Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Όλοι γνώριζαν για το διψήφιο έλλειμμα (vid)

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή για το έλλειμμα του 2009 υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει τόσο τον Κώστα Καραμανλή όσο και τον Γιώργο Παπανδρέου, πως θα ήταν διψήφιο. Παράλληλα σημείωσε πως το γνώριζαν και ο Γίώργος Παπακωνσταντίνου αλλά και η Λούκα Κατσέλη.


Ο Γιώργος Προβόπουλος άφησε αιχμές και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε άμεσα μέτρα ώστε να μην εκτοξευτούν τα spreads «τα έργα άργησαν και τα λόγια δεν έφταναν», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «θα ήταν πολύ δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο» να αποφευχθεί η κρίση δανεισμού του 2009.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε μιλώντας στον «Βήμα Fm» ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποφύγει το μνημόνιο.

«Ήταν αδύνατον από τα μέσα Οκτωβρίου ή από τα τέλη Οκτωβρίου να μπορέσει κάποιος να σταματήσει το έλλειμμα να σκαρφαλώσει στο 16%. Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο. Και επίσης σας θυμίζω ότι πολλά πράγματα δεν τα ξέρει κάποιος παρά με αρκετούς μήνες καθυστέρηση, όπως όλα τα χρέη. Τα χρέη τα οποία είναι η Γενική Κυβέρνηση. Τα οποία ανακαλύπτεις αργότερα γιατί είναι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από διάφορους και οι οποίες σου εμφανίζονται μήνες μετά. Δεν θα υπήρχε περίπτωση να αποφευχθεί αυτό το οποίο έγινε μετά, να μπει η χώρα στο μνημόνιο» μάλιστα ο Γ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε και δήλωση του Γιούνκερ ο οποίος είχε εκφράσει παρόμοια άποψη.

Η Λούκα Κατσέλη που ήταν στο στενό επιτελείο του Γ. Παπανδρέου προεκλογικά και υπουργός Ανάπτυξης στην συνέχεια ήταν παρούσα στην συνάντηση στις 2 Σεπτεμβρίου όταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενημέρωνε για το έλλειμμα τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.



Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος είχε μιλήσει για τις επίμαχες συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και στην εκπομπή «Φάκελοι»



Την Τρίτη το πρωί αναμένεται πάντως να περάσει το κατώφλι της Επιτροπής ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να δώσει απαντήσεις σχετικά με την διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009. Όπως επίσης έχουν κληθεί ο Δ. Αβραμόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τις δαπάνες στα νοσοκομεία.
πηγη

1 σχόλιο: