Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Επαναπατρίστηκαν δύο σημαντικές αρχαιότητες

Επαναπατρίστηκαν δύο σημαντικές αρχαιότητεςΔύο σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν! Πρόκειται για δύο τμήματα επιτύμβιου αναγλύφου και μία ενεπίγραφη στήλη, οι οποίες μεταφέρθηκαν από το Μουσείο Getty, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ύστερα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο Υπουργός Πολιτισμού και....

Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος με τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του Μουσείου J. Paul Getty, James Guno, εξασφαλίζεται η ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών, όπως αναφέρει το parapolitika.gr



Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η συστηματική ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, ηπροβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η δέσμευση για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για «Τα τμήματα του επιτύμβιου ανάγλυφου», στα οποία απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές, η κυρία καθισμένη αριστερά και η δούλη εμπρός της που ακουμπά το δεξί της χέρι στο μάγουλο. Το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής αττικού εργαστηρίου. Το ανάγλυφο χρονολογείται στο τέλος του 5ου αι. π. Χ.
Επίσης για την «Ενεπίγραφη στήλη», η οποία έχει κείμενο και στις τρεις πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές. Πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό, στη ΝΑ Αττική, προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Χρονολογείται στο 430 – 420 π.Χ. Η επιγραφή αποτελείται από 65 στίχους. Το κείμενο είναι ελλιπές κατά το άνω αριστερό τμήμα του. Η στήλη περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου το 1979. Εκ του περιεχομένου της η επιγραφή συγκαταλέγεται στα πολύ σημαντικά κείμενα του είδους της.
Οι δύο αρχαιότητες θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια, η ενεπίγραφη στήλη θα μεταφερθεί για έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο και το επιτύμβιο ανάγλυφο θα επανενωθεί και θα εκτεθεί στο Μουσείο Κανελλοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου