Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ελληνική ΑΟΖ ή αλλιώς... ξέφραγο αμπέλι

«Ξέφραγο αμπέλι» φαίνεται η χώρα μας όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Στην ελληνική ΑΟΖ «μπαινοβγαίνουν» διεθνείς εταιρείες χωρίς άδεια και χωρίς να «δίνουν λογαριασμό»

Του Θοδωρή Παναγούλη
Ο χθεσινός διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση «σεισμικών» ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην περιοχή Νότια της Κρήτης υπήρξε...
επιτυχής, καθώς οκτώ εξειδικευμένοι όμιλοι, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτεροι του είδους, εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Φαίνεται ωστόσο ότι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο δεν περίμεναν το ελληνικό δημόσιο πότε θα αφυπνιστεί και θα προκηρύξει έναν τέτοιο διαγωνισμό, αλλά προχωρούσαν αφεαυτών, όποτε το θεωρούσαν χρήσιμο, σε έρευνες περιοχών που ανήκουν στην ελληνική (όπως ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες) ΑΟΖ. Για τις έρευνες αυτές δεν είχαν καμία άδεια, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών δεν τα γνωρίζει καν το ελληνικό δημόσιο. Αποτελούν περιουσία των εταιρειών την οποία πουλάνε σε άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις προς αναζήτηση κοιτασμάτων.

Όπως μαρτυρά ο χάρτης, η Νορβηγική εταιρεία TGS, μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου, η οποία μάλιστα έχει προσέλθει στο χθεσινό διαγωνισμό, έχει προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, εστιάζοντας στην περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, τις οποίες όλες χαρακτηρίζει ως Greece Reprocess, με συνολικό μήκος περίπου 1.530 χιλιόμετρα. Στον κόκκινο κύκλο είναι περιοχή ενδιαφέροντος της Ελληνικής ΑΟΖ.

Οι έρευνες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πραγματοποιηθεί τα έτη 2001 και 2002 και τα στοιχεία βγήκαν «στην αγορά» προς πώληση το 2005. Και η υπόθεση δεν σταματάει εδώ. Για τη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται εντός του κόκκινου κύκλου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δεχθεί αίτημα από την Ισραηλινή εταιρεία Delek, (η οποία συμμετέχει από κοινού με την αμερικανική Noble στις έρευνες της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο «οικόπεδο 12») για παραχώρηση δικαιωμάτων πραγματοποίησης γεωτρητικών ερευνών. Με δεδομένο ότι τα επισήμως υπάρχοντα στοιχεία είναι σχεδόν μηδενικά για την περιοχή (υπάρχουν απλώς οι γεωλογικές εκτιμήσεις λόγω του ότι ανήκει στην ίδια «λεκάνη» με τα κοιτάσματα της Κύπρου) θεωρείται βέβαιον ότι οι Ισραηλινοί έχουν αγοράσει και αξιοποιήσει τα στοιχεία των σεισμικών ερευνών της TGS, και εκτιμούν προφανώς ότι, τουλάχιστον, έχουν ερευνητικό ενδιαφέρον.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι το επίσημο ελληνικό κράτος είχε απόλυτη άγνοια. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έδειξε να αιφνιδιάζεται όταν, ενώ εκείνη «έβγαζε» διαγωνισμούς για την Ήπειρο, τον Πατραϊκό και το Κατάκολο, για τρείς περιοχές δηλαδή που έχουν μικρά μεν, αποδεδειγμένα δε, κοιτάσματα, οι Ισραηλινοί ήρθαν για να ζητήσουν μια περιοχή που ήταν επισήμως ανεξερεύνητη.

Είναι άγνωστο, επιπλέον, εάν η ίδια εταιρεία έχει πραγματοποιήσει και άλλες έρευνες σε άλλες περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, ή ακόμα και αν πραγματοποιούνται και σήμερα έρευνες είτε από την ίδια είτε από άλλες εταιρείες. Άγνωστο επίσης είναι εάν το γεγονός ότι αποδεδειγμένα έχει προχωρήσει σε έρευνες χωρίς άδεια θα έχει κάποια επίπτωση στην συμμετοχή της στο διαγωνισμό. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η TGS είχε πραγματοποιήσει και στα ύδατα του Λιβάνου αντίστοιχες έρευνες χωρίς άδεια, κίνηση που οδήγησε τις αρχές του Λιβάνου, όταν έκαναν διαγωνισμό, να απορρίψουν την προσφορά της.

Η μέθοδος

Η μέθοδος των «μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών» για τις οποίες πραγματοποιήθηκε χθες ο διαγωνισμός είναι απλή στη σύλληψή της όσο και αποτελεσματική. Εξειδικευμένες εταιρείες πραγματοποιούν τις πολυδάπανες έρευνες που απαιτούν εξειδικευμένα σκάφη και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας εάν πρόκειται για τρισδιάστατα ή ακόμη και 4D δεδομένα. Τα ευρήματα από τις έρευνες αυτές είναι μη αποκλειστικά και διατίθενται στην αγορά από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες καταρχήν καλύπτουν τα κόστη τους και στη συνέχεια μοιράζονται με το κράτος, τα υπόλοιπα έσοδα. Τα μεγαλύτερα κέρδη πάντως προκύπτουν για το κράτος, στην επόμενη φάση και εφόσον οι έρευνες αυτές είναι επιτυχημένες καθώς τα ευρήματά, επί της ουσίας, λειτουργούν ως πόλος έλξης για το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών οι οποίες με τη σειρά τους θα προχωρήσουν στον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου