Για την υπόθεση δολοφονίας του Καραμανλή Νέες πληροφορίες καταφθάνουν στο parapolitika.gr για την δικαστική έρευνα για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Μεταξύ, λοιπόν, των μαρτύρων που κατέθεσαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και ανακριτή ήταν ο Άλεξ Ρόντος, σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, ως τότε (2011) σύμβουλος του προέδρου της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι, είχε λάβει γνώση αμερικανικού σχεδίου για τη....
ματαίωση του αγωγού South Stream, μέρος του οποίου αποτελούσε ο σχεδιασμός της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού....
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. Ρόντος συνοδευόταν στην κατάθεσή του απο τον γνωστό γαλάζιο δικηγόρο και εξ απορρήτων σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά Φαήλο Κρανιδιώτη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την υπόθεση κατέθεσαν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως ένας ισχυρός πρώην υπουργός του Κ.Καραμανλή, αλλά και νυν βουλευτής μικρότερου κεντροδεξιού κόμματος πηγη
Ο μυστηριώδης κ. Αλεξ Ρόντος
Από τις ΜΚΟ, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και τα λόμπι στον Γ. Παπανδρέου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2010,
Ο ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ είναι ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να κινείται στο παρασκήνιο. Αυτό φαίνεται από τη χαμηλή χροιά της φωνής του, αλλά και από το γεγονός ότι αποφεύγει να επιδεικνύεται, προτιμώντας να περνάει πολλές ώρες στο σπίτι του στη Γλυφάδα
- όταν δεν ταξιδεύει. Ακόμη και όταν εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών, προστάτευε πολύ καλά την προσωπική του ζωή. Ισως γι΄ αυτό έχει δημιουργηθείγύρω από το πρόσωπό του ένας μύθος και οι δραστηριότητές του έχουν λάβει μυθιστορηματική διάσταση. Ελάχιστοι όμως διαθέτουν τις διεθνείς προσβάσειςτου. Και ακόμη λιγότεροι έχουν στο Βlackberry
τους τα τηλέφωνα προσώπων-«κλειδιών» με τα οποία να μπορούν να επικοινωνήσουν ανά πάσα στιγμή. Παρά τις αθόρυβες κινήσεις του όμως, η παρουσία του στο περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχει πυροδοτήσει ουκ ολίγες φορές έντονες αντιδράσεις και σωρεία συνωμοσιολογικών σεναρίων. Ποιος είναι όμως τελικά ο Αλεξ Ρόντος;
O κ. Ρόντος επανήλθε στο προσκήνιο την εβδομάδα που μας πέρασε. Αιτία, ο ρόλος που σύμφωνα με ορισμένους διαδραματίζει στη διπλωματική διελκυστίνδα του Σκοπιανού. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας ερωτήθη στη Νέα Υόρκη για το αν ο κ. Ρόντος ασκεί «μυστική διπλωματία» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Και η απάντησή του ερμηνεύθηκε ως έμμεση επιβεβαίωση ότι «κάτι τρέχει».«Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων» παραδέχθηκε ο κ. Δρούτσας. «Υπήρξε και στο παρελθόν συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών»παρατήρησε. Και πρόσθεσε: «Δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία με τον κ. Ρόντο. Αν μπορούν όμως άτομα όπως ο κ.Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα,αυτό είναι ευπρόσδεκτο». Και ο νοών νοείτω…Από τον Ιάκωβο στον Γιώργο
Γεννηθείς στην Τανζανία το 1954, ο κ. Ρόντος μεγάλωσε στην Αφρική. Σπούδασε Ιστορία στην Οξφόρδη, κάτι που «προδίδει» και η βρετανική προφορά του. Εκανε ρεπορτάζ στην Αφρική, εργαζόμενος σε περιοδικά και εφημερίδες. Σταδιακά όμως ανακάλυψε τον κόσμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στην Αιθιοπία, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στον Λίβανο, αλλά και ως σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα.Σημείο καμπής στην καριέρα του ήταν το 1992. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου ΑμερικήςΙάκωβος τον επέλεξε για να ιδρύσει την πρώτη ανθρωπιστική ΜΚΟ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ονομασία Ιnternational Οrthodox Christian Charity (ΙΟCC). Από τη νέα του θέση ο κ. Ρόντος άρχισε να έρχεται σε επαφή με την ελληνική Ομογένεια και το ελληνοαμερικανικό λόμπι. Ηταν από την ίδια θέση που πρωτοήρθε σε επαφή με τον σημερινό Πρωθυπουργό, το 1996-1997.
Οι βάσεις του ισχυρού δεσμού φι λίας και εμπιστοσύνης με τον κ. Παπανδρέου (ο οποίος ήταν ακόμη αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) μπήκαν όταν ο κ. Ρόντος ήρθε στην Αθήνα μαζί με τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς για να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους έλληνες ομογενείς της Μαύρης Θάλασσας.
Στη Βασιλίσσης Σοφίας
Το 1999 ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε το πηδάλιο του υπουργείου Εξωτερικών διαδεχόμενος τον κ. Θ. Πάγκαλο . Ο σημερινός Πρωθυπουργός εστράφη στον κ. Ρόντο και του ανέθεσε να στήσει εξαρχής την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ). Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω, «ήταν πανίσχυρη και είχε στη διάθεσή της πολλά χρήματα,ακόμη και από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου».
Ωστόσο σταδιακά άρχισε να αναλαμβάνει ειδικές και «επικίνδυνες» αποστολές. Μια από τις περιοχές που γνώριζε αρκετά καλά ο κ. Ρόντος ήταν η Γιουγκοσλαβία, λόγω παλαιότερης αποστολής της ΙΟCC το 1992. Επιστρέφοντας στο Βελιγράδι το 1998, άρχισε να έρχεται σε επαφή με ηγέτες της αντιπολίτευσης στον τότε πανίσχυρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της περιόδου, το «στρατηγείο» του βρισκόταν στο ξενοδοχείο Ηyatt της σερβικής πρωτεύουσας. Και παρά τις αντιρρήσεις που είχαν αρχίσει να διατυπώνονται από έλληνες διπλωμάτες, καθώς ο κ. Ρόντος είχε απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Παπανδρέου, αποφασίστηκε η προσεκτική αναθεώρηση της ελληνικής πολιτικής με το βλέμμα στη «μετά Μιλόσεβιτς εποχή». Ηταν σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε που το 2000 διοργανώθηκε στο Καβούρι συνάντηση των ηγετών της σερβικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Ρόντος έμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών ως και τις εκλογές του 2004. Μετά την ήττα του κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε, αλλά οι σχέσεις τους παρέμειναν στενές. Ο κ. Ρόντος συνέχισε να εμφανίζεται στα Συμπόσια της Σύμης, ενώ εργάζεται ακόμη και σήμερα ως σύμβουλος κυβερνήσεων και άλλων φορέων. Βρέθηκε μάλιστα στο πλευρό του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, υπογράφοντας «προφητικό» άρθρο τον Μάιο του 2008 στην «Ιnternational Ηerald Τribune», λίγο πριν από τον πόλεμο Τιφλίδας- Μόσχας.
Εριξε τη γέφυρα με το Ισραήλ
Ο έλληνας Πρωθυπουργός εκτιμά απεριόριστα τις ικανότητές του. Και σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο κ. Ρόντος που διεδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη νέα σχέση Αθηνών- Ιερουσαλήμ, η οποία κορυφώθηκε με την ανταλλαγή επισκέψεων του κ. Παπανδρέου και του Βενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποιώντας ταξίδι-«αστραπή» στο Ισραήλ για συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία μετά την κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις τον περασμένο Ιούνιο. Και οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι ούτε η ενεργοποίηση του έλληνα Πρωθυπουργού στο Μεσανατολικό ούτε η πρόσφατη συνάντηση-έκπληξη στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πρέπει να θεωρούνται κεραυνός εν αιθρία.
*Με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά). Ο κ. Ρόντος έχει εργαστεί και στην Παγκόσμια Τράπεζα
"Δεν έχω να απολογηθώ για κάτι"
Με το γνωστό του πληθωρικό ύφος, ο κ. Πάγκαλος είχε εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για τον ρόλο του κ. Ρόντου στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν τον είχε κατονομάσει, αλλά τον είχε «φωτογραφίσει», μιλώντας για «στελέχη που κινούνται στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας και μιλούν αγγλικά». Ο κ. Ρόντος αποτελεί επίσης «κόκκινο πανί» για πολλούς διπλωμάτες που έχουν αναπτύξει αλλεργία σε οποιαδήποτε μη θεσμική παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική. *(Το 2002 με την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Γ. Παπανδρέου (στο μέσον) και τον κ. Α. Λοβέρδο (αριστερά)
Οι επικριτές του επιμένουν να υποστηρίζουν ότι «είναι άνθρωπος των Αμερικανών» και ότι «κινείται έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο». Κατά καιρούς εμφανίζονται σε διάφορους κύκλους «πικάντικα» σενάρια, όπως το ότι κινείται ακόμη και σήμερα στα Βαλκάνια με ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο χωρίς να ενημερώνει τους έλληνες πρέσβεις ή ότι συνομιλεί με τους Τούρκους για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.Στους συνομιλητές του ο κ. Ρόντος επιμένει ότι «δεν σκοπεύω να απαντήσω δημοσίως στους επικριτές μου. Σίγουρα όσα γίνονται δεν με ευχαριστούν, αλλά την ίδια στιγμή θεωρώ ότι δεν έχω να απολογηθώ για κάτι». Επιμένει άλλωστε ότι «αν μπορώ να προσφέρω στην πατρίδα τουως Ελληνας της Διασποράς, με τις ικανότητες, τις γνώσεις ή τις γνωριμίες μου, τότε θα το κάνω με ευχαρίστηση» , καθώς και ότι «δεν επιδιώκω αξιώματα».
πηγη
Γώργος Δελαστίκ:
“Ο… Άλεξ Ρόντος αποφασίζει την ονομασία των Σκοπίων!“
09/12/2011
Πιο εφιαλτική είδηση για όσους ενδιαφέρονται…
για τα κορυφαία θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ειδικότερα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν θα μπορούσε να υπάρξει από αυτή που μας ήρθε την περασμένη εβδομάδα από τη Νέα Υόρκη: κατόπιν προσωπικής εντολής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο ανατριχιαστικής πολιτικής φήμης Άλεξ Ρόντος διεξάγει μυστικές συνομιλίες με την ηγεσία των Σκοπίων για την εξεύρεση ονομασίας αποδεκτής από τον Γιώργο Παπανδρέου: Ποιος θα το φανταζόταν ποτέ ότι θα καταντούσαμε σε τέτοιο σημείο αθλιέστατου προτεκτοράτου – ο Άλεξ Ρόντος να… εκπροσωπεί την Ελλάδα!
Μια φυσιογνωμία πολιτικά τόσο σκοτεινή, ώστε εξεδιώχθη κλοτσηδόν ακόμη και από τη… Λακωνία (!), όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να τον επιβάλει εκεί ως υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόσωπο, υποτίθεται, «ανύπαρκτο» για την επίσημη Ελλάδα, αφού δεν κατέχει καμιά θεσμική θέση στον κρατικό μηχανισμό, να χειρίζεται εν κρυπτώ και παραβύστω ένα κορυφαίο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας εν αγνοία και με παραμερισμό ακόμη και του υπουργού Εξωτερικών!
Όχι μόνο εξωφρενικά και ταπεινωτικά για την Ελλάδα πράγματα, αλλά πρωτίστως άκρως ανησυχητικά και ύποπτα ως προς το σε ποιους έχει αναθέσει στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός την υπόθεση των Σκοπίων.
«Τον έδωσε» ο Δημήτρης Δρούτσας
Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει διοχετευτεί στα μέσα ενημέρωσης η είδηση για το μυστικό ρόλο του Άλεξ Ρόντος –και της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά–, με όλο και πιο συγκεκριμένη μορφή.
Στη Νέα Υόρκη όμως ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το ρόλο του Άλεξ Ρόντος, επιβεβαιώνοντας με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο την ανάμειξή του στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων.
Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς αν το έκανε ορμώμενος από την πικρία και την ενόχληση για τον παραγκωνισμό του ή αν θέλησε να αποστασιοποιηθεί εκ των προτέρων και δημοσίως από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ρόντος, γνωρίζοντας ότι αυτός θα συναινέσει σε όνομα απαράδεκτο από την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Το βέβαιο είναι ότι «τον έδωσε» εν ψυχρώ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε στο παρελθόν και συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών [Σ.Σ.: Από το 1999 έως το 2004, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου]. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία. Εάν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, είναι ευπρόσδεκτα. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου».
Διπλωματικά μεν, θανατηφόρα δε τα βέλη Δρούτσα εναντίον… Παπανδρέου: α- φού ο Άλεξ Ρόντος δεν έχει καμιά σχέση με το (ελληνικό) υπουργείο Εξωτερικών, καμιά σχέση με την (ελληνική) κυβέρνηση και επειδή βεβαίως δεν είναι δυνατόν στις μυστικές συνομιλίες να πήγε μόνος του να… εκπροσωπήσει την Ελλάδα (!), είναι αυτονόητο ότι αυτός που του έδωσε τέτοια αρμοδιότητα δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά…
Τι κρύβει ο Γιώργος Παπανδρέου
Καθόλου δεν μας ενδιαφέρει η διαμάχη Ρόντος – Δρούτσα σε προσωπικό επίπεδο. Ούτε θεωρούμε, βεβαίως, τον υπουργό Εξωτερικών… «βράχο αντίστασης» στα αποκαλούμενα εθνικά θέματα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο εκλιπών Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν τόσο οργισμένος με τον Δημήτρη Δρούτσα για το ρόλο που είχε παίξει στην κατάρτιση του επαίσχυντου Σχεδίου Ανάν, ώστε είχε δηλώσει δημοσίως ότι «όσο εγώ είμαι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτός δεν θα πατήσει το πόδι του στην Κύπρο!». Αλλού βρίσκεται το θέμα και είναι πολύ σοβαρό: τι θέλει να κρύψει ο πρωθυπουργός από τον ελληνικό λαό, τι είδους ονόματα συζητά ως λύσεις και σε ποιο πλαίσιο, ονομασία έναντι όλων ή για διμερή χρήση, και δεν εμπιστεύεται ούτε καν το στενότατο προσωπικό φίλο του, τον Δημήτρη Δρούτσα, ή οποιονδήποτε Έλληνα διπλωμάτη και αναθέτει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Σκοπίων σε μια τόσο σκοτεινή πολιτικά προσωπικότητα όπως ο Άλεξ Ρόντος;
Αν ο Γιώργος Παπανδρέου προωθεί λύση που δεν μπορεί να την εμπιστευτεί ούτε καν στον Δημήτρη Δρούτσα, τον οποίο ο ίδιος και μόνον αυτός ανέδειξε και επέβαλε στην ελληνική πολιτική σκηνή, έχουν κάθε δίκιο οι Έλληνες να αισθάνονται ότι τους ζώνουν τα φίδια – και μάλιστα οχιές και κόμπρες!
Ύποπτη στάση των ΗΠΑ
Οι μαύρες σκέψεις ως προς τι απεργάζεται το δίδυμο Ρόντος – Παπανδρέου επιτείνονται από τη στάση που επιδεικνύουν εσχάτως οι Αμερικανοί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πρώτη εξέλιξη ήταν ότι με το που ανέλαβε ο Άλεξ Ρόντος την… εκπροσώπηση της Ελλάδας (!) στις μυστικές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, η Ουά σιγκτον αδρανοποίησε αμέσως τον Αμερικανό μεσολαβητή στην υπόθεση, τον Μάθιου Νίμιτς. Με τον Ρόντο στο ρόλο αυτό, ο Νίμιτς είναι εξόφθαλμα άχρηστος, εκτίμησαν προφανώς οι αρμόδιοι των ΗΠΑ.
Ο Νίμιτς έκανε μάλιστα με δηλώσεις του δημοσίως γνωστό το ότι στη φάση αυτή παραμερίζει, αδρανοποιούμενος από τις απευθείας συνομιλίες. Μίλησε με ενθουσιασμό για το «αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Γκρούεφσκι και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ονομασίας «μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου σε υψηλό επίπεδο» για να προσθέσει: «Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Πιστεύω ότι τα μέρη τώρα μιλούν μεταξύ τους για ορισμένα ζητήματα σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί την προσδοκία ότι είναι πιθανό να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό».
Ως εκ τούτου, ο Νίμιτς ήταν κάθετος: «Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις», ξεκαθάρισε. «Δεν είναι η ώρα για τελική πρόταση», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.
Έχει δίκιο. Τώρα πλέον είναι ο Άλεξ Ρόντος αυτός που θα μας πει όχι μόνο πότε θα είναι η ώρα για την τελική πρόταση της ονομασίας, αλλά και ποιο θα είναι το όνομα των Σκοπίων που αποφάσισε!
«Σύντομα» λέει ο Μπάιντεν
Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική ήταν και η συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Τζο Μπάιντεν «υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες σε Αθήνα και Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος», ανέφερε επί λέξει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Σύντομα» είναι βεβαίως η λέξη-κλειδί της αμερικανικής θέσης στην παρούσα φάση. Η απουσία οποιασδήποτε διπλωματικής πίεσης προς τα Σκόπια, η έλλειψη αναφοράς σε ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, συνοδευόμενες από την ασφυκτική πίεση που άσκησε ο Μπάιντεν επί του Παπανδρέου για να αναγνωρίσει η Αθήνα την ανεξαρτησία του Κοσόβου –κάτι που θα αποτελούσε «ταφόπλακα» για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας– δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό.
Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πως η εξαιρετικά αποδυναμωμένη διεθνώς Ελλάδα –εξαιτίας της καταστροφικής απόφασης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να την υπαγάγει σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας στους ξένους δυνάστες της ΕΕ και του ΔΝΤ– συνιστά ευκαιρία για τις ΗΠΑ προκειμένου να επιβάλουν στην Αθήνα απαράδεκτες, από ελληνικής πλευράς, μέχρι τώρα λύσεις στο Σκοπιανό, στο Κυπρια κό, ίσως ακόμη και στα Ελληνοτουρκικά.
Αμερικανική είναι άλλωστε η παροιμία «οι ζητιάνοι δεν μπορούν να διαλέγουν»! Έχοντας καταστήσει την Ελλάδα διεθνή επαίτη στα θέματα της οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να προβάλει ισχυρή αντίσταση σε κανένα θέμα.
Δυστυχώς, υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο. Όπως θυμάται πολύ καλά ο ελληνικός λαός από τη στάση του υπέρ του Σχεδίου Ανάν το 2004, το ζήτημα είναι ότι υφίστανται ισχυρότατες αμφιβολίες αν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να αντισταθεί στις αμερικανικές επιδιώξεις στα εθνικά μας θέματα και πού ακριβώς. Γιατί, όποιος ορίζει τον Άλεξ Ρόντος μυστικό διαπραγματευτή, μόνο λύση ανεκτή για την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν επιδιώκει, όπως είναι αυτονόητο.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Επίκαιρα” στις 30/9/2010
_____________________________________________________________________________________________________________________________
Είναι ο Άλεξ Ρόντος σύμβουλος του πρωθυπουργού;
(Παρασκευή, Σεπτέμβριος 30, 2011)
Το ερώτημα αυτό τίθεται όχι με διάθεση να σηκωθούν οι τόνοι και να υποστηρίξουμε φωνασκώντας για την τάδε ή τη δείνα συνωμοσία. Αυτό που επιθυμούμε είναι να λάβουμε μια κυριολεκτική απάντηση στο ερώτημα, αφού μια πρώτη απάντηση που λάβαμε σε σχετική ερώτηση συσκότισε τα θέματα.
Σε περιήγησή μας σε τουρκικό διαδικτυακό κόμβο πέσαμε πάνω σε μια ανακοίνωση συνεδρίου το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. Τίτλος του συνεδρίου σε ελεύθερη μετάφραση είναι «Νέες κατευθύνσεις για την ενασχόληση Τουρκίας-Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή» (New Directions for Turkish-Greek Engagement in the Balkans and Middle East).
Το συνέδριο διοργανώνεται στην Οξφόρδη από το πανεπιστήμιο Μπαχεσεχίρ της Τουρκίας, στο τμήμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου.
Ρίχνοντας μια ματιά στους συμμετέχοντες, την προσοχή μας τράβηξε ο πασίγνωστος από τη δημόσια συζήτηση που είχε ξεκινήσει στο παρελθόν για τη δράση του, πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Άλεξ Ρόντος. Αυτό που μας εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο ήταν ότι την παρουσία του σε μερικά από τα πάνελ του συνεδρίου την συνόδευε η σύσταση ότι πρόκειται για σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.Επειδή έχουν περιέλθει σε γνώση μας δραστηριότητες στον ευρύτερο τομέα της διεθνούς διπλωματίας, αν και στο παρασκήνιο, του Άλεξ Ρόντος, θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να μας πληροφορούσε η κυβέρνηση εάν ο ρόλος του συγκεκριμένου προσώπου δίπλα στον πρωθυπουργό έχει κάποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο και σκοπό, ή απλώς πρόκειται για έναν άνθρωπου τον οποίο εμπιστεύεται ο Γιώργος Παπανδρέου ζητώντας συχνά-πυκνά τη γνώμη του.Να θυμίσουμε ότι ένα χρόνο πριν, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε ερωτηθεί ο τότε υπουργός Εξωτερικών για πληροφορίες ότι ο Αλεξ Ρόντος και η Ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά ασκούσαν πολιτική στο παρασκήνιο στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ και είχε απαντήσει: «Όπως γνωρίζετε, ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε και στο παρελθόν, συνεργάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία με τον κ. Ρόντο, αλλά εάν μπορούν και άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και κ. Ρόντου».Ακόμα και σήμερα υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι αν και δεν ενθουσιάστηκαν ποτέ από τις επιδόσεις του Δημήτρη Δρούτσα ως υπουργού Εξωτερικών, πιστεύουν ότι η απομάκρυνσή του σχετιζόταν και με αυτή ακριβώς του την αποστροφή.
Τι ισχύει τελικά; Ισχύουν όσα υποστήριξε μερικές ημέρες μετά τις δηλώσεις Δρούτσα η εφημερίδα ΑΞΙΑ ή όχι; Θα ενημερώσει κανείς;
πηγη
πηγη
Μεταξύ, λοιπόν, των μαρτύρων που κατέθεσαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και ανακριτή ήταν ο Άλεξ Ρόντος, σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, ως τότε (2011) σύμβουλος του προέδρου της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι, είχε λάβει γνώση αμερικανικού σχεδίου για τη....
ματαίωση του αγωγού South Stream, μέρος του οποίου αποτελούσε ο σχεδιασμός της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού....
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. Ρόντος συνοδευόταν στην κατάθεσή του απο τον γνωστό γαλάζιο δικηγόρο και εξ απορρήτων σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά Φαήλο Κρανιδιώτη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την υπόθεση κατέθεσαν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως ένας ισχυρός πρώην υπουργός του Κ.Καραμανλή, αλλά και νυν βουλευτής μικρότερου κεντροδεξιού κόμματος πηγη
Ο μυστηριώδης κ. Αλεξ Ρόντος
Από τις ΜΚΟ, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και τα λόμπι στον Γ. Παπανδρέου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2010,
Ο ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ είναι ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να κινείται στο παρασκήνιο. Αυτό φαίνεται από τη χαμηλή χροιά της φωνής του, αλλά και από το γεγονός ότι αποφεύγει να επιδεικνύεται, προτιμώντας να περνάει πολλές ώρες στο σπίτι του στη Γλυφάδα
- όταν δεν ταξιδεύει. Ακόμη και όταν εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών, προστάτευε πολύ καλά την προσωπική του ζωή. Ισως γι΄ αυτό έχει δημιουργηθείγύρω από το πρόσωπό του ένας μύθος και οι δραστηριότητές του έχουν λάβει μυθιστορηματική διάσταση. Ελάχιστοι όμως διαθέτουν τις διεθνείς προσβάσειςτου. Και ακόμη λιγότεροι έχουν στο Βlackberry
τους τα τηλέφωνα προσώπων-«κλειδιών» με τα οποία να μπορούν να επικοινωνήσουν ανά πάσα στιγμή. Παρά τις αθόρυβες κινήσεις του όμως, η παρουσία του στο περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχει πυροδοτήσει ουκ ολίγες φορές έντονες αντιδράσεις και σωρεία συνωμοσιολογικών σεναρίων. Ποιος είναι όμως τελικά ο Αλεξ Ρόντος;
O κ. Ρόντος επανήλθε στο προσκήνιο την εβδομάδα που μας πέρασε. Αιτία, ο ρόλος που σύμφωνα με ορισμένους διαδραματίζει στη διπλωματική διελκυστίνδα του Σκοπιανού. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας ερωτήθη στη Νέα Υόρκη για το αν ο κ. Ρόντος ασκεί «μυστική διπλωματία» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Και η απάντησή του ερμηνεύθηκε ως έμμεση επιβεβαίωση ότι «κάτι τρέχει».«Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων» παραδέχθηκε ο κ. Δρούτσας. «Υπήρξε και στο παρελθόν συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών»παρατήρησε. Και πρόσθεσε: «Δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία με τον κ. Ρόντο. Αν μπορούν όμως άτομα όπως ο κ.Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα,αυτό είναι ευπρόσδεκτο». Και ο νοών νοείτω…Από τον Ιάκωβο στον Γιώργο
Γεννηθείς στην Τανζανία το 1954, ο κ. Ρόντος μεγάλωσε στην Αφρική. Σπούδασε Ιστορία στην Οξφόρδη, κάτι που «προδίδει» και η βρετανική προφορά του. Εκανε ρεπορτάζ στην Αφρική, εργαζόμενος σε περιοδικά και εφημερίδες. Σταδιακά όμως ανακάλυψε τον κόσμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στην Αιθιοπία, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στον Λίβανο, αλλά και ως σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα.Σημείο καμπής στην καριέρα του ήταν το 1992. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου ΑμερικήςΙάκωβος τον επέλεξε για να ιδρύσει την πρώτη ανθρωπιστική ΜΚΟ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ονομασία Ιnternational Οrthodox Christian Charity (ΙΟCC). Από τη νέα του θέση ο κ. Ρόντος άρχισε να έρχεται σε επαφή με την ελληνική Ομογένεια και το ελληνοαμερικανικό λόμπι. Ηταν από την ίδια θέση που πρωτοήρθε σε επαφή με τον σημερινό Πρωθυπουργό, το 1996-1997.
Οι βάσεις του ισχυρού δεσμού φι λίας και εμπιστοσύνης με τον κ. Παπανδρέου (ο οποίος ήταν ακόμη αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) μπήκαν όταν ο κ. Ρόντος ήρθε στην Αθήνα μαζί με τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς για να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους έλληνες ομογενείς της Μαύρης Θάλασσας.
Στη Βασιλίσσης Σοφίας
Το 1999 ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε το πηδάλιο του υπουργείου Εξωτερικών διαδεχόμενος τον κ. Θ. Πάγκαλο . Ο σημερινός Πρωθυπουργός εστράφη στον κ. Ρόντο και του ανέθεσε να στήσει εξαρχής την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ). Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω, «ήταν πανίσχυρη και είχε στη διάθεσή της πολλά χρήματα,ακόμη και από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου».
Ωστόσο σταδιακά άρχισε να αναλαμβάνει ειδικές και «επικίνδυνες» αποστολές. Μια από τις περιοχές που γνώριζε αρκετά καλά ο κ. Ρόντος ήταν η Γιουγκοσλαβία, λόγω παλαιότερης αποστολής της ΙΟCC το 1992. Επιστρέφοντας στο Βελιγράδι το 1998, άρχισε να έρχεται σε επαφή με ηγέτες της αντιπολίτευσης στον τότε πανίσχυρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της περιόδου, το «στρατηγείο» του βρισκόταν στο ξενοδοχείο Ηyatt της σερβικής πρωτεύουσας. Και παρά τις αντιρρήσεις που είχαν αρχίσει να διατυπώνονται από έλληνες διπλωμάτες, καθώς ο κ. Ρόντος είχε απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Παπανδρέου, αποφασίστηκε η προσεκτική αναθεώρηση της ελληνικής πολιτικής με το βλέμμα στη «μετά Μιλόσεβιτς εποχή». Ηταν σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε που το 2000 διοργανώθηκε στο Καβούρι συνάντηση των ηγετών της σερβικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Ρόντος έμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών ως και τις εκλογές του 2004. Μετά την ήττα του κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε, αλλά οι σχέσεις τους παρέμειναν στενές. Ο κ. Ρόντος συνέχισε να εμφανίζεται στα Συμπόσια της Σύμης, ενώ εργάζεται ακόμη και σήμερα ως σύμβουλος κυβερνήσεων και άλλων φορέων. Βρέθηκε μάλιστα στο πλευρό του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, υπογράφοντας «προφητικό» άρθρο τον Μάιο του 2008 στην «Ιnternational Ηerald Τribune», λίγο πριν από τον πόλεμο Τιφλίδας- Μόσχας.
Εριξε τη γέφυρα με το Ισραήλ
Ο έλληνας Πρωθυπουργός εκτιμά απεριόριστα τις ικανότητές του. Και σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο κ. Ρόντος που διεδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη νέα σχέση Αθηνών- Ιερουσαλήμ, η οποία κορυφώθηκε με την ανταλλαγή επισκέψεων του κ. Παπανδρέου και του Βενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποιώντας ταξίδι-«αστραπή» στο Ισραήλ για συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία μετά την κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις τον περασμένο Ιούνιο. Και οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι ούτε η ενεργοποίηση του έλληνα Πρωθυπουργού στο Μεσανατολικό ούτε η πρόσφατη συνάντηση-έκπληξη στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πρέπει να θεωρούνται κεραυνός εν αιθρία.
*Με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά). Ο κ. Ρόντος έχει εργαστεί και στην Παγκόσμια Τράπεζα
"Δεν έχω να απολογηθώ για κάτι"
Οι επικριτές του επιμένουν να υποστηρίζουν ότι «είναι άνθρωπος των Αμερικανών» και ότι «κινείται έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο». Κατά καιρούς εμφανίζονται σε διάφορους κύκλους «πικάντικα» σενάρια, όπως το ότι κινείται ακόμη και σήμερα στα Βαλκάνια με ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο χωρίς να ενημερώνει τους έλληνες πρέσβεις ή ότι συνομιλεί με τους Τούρκους για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.Στους συνομιλητές του ο κ. Ρόντος επιμένει ότι «δεν σκοπεύω να απαντήσω δημοσίως στους επικριτές μου. Σίγουρα όσα γίνονται δεν με ευχαριστούν, αλλά την ίδια στιγμή θεωρώ ότι δεν έχω να απολογηθώ για κάτι». Επιμένει άλλωστε ότι «αν μπορώ να προσφέρω στην πατρίδα τουως Ελληνας της Διασποράς, με τις ικανότητες, τις γνώσεις ή τις γνωριμίες μου, τότε θα το κάνω με ευχαρίστηση» , καθώς και ότι «δεν επιδιώκω αξιώματα».
πηγη
Γώργος Δελαστίκ:
“Ο… Άλεξ Ρόντος αποφασίζει την ονομασία των Σκοπίων!“
09/12/2011
Πιο εφιαλτική είδηση για όσους ενδιαφέρονται…
για τα κορυφαία θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ειδικότερα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν θα μπορούσε να υπάρξει από αυτή που μας ήρθε την περασμένη εβδομάδα από τη Νέα Υόρκη: κατόπιν προσωπικής εντολής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο ανατριχιαστικής πολιτικής φήμης Άλεξ Ρόντος διεξάγει μυστικές συνομιλίες με την ηγεσία των Σκοπίων για την εξεύρεση ονομασίας αποδεκτής από τον Γιώργο Παπανδρέου: Ποιος θα το φανταζόταν ποτέ ότι θα καταντούσαμε σε τέτοιο σημείο αθλιέστατου προτεκτοράτου – ο Άλεξ Ρόντος να… εκπροσωπεί την Ελλάδα!
Μια φυσιογνωμία πολιτικά τόσο σκοτεινή, ώστε εξεδιώχθη κλοτσηδόν ακόμη και από τη… Λακωνία (!), όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να τον επιβάλει εκεί ως υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόσωπο, υποτίθεται, «ανύπαρκτο» για την επίσημη Ελλάδα, αφού δεν κατέχει καμιά θεσμική θέση στον κρατικό μηχανισμό, να χειρίζεται εν κρυπτώ και παραβύστω ένα κορυφαίο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας εν αγνοία και με παραμερισμό ακόμη και του υπουργού Εξωτερικών!
Όχι μόνο εξωφρενικά και ταπεινωτικά για την Ελλάδα πράγματα, αλλά πρωτίστως άκρως ανησυχητικά και ύποπτα ως προς το σε ποιους έχει αναθέσει στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός την υπόθεση των Σκοπίων.
«Τον έδωσε» ο Δημήτρης Δρούτσας
Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει διοχετευτεί στα μέσα ενημέρωσης η είδηση για το μυστικό ρόλο του Άλεξ Ρόντος –και της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά–, με όλο και πιο συγκεκριμένη μορφή.
Στη Νέα Υόρκη όμως ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το ρόλο του Άλεξ Ρόντος, επιβεβαιώνοντας με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο την ανάμειξή του στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων.
Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς αν το έκανε ορμώμενος από την πικρία και την ενόχληση για τον παραγκωνισμό του ή αν θέλησε να αποστασιοποιηθεί εκ των προτέρων και δημοσίως από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ρόντος, γνωρίζοντας ότι αυτός θα συναινέσει σε όνομα απαράδεκτο από την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Το βέβαιο είναι ότι «τον έδωσε» εν ψυχρώ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε στο παρελθόν και συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών [Σ.Σ.: Από το 1999 έως το 2004, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου]. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία. Εάν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, είναι ευπρόσδεκτα. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου».
Διπλωματικά μεν, θανατηφόρα δε τα βέλη Δρούτσα εναντίον… Παπανδρέου: α- φού ο Άλεξ Ρόντος δεν έχει καμιά σχέση με το (ελληνικό) υπουργείο Εξωτερικών, καμιά σχέση με την (ελληνική) κυβέρνηση και επειδή βεβαίως δεν είναι δυνατόν στις μυστικές συνομιλίες να πήγε μόνος του να… εκπροσωπήσει την Ελλάδα (!), είναι αυτονόητο ότι αυτός που του έδωσε τέτοια αρμοδιότητα δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά…
Τι κρύβει ο Γιώργος Παπανδρέου
Καθόλου δεν μας ενδιαφέρει η διαμάχη Ρόντος – Δρούτσα σε προσωπικό επίπεδο. Ούτε θεωρούμε, βεβαίως, τον υπουργό Εξωτερικών… «βράχο αντίστασης» στα αποκαλούμενα εθνικά θέματα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο εκλιπών Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν τόσο οργισμένος με τον Δημήτρη Δρούτσα για το ρόλο που είχε παίξει στην κατάρτιση του επαίσχυντου Σχεδίου Ανάν, ώστε είχε δηλώσει δημοσίως ότι «όσο εγώ είμαι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτός δεν θα πατήσει το πόδι του στην Κύπρο!». Αλλού βρίσκεται το θέμα και είναι πολύ σοβαρό: τι θέλει να κρύψει ο πρωθυπουργός από τον ελληνικό λαό, τι είδους ονόματα συζητά ως λύσεις και σε ποιο πλαίσιο, ονομασία έναντι όλων ή για διμερή χρήση, και δεν εμπιστεύεται ούτε καν το στενότατο προσωπικό φίλο του, τον Δημήτρη Δρούτσα, ή οποιονδήποτε Έλληνα διπλωμάτη και αναθέτει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Σκοπίων σε μια τόσο σκοτεινή πολιτικά προσωπικότητα όπως ο Άλεξ Ρόντος;
Αν ο Γιώργος Παπανδρέου προωθεί λύση που δεν μπορεί να την εμπιστευτεί ούτε καν στον Δημήτρη Δρούτσα, τον οποίο ο ίδιος και μόνον αυτός ανέδειξε και επέβαλε στην ελληνική πολιτική σκηνή, έχουν κάθε δίκιο οι Έλληνες να αισθάνονται ότι τους ζώνουν τα φίδια – και μάλιστα οχιές και κόμπρες!
Ύποπτη στάση των ΗΠΑ
Οι μαύρες σκέψεις ως προς τι απεργάζεται το δίδυμο Ρόντος – Παπανδρέου επιτείνονται από τη στάση που επιδεικνύουν εσχάτως οι Αμερικανοί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πρώτη εξέλιξη ήταν ότι με το που ανέλαβε ο Άλεξ Ρόντος την… εκπροσώπηση της Ελλάδας (!) στις μυστικές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, η Ουά σιγκτον αδρανοποίησε αμέσως τον Αμερικανό μεσολαβητή στην υπόθεση, τον Μάθιου Νίμιτς. Με τον Ρόντο στο ρόλο αυτό, ο Νίμιτς είναι εξόφθαλμα άχρηστος, εκτίμησαν προφανώς οι αρμόδιοι των ΗΠΑ.
Ο Νίμιτς έκανε μάλιστα με δηλώσεις του δημοσίως γνωστό το ότι στη φάση αυτή παραμερίζει, αδρανοποιούμενος από τις απευθείας συνομιλίες. Μίλησε με ενθουσιασμό για το «αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Γκρούεφσκι και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ονομασίας «μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου σε υψηλό επίπεδο» για να προσθέσει: «Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Πιστεύω ότι τα μέρη τώρα μιλούν μεταξύ τους για ορισμένα ζητήματα σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί την προσδοκία ότι είναι πιθανό να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό».
Ως εκ τούτου, ο Νίμιτς ήταν κάθετος: «Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις», ξεκαθάρισε. «Δεν είναι η ώρα για τελική πρόταση», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.
Έχει δίκιο. Τώρα πλέον είναι ο Άλεξ Ρόντος αυτός που θα μας πει όχι μόνο πότε θα είναι η ώρα για την τελική πρόταση της ονομασίας, αλλά και ποιο θα είναι το όνομα των Σκοπίων που αποφάσισε!
«Σύντομα» λέει ο Μπάιντεν
Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική ήταν και η συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Τζο Μπάιντεν «υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες σε Αθήνα και Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος», ανέφερε επί λέξει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Σύντομα» είναι βεβαίως η λέξη-κλειδί της αμερικανικής θέσης στην παρούσα φάση. Η απουσία οποιασδήποτε διπλωματικής πίεσης προς τα Σκόπια, η έλλειψη αναφοράς σε ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, συνοδευόμενες από την ασφυκτική πίεση που άσκησε ο Μπάιντεν επί του Παπανδρέου για να αναγνωρίσει η Αθήνα την ανεξαρτησία του Κοσόβου –κάτι που θα αποτελούσε «ταφόπλακα» για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας– δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό.
Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πως η εξαιρετικά αποδυναμωμένη διεθνώς Ελλάδα –εξαιτίας της καταστροφικής απόφασης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να την υπαγάγει σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας στους ξένους δυνάστες της ΕΕ και του ΔΝΤ– συνιστά ευκαιρία για τις ΗΠΑ προκειμένου να επιβάλουν στην Αθήνα απαράδεκτες, από ελληνικής πλευράς, μέχρι τώρα λύσεις στο Σκοπιανό, στο Κυπρια κό, ίσως ακόμη και στα Ελληνοτουρκικά.
Αμερικανική είναι άλλωστε η παροιμία «οι ζητιάνοι δεν μπορούν να διαλέγουν»! Έχοντας καταστήσει την Ελλάδα διεθνή επαίτη στα θέματα της οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να προβάλει ισχυρή αντίσταση σε κανένα θέμα.
Δυστυχώς, υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο. Όπως θυμάται πολύ καλά ο ελληνικός λαός από τη στάση του υπέρ του Σχεδίου Ανάν το 2004, το ζήτημα είναι ότι υφίστανται ισχυρότατες αμφιβολίες αν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να αντισταθεί στις αμερικανικές επιδιώξεις στα εθνικά μας θέματα και πού ακριβώς. Γιατί, όποιος ορίζει τον Άλεξ Ρόντος μυστικό διαπραγματευτή, μόνο λύση ανεκτή για την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν επιδιώκει, όπως είναι αυτονόητο.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Επίκαιρα” στις 30/9/2010
_____________________________________________________________________________________________________________________________
Είναι ο Άλεξ Ρόντος σύμβουλος του πρωθυπουργού;
(Παρασκευή, Σεπτέμβριος 30, 2011)
Το ερώτημα αυτό τίθεται όχι με διάθεση να σηκωθούν οι τόνοι και να υποστηρίξουμε φωνασκώντας για την τάδε ή τη δείνα συνωμοσία. Αυτό που επιθυμούμε είναι να λάβουμε μια κυριολεκτική απάντηση στο ερώτημα, αφού μια πρώτη απάντηση που λάβαμε σε σχετική ερώτηση συσκότισε τα θέματα.
Σε περιήγησή μας σε τουρκικό διαδικτυακό κόμβο πέσαμε πάνω σε μια ανακοίνωση συνεδρίου το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. Τίτλος του συνεδρίου σε ελεύθερη μετάφραση είναι «Νέες κατευθύνσεις για την ενασχόληση Τουρκίας-Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή» (New Directions for Turkish-Greek Engagement in the Balkans and Middle East).
Το συνέδριο διοργανώνεται στην Οξφόρδη από το πανεπιστήμιο Μπαχεσεχίρ της Τουρκίας, στο τμήμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου.
Ρίχνοντας μια ματιά στους συμμετέχοντες, την προσοχή μας τράβηξε ο πασίγνωστος από τη δημόσια συζήτηση που είχε ξεκινήσει στο παρελθόν για τη δράση του, πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Άλεξ Ρόντος. Αυτό που μας εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο ήταν ότι την παρουσία του σε μερικά από τα πάνελ του συνεδρίου την συνόδευε η σύσταση ότι πρόκειται για σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.Επειδή έχουν περιέλθει σε γνώση μας δραστηριότητες στον ευρύτερο τομέα της διεθνούς διπλωματίας, αν και στο παρασκήνιο, του Άλεξ Ρόντος, θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να μας πληροφορούσε η κυβέρνηση εάν ο ρόλος του συγκεκριμένου προσώπου δίπλα στον πρωθυπουργό έχει κάποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο και σκοπό, ή απλώς πρόκειται για έναν άνθρωπου τον οποίο εμπιστεύεται ο Γιώργος Παπανδρέου ζητώντας συχνά-πυκνά τη γνώμη του.Να θυμίσουμε ότι ένα χρόνο πριν, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε ερωτηθεί ο τότε υπουργός Εξωτερικών για πληροφορίες ότι ο Αλεξ Ρόντος και η Ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά ασκούσαν πολιτική στο παρασκήνιο στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ και είχε απαντήσει: «Όπως γνωρίζετε, ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε και στο παρελθόν, συνεργάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία με τον κ. Ρόντο, αλλά εάν μπορούν και άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και κ. Ρόντου».Ακόμα και σήμερα υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι αν και δεν ενθουσιάστηκαν ποτέ από τις επιδόσεις του Δημήτρη Δρούτσα ως υπουργού Εξωτερικών, πιστεύουν ότι η απομάκρυνσή του σχετιζόταν και με αυτή ακριβώς του την αποστροφή.
Τι ισχύει τελικά; Ισχύουν όσα υποστήριξε μερικές ημέρες μετά τις δηλώσεις Δρούτσα η εφημερίδα ΑΞΙΑ ή όχι; Θα ενημερώσει κανείς;
πηγη
πηγη
ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει κάποιον άλλο τρόπο να προτείνεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμοιος ομοιω αει πελαζει, η επι το Νεοελληνικωτερον, "τα σκατα με τα σκατα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα απαντησει κανεις επιτελους για το ασφάλιστρο κινδύνου CDS από το Τ.Τ. αξίας 1,3 δισ το οποιο πουληθηκε και σήμερα με τη διαφορά των spread η αξία του είναι 16 δισ. και σε περίπτωση που έχουμε χρεοκοπία πάει στα 60 δισ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην εταιρία I.J.Partners που συμμετέχουν παλιοί συνεταίροι του αδερφού του πρωθυπουργού. Υπάρχουν ως μέτοχοι και διαχειριστές Έλληνες οι οποίοι ήταν μπλεγμένοι σε παλαιότερα σκάνδαλα. Γενική διευθύντρια της εταιρίας είναι η Μ. Ξαφά.
Ποιοι αγόρασαν CDS που πουλήθηκαν από Ελληνική Τράπεζα? σε τι τιμή αγόρασαν, σε τι τιμή είναι σήμερα και σε τι τιμή θα βγουν αν γίνει haircut? Μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια...
Unigestion. Οι χορηγιες κρατικων οργανισμων στην φερομενη "ΜΚΟ" εταιρεια, κρατικων οργανισμων όπως το ΤΤ αλλά και υπουργειων, στα συνέδρια που φερόταν να οργάνωνε η εταιρεία "I4CENSE" του αδελφού του πρωθυπουργού Ανδρέα Α. Παπανδρέου, μέσω της οποίας λαμβάνονται χορηγίες από κρατικούς φορείς, οργανισμούς αλλά και τη SIEMENS! Πονταρει στη καταρευση της Ελλαδας. Ο πρωθυπουργός τελικα αποδειχτηκε έμμισθος Broker (δηλαδή μεσάζων σε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία) των διεθνών κερδοσκόπων.
ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ IJ PARTNERS ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ LEHMAN BROTHERS. Εμπλεκόμενος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θ. Μαργέλος που συμμετείχε στους επιχειρηματίες που στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου, ο κ. Κουκέρεζ πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, ο οποίος είναι σε μη κυβερνητική οργάνωση με τον αδερφό του πρωθυπουργού και πρόεδρος είναι η Μ. Ξαφά. Είναι και ο Χ. Μάκας, ο Μ. Ντεμιρελ και εχει σχέση και η σύζυγος του Χριστοφοράκου. Προσκεκλημένοι στις κλειστές συγκεντρώσεις ήταν οι επιχειρηματίες Γ. Κοσκωτάς και Θ. Μαργέλλος που πρωταγωνίστησε με τον Λούβαρη στο «σκάνδαλο του καλαμποκιού» και είναι ακόμα φίλος του Γιώργου. Μέλη του πρώτου ΔΣ της Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών ήταν ο Δ. Κοντομηνάς κ.α.
Εγω ενα πραγμα ξερω... για να τελειωνουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με τους προδοτες και τις μαριονετες των ευρωπαιων και αμερικανων:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαδωστε παντου τη λιστα με τα ονοματα των πολιτικων που ψηφισαν τα μνημονια.. Να ξερουν οι Ελληνες ποιοι ψηφισαν τον θανατο της Ελλαδος και των Ελληνων, ποιοι ειναι οι προδοτες. Και οπου τους συναντησουμε ξερετε... Εγω προσωπικα κουβαλαω μαχαιρι οταν κυκλοφορω εξω (και σκεφτομαι σοβαρα να παρω και οπλο).. Ετσι και πετυχω κανεναν πολιτικο εχουν να πεσουν πολλες μαχαιριες. Ας μπω φυλακη δεν με νοιαζει, ετσι κι αλλιως δεν εχω που να μεινω, δεν εχω δουλεια, δεν εχω λεφτα, δεν εχω να φαω
Τα γιαουρτια και τα αυγα δεν ειναι λυση... Παλι θα συνεχισουν τα ψηφιζουν μνημονια και συμβασεις και να ξεπουλανε την χωρα στους ξενους... Χρειαζεται αλλα μετρα.. Να τρομοκρατηθουν.. να νοιωσουν τον φοβο του λαου καλα στο πετσι τους...
ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΦΤΩΧΟΜΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ Η/Υ;
ΑπάντησηΔιαγραφή