΠΡΑΣ : Δεν την είπαμε, κύριε Βενιζέλο, στις προηγούμενες εκλογές την αλήθεια;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Βεβαίως. Θα την πούμε, λοιπόν, ξανά, εάν το θέλετε.

Τώρα, λοιπόν, επειδή δεν πρέπει να μείνει τίποτα αναπάντητο, λέω το εξής: Η στάση του κ. Τσίπρα σχολιάστηκε από μένα. Είναι προφανές ότι επανέρχεται στο σενάριο της καταγγελίας της δανειακής σύμβασης. Άρα, δεν ισχύει η επιστολή του, δεν ισχύει το νέο πλαίσιο συμφραζομένων το οποίο μας παρουσίασε…

ΤΣΙΠΡΑΣ : Θα προκαλέσετε και τρίτο γύρο μ’ αυτό που λέτε.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Ναι, να προκαλέσει. Δεν με πειράζει καθόλου. Καθόλου, μα καθόλου. Και τρίτο και τέταρτο.

ΤΣΙΠΡΑΣ : Απλώς το επισημαίνω.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ : Χρόνου φείδου!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Όχι, όχι. Δεν πρόκειται να λυπηθώ μερικά λεπτά της ώρας, όταν παίζεται η ιστορία του έθνους εδώ.

Συνάγω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή απαράβατος όρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και ότι εντός του πλαισίου της δανειακής σύμβασης, ανεξαρτήτως του πώς διαμορφώνονται οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, δεν θέλετε να κάνετε τίποτα.

H κούραση και ο εκνευρισμός Παπούλια

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Προεδρος της Δημοκρατιας): Κυριοι, εχουμε τελειωσει. Θα αρχισω εγω να εκνευριζομαι τωρα. Εχουμε τελειωσει. Ειναι θεματα τα οποια δεν ειναι της σημερινης συναντησης των Αρχηγων. Ειμαστε εξω ακριβως...

πηγή

2 σχόλια:

  1. Αν κατάλαβα καλά στη μονομαχία Καμμένου-Σαμαρα για το περιβόητο non-paper ο Πρόεδρος δεν πήρε καμία θέση; Παρόλο που αναφέρουν συνέχεια το όνομα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Του την έστησαν του Καμμένου, φαίνεται και από την επιμονή του Σαμαρά στο θέμα. Από την μια ισχυρίζονται κρισιμότητα στιγμών και από την άλλη αντί να συζητά επί των 7 προτάσεων κολλάει στην παγίδα που έστησαν. Κάνουν τζιζ τα 7 σημεία, άρα πετάμε τα μπάλλα στην εξέδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή