Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ

Σε διαρκή αναμόρφωση βρίσκεται πλέον το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκονται οι μισθοί του δημοσίου τομέα, εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες υπογραφής κλαδικών συμβάσεων έως τις 14 Μαΐου...
Τους επόμενους μήνες αμέσως μετά τις εκλογές αναμένονται νέα επώδυνα κυβερνητικά μέτρα που θα πλήξουν τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τα εφάπαξ βοηθήματα. Οι συνεχείς μειώσεις των μισθών, η έκρηξη του προβλήματος της ανεργίας αλλά και οι μειώσεις των εισφορών που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο «ανοίγουν» εκ νέου το Ασφαλιστικό, προσδιορίζοντας χρονικά τα νέα μέτρα για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.



Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής" θα προηγηθούν τον Ιούνιο οι ανατροπές στα εφάπαξ βοηθήματα, για οποία το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να προτείνει εναλλακτικά στους φορείς των ασφαλισμένων να επιλέξουν είτε μείωση του ποσού είτε αύξηση των εισφορών.


Ήδη το 2011 τα ταμεία κύριας ασφάλισης παρουσίασαν απώλειες 4,5 δισ. ευρώ όταν η ανεργία κινούνταν σε χαμηλότερα επίπεδα και οι μειώσεις μισθών ήταν σαφώς μικρότερες από την υφιστάμενη καταιγίδα μέτρων του δεύτερου μνημονίου.


Σύμφωνα λοιπόν με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις για το 2012, οι απώλειες εσόδων θα φτάσουν τα 6,5 δισ. ευρώ με δεδομένη και τη “στενότητα” του κρατικού προϋπολογισμού για την παροχή επιπλέον επιχορήγησης κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα ενέκρινε η τρόικα.


Στο μνημόνιο προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ κατά 5% με την κατάργηση της εισφοράς 1,75% υπέρ της Εργατικής Κατοικίας και 0,5% υπέρ της Εργατικής Εστίας. Το υπόλοιπο 2,75% αφορά μείωση των εισφορών του ΙΚΑ.


Υπέρ των νέων μέτρων συνηγορεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία σε πρόσφατη έκθεση της για τη χώρα μας ζητεί επιπρόσθετα μέτρα ύψους 11,6 δισ. για τη διετία 2013-2014, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα, με νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.


Η ανάγκη λοιπόν για νέα μέτρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, εξαρτάται από τα εξής:


- Την ομαλή καταβολή των εισφορών προς τα Ταμεία. Σήμερα περίπου οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες (ποσοστό 54,14%) καταβάλλουν εισφορές ενώ το 62% των αγροτών πληρώνει τις εισφορές του στον ΟΓΑ.
- Την είσπραξη των οφειλών προς τα Ταμεία, οι οποίες φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 7 δισ. είναι εισπράξιμα και αφορούν 800.000 οφειλέτες. Στόχος η είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ ετησίως από παλιές οφειλές.
- Την είσπραξη των εισφορών από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς υπολογίζεται ότι σήμερα 400.000 εργαζόμενοι δεν πληρώνονται κανονικά τα δεδουλευμένα εξαιτίας αυτών των προβλημάτων. Ως εκ τούτου δεν καταβάλλονται και οι εισφορές.
- Τη δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού να καταβάλει τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία
- Την αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI που φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ.
- Την περιστολή των ανεξέλεγκτων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης με στόχο την εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ κυρίως από τη σπατάλη στον τομέα του φαρμάκου.
- Εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ ετησίως από την περικοπή 40.000 συντάξεων που συνέχιζαν να δίνονται σε πεθαμένου. - Αναζήτηση 2.5 δισ. ευρώ από την αναδρομική επιστροφή όσων εισπράχθηκαν παρανόμως από συγγενείς νεκρών.


Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ένταξη της ύφεσης το 2012 θα αυξήσει την πραγματική ανεργία στο 26% και τη στατική ανεργία στο 21% περιορίζοντας σημαντικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.newsit.gr
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου