Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Δύο μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν περαιτέρω μείωση στα ποσοστά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Παρατηρείται εντυπωσιακή αντιμνημονιακή στροφή στη νεολαία
Bρετανικό ιστολόγιο The Slog
28 Aπριλίου 2012

Το ιστολόγιο The Slog έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα δύο μυστικών δημοσκοπήσεων που έγιναν στην Ελλάδα, τα οποία...
δείχνουν ότι, καθώς οι νέοι ψηφοφόροι κατασταλάζουν στο τι θα ψηφίσουν, στο ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα παρατηρείται μια σημαντική πτώση του ποσοστού που διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει στις εκλογές. Στην Αθήνα, και αυτό είναι επίσης σημαντικό, λέγεται ότι έχει διεξαχθεί τουλάχιστον μία δημοσκόπηση από τους υπαλλήλους της ΕΕ που εργάζονται στα γραφεία της τρόικας στην ελληνική πρωτεύουσα. Περισσότερα για αυτό το θέμα παρακάτω.

Όπως προβλέψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, εξετάζει το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού κομμάτων στα οποία θα αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά την άποψη του Σαμαρά, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει απλώς χάσει σε δημοτικότητα, πράγμα που καθιστά τον ίδιο και το κόμμα του προβληματικούς. Ο Σαμαράς είναι πεπεισμένος ότι ο Βενιζέλος θα εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια για να ακυρωθεί το 2ο μνημόνιο, η τελευταία συμφωνία "διάσωσης" της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά θα εμποδίσει επίσης και τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας.

Όπως σχολιάζει ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Greek Reporter, είναι σαφές πλέον ότι ο Σαμαράς επιχειρεί άνοιγμα προς τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι εγκαταλείπουν το κόμμα του εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου. Aυτό είναι όντως γεγονός, αλλά ισχύει επίσης και το άλλο: ο Σαμαράς δείχνει να επιδιώκει ένα άνοιγμα προς τους αρχηγούς ακροδεξιών κομμάτων, προκειμένου να εκτοπίσει το πρόθυμο να συνεργαστεί με τις επιταγές της τρόικας "μνημονιακό" ΠΑΣΟΚ από την εξουσία. Για τον σκοπό αυτό, ο Σαμαράς χθες επανέλαβε τα παραδοσιακά συνθήματά του, δηλώνοντας ότι θα πατάξει την εγκληματικότητα, θα αποσύρει τη νομοθεσία που παρέχει ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, και θα επιτρέψει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί ειδικά οχήματα για να καταστέλλει διαδηλώσεις, με τη χρήση αντλιών που θα έχουν χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού. Ο "εθνικισμός" δείχνει να αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα - ειδικά ανάμεσα στα άτομα νεαρής ηλικίας.

Αρκετοί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, και περισσότερο παραδοσιακούς ψηφοφόρους, οι οποίοι αγνοούν σε μεγάλο βαθμό την αυξανόμενη δύναμη των "περιθωριακών" κομμάτων, δείχνουν ήδη αποφασισμένοι να ψηφίσουν είτε υπέρ της ΝΔ είτε υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, τις τελευταίες οκτώ ημέρες, υπάρχουν στοιχεία δημοσκοπήσεων (τα οποία δεν δημοσιεύονται, λόγω της ελληνικής νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές), σύμφωνα με τα οποία οι ψηφοφόροι νεαρής ηλικίας κατασταλάζουν στις προτιμήσεις τους και κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους. Οι δημοσκοπήσεις αυτές δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό νεαρών ψηφοφόρων θα γυρίσει την πλάτη του στα παραδοσιακά "ευρωλάγνα" κόμματα.

Μια πανελλαδική δημοσκόπηση, η οποία φέρεται να έχει διεξαχθεί κατ' εντολή των Βρυξελλών*, δείχνει ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, διατηρεί το ποσοστό που ήδη από άλλες δημοσκοπήσεις έδειξε να κατέχει, ενώ η δύναμη του ΠΑΣΟΚ έχει μειωθεί από 19,8% σε 15,5%. Στο εθνικιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή παρατηρείται μια μικρή άνοδος. Εάν ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε πρόσβαση στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής, τότε εξηγείται απόλυτα η απελπισμένη έκκληση του, στην αρχή αυτης της εβδομάδας, για ένα "μεγάλο" συνασπισμό κομμάτων... ο οποίος φυσικά, θα συμπεριλαμβάνει τον ίδιο και το κόμμα του. Μάλιστα, έχουμε πληροφορηθεί εδώ στο Slog ότι οι δύο αρχηγοί του δικομματισμού, Σαμαράς και Βενιζέλος, γνωρίζουν ήδη ότι είναι απίθανο (με βάση τα τρέχοντα ποσοστά) να αποσπάσουν την πλειοψηφία.

*Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση διέρρευσε από ξένη πρεσβεία στην Αθήνα, και υπάρχει έντονη η φήμη ότι η πηγή είναι η ισπανική πρεσβεία.

Ωστόσο, μια νέα, ακόμη πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που δόθηκε αποκλειστικά στο ιστολόγιό μας, δείχνει ότι, στον κύριο κορμό του εκλογικού σώματος, μέσα και γύρω από την Αθήνα - όπου τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό της νεολαίας είναι υψηλότερο - τα ποσοστά που αντιστοιχούν στα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι ακόμη πιο μειωμένα, πράγμα που υποδεικνύει την κατάρρευσή τους.

Το δείγμα της δημοσκόπησης είναι πολύ μεγάλο, καλύπτει πολλές περιοχές, και τα αποτελέσματα είναι μεγάλης σημασίας:

Ρωτήθηκαν περίπου 1,5 εκατ. ψηφοφόροι, που ψηφίζουν σε 34 δήμους, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 42 έδρες στη Βουλή των Ελλήνων. Τα αποτελέσματα που αφορούν τα κορυφαία 7 στην κατάταξη κόμματα έχουν ως εξής:


Έχοντας την υποστήριξη λιγότερων από 3 στους 10 ψηφοφόρους, δεν είναι δυνατόν ο "μνημονιακός" συνασπισμός να έχει οποιαδήποτε ισχύ. Αλλά διαφαίνεται επίσης ότι, με βάση την έρευνα αυτή, ούτε οι δυνάμεις της Αριστεράς (32%), ούτε της Δεξιάς (34%) θα μπορούσαν να σχηματίσουν κάποιο κυβερνητικό σχήμα.

Υπάρχουν, ωστόσο, άλλοι τρεις σημαντικοί παράγοντες.

Πρώτον, αφού τα αριστερά κόμματα αντιτίθενται σθεναρά στους όρους "διάσωσης" της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ, αποκλείται να ενταχθούν σε ένα συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να υπάρξει καταστροφική απώλεια της πολιτικής τους φερεγγυότητας και υπόληψης.

Δεύτερον, όπως δείχνουν τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, το 28% των ψηφοφόρων (κυρίως νεαρής ηλικίας) εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο - αν και πολλοί ίσως τελικά να επιλέξουν την αποχή.

Και ο τελικός, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός παράγοντας, είναι το γεγονός ότι τα μικρότερα κόμματα έχουν αρχίσει πλέον να κάνουν ανοίγματα προς άλλα αριστερά ή δεξιά κόμματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε χθες (Παρασκευή) ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το νεοσύστατο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με επικεφαλής τον Πάνο Καμμένο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από μια άλλη δήλωση, που είχε προηγηθεί χρονικά, σύμφωνα με την οποία η αριστερή αυτή συμμαχία "θα θεωρήσει τις ψήφους υπέρ των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως μια κίνηση στήριξης ή τουλάχιστον μιας δημιουργίας αντιμνημονιακού μετώπου".

Η κατάσταση αποκτά πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά πρώτο λόγο, διαφαίνεται αυτή τη στιγμή μια σαφής πλειοψηφία που τάσσεται εναντίον των μνημονίων. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό το κομματικό μέτωπο τις προφανείς αμφιβολίες του Αντώνη Σαμαρά για την συνέχιση της πολιτικής "διασώσεων", η τρόικα και οι "μνημονιακές" δυνάμεις φαίνονται να έχουν την υποστήριξη μόλις ενός στους 8 ψηφοφόρους. Επομένως, οι Βρυξέλλες θα αναγκαστούν να δεχτούν το γεγονός ότι τα σχέδιά τους που αφορούν τα πακέτα στήριξης" της χώρας, καθώς και το χρονοδιάγραμμα και οι όροι που έχουν θέσει, είναι απαράδεκτοι για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Αν δούμε ανάλογες αντιδράσεις των ευρωκρατών στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις, το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να τους ανησυχήσει για περισσότερο από ένα ή δύο δευτερόλεπτα, Ωστόσο, εάν το ελληνικό αυτό μήνυμα καταστεί σαφές σε αρκετούς από τους γενικά πιο απαθείς ψηφοφόρους της ευρωζώνης, τότε θα γίνει κατανοητό και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες (των Βρετανών μη εξαιρουμένων) τι τους περιμένει και αυτούς μια μέρα.

Επίσης, αν βασιστούμε στην υπόθεση - πράγμα διόλου απίθανο - ότι το 1/4 από το υπόλοιπο 28% των ψηφοφόρων θα απέχει, το 1/4 θα ψηφίσει μνημονιακά κόμματα, και το 1/2 θα ψηφίσει συνεργασίες μικρότερων κομμάτων, τότε η αντιμνημονιακή ψήφος θα εκφραστεί με 42% της ψήφου υπέρ κομμάτων της Αριστεράς και 42% υπέρ κομμάτων της Δεξιάς. Το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκτό σε καμιά από τις δύο αυτές τάσεις, οπότε απομένει μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Νέα Δημοκρατία για να σχηματιστεί ένα αντιμνημονιακό κυβερνητικό σχήμα.

Πόσο ευπρόσδεκτο, όμως, θα ήταν αυτό από τους σοσιαλδημοκράτες της πλάκας και τους αυταρχικούς ευρωκράτες της Βρυξελλών; Καθόλου ευπρόσδεκτο, και να είστε σίγουροι γι' αυτό. Για να ακριβολογούμε, μια τέτοια εκδοχή θα ισοδυναμούσε με ολοκληρωτική καταστροφή για την ΕΚΤ και τις γαλλικές τράπεζες. Θα είναι η αρχή του τέλους (ή για την ακρίβεια, η αρχή του τέλους του ευρώ) αν προκύψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα ακριβώς τώρα, που οι αγορές αρχίζουν να εγκαταλείψουν την Ισπανία... πράγμα που σίγουρα θα κάνουν, και θα προτιμήσουν να το κάνουν στο εγγύς μέλλον παρά αργότερα.

Όπως θα έλεγε ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Dan Hannan: "Πάλι κατάφεραν οι ευρωκράτες να μας τα κάνουν όλα λίμπα". Όμως, αν λάβει κανείς υπ' όψιν τις αποκαλύψεις που σχολιάσαμε όλη την εβδομάδα που πέρασε εδώ στο Slog, αναρωτιέται κανείς τι αντιδημοκρατικά κόλπα θα σκαρφιστούν για να ακυρώσουν και να ανατρέψουν την έκβαση των ελληνικών κοινοβουλευτικών εκλογών.

Και με τους Αμερικανούς τι γίνεται; Διαφέρει η στάση τους; Αυτό είναι, άλλωστε, ακριβώς το αποτέλεσμα που έδειχναν να επιθυμούν τον Μάρτιο. Αλλά θα εξακολουθήσουν, άραγε, να επιθυμούν το ίδιο πράγμα τον Μάιο, όταν ο Mario Draghi θα προσπαθεί μάταια να εμποδίσει την κατάρρευση της Ισπανίας;

Αυτή τη στιγμή, δεν έχω ιδέα. Αλλά πάω στοίχημα ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs έχει ιδέα, και μάλιστα σαφέστατη.
Πηγή
kostasxan

2 σχόλια:

  1. Ρώτησαν 1.5 εκατομμύριο ψηφοφόρους; ΟΚ,κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ
    ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή