Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τι ζητούν οι Ρώσοι στην Ελληνική Μεσόγειο

Την αναδιάταξη των στρατηγικών και οικονομικών της θέσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δρομολογεί το τελευταίο διάστημα η Μόσχα και οι δύο επιχειρηματικές εξελίξεις της εβδομάδας που δρομολογήθηκαν με ρωσική πρωτοβουλία στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, μόνο τυχαίες δεν είναι. Ο λόγος για τις επαφές …τρίτου τύπου που έχει η...
ρωσική τράπεζα VTB με την Marfin, τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης», αλλά και το ραντεβού του «αφεντικού» της Gazprom, Alexander Medvedev με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με «μενού» τη ΔΕΠΑ.

Οι γνώστες των γεωπολιτικών ισορροπιών αναφέρουν εδώ και μήνες ότι η «αραβική άνοιξη» έχει στοιχίσει στη Μόσχα αρκετά από τα σημεία αναφοράς που είχε μέχρι σήμερα στην στρατηγική και οικονομική της σκακιέρα, με σημαντικότερη την επικείμενη «απώλεια» της Συρίας. Για τον λόγο αυτό ανασχεδιάζει την τακτική της. Η Κύπρος, είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο, στο οποίο οι Ρώσοι έχουν πραγματοποιήσει «απόβαση» από ετών, ποντάροντας ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή της διάσταση. Για τους Ρώσους, η Κύπρος είναι μία πύλη στην Ευρωπαική Ένωση, αλλά και ένα σημείο εξυπηρέτησης τόσο των στρατηγικών, όσο και των οικονομικών της συμφερόντων.
Για το λόγο αυτό άλλωστε η Μόσχα έσπευσε να βοηθήσει προ μηνών τη Λευκωσία χορηγώντας της ένα χαμηλότοκο δάνειο 2,5 δις, ευρώ, όταν η Ελλάδα έβλεπε κλειστές πόρτες και επιτόκια χρεωκοπίας. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το δάνειο αυτό ήταν και η απαρχή πολλών εξελίξεων, και κατά τα φαινόμενα είχε αρκετές... υποθήκες. Μια από αυτές μπορεί να είναι και ο έλεγχος του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Όπως είναι γνωστό ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ριμπολόγεφ ελέγχει μέσω funds το 9,9% της Τράπεζας Κύπρου, ενώ το ενδεχόμενο ενός deal της Marfin Λαικής Τραπεζας με τον ρωσικό τραπεζικό κολοσσό VTB, θα αλλάξει πλήρως τους συσχετισμούς.
Οι δυο τράπεζες φρόντισαν να μην επιβεβαιώσουν τις επαφές «τώρα» (εν μέσω και του χρηματιστηριακού ράλι, ομολογουμένως), χωρις όμως να διαψεύσουν επί της ουσίας ότι αυτές δεν έγιναν ή και θα συνεχιστούν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι φήμες στην Κύπρο επιμένουν ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη ελέγξει το λογιστήριο της τράπεζας.
Κατα τις ίδιες φήμες τα στοιχεία που «αποκαλύφθηκαν» ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά επιτρέποντας στη διοίκηση της τράπεζας να αναλάβει (όπως φάνηκε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της) πρόσθετες προβλέψεις για μελλοντικούς κινδύνους προσαρμοσμένες σε σενάριο παρατεταμένης κρίσης.
Κάτι που για πολλούς σημαινει ότι η διοίκηση (που ανακοίνωσε και την τροποποίηση του ονόματος της τραπεζας επί Κυπριακού εδάφους σε Λαϊκή Τράπεζα) έχει εξασφαλισμένες τις ανάγκες και έχει κλείσει την ανακεφαλαιοποίησή της. Κάπως έτσι, «έπεσε» και το όνομα της VTB που όπως επιμένουν οι πληροφορίες σκοπεύει να μπει στην κυπριακή τράπεζα μέσω της διαδικασίας αύξησης κεφαλαλίου σε τιμή που θα έχει και premium.
Όπως είναι γνωστό, η Marfin Popular θα χρειαστεί 1,35 δις ευρώ τα οποία θα καλύψει με βάση ένα μοντέλο αύξησης κεφαλαίου που έχει ήδη εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Εξ αυτών η VTB φέρεται να προτίθεται να καταβάει από 800 εκατ. έως και 1 δις.
Ευρώ για να αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξης του 40%. Πιθανολογείται όμως, ότι μπορεί να επιλεγεί και άλλη μέθοδος ώστε να αποφευχθεί η μέθοδος της δημόσιας προσφοράς (ενεργοποιείται για ποσοστά ένω του 30%) που θα βάλει στο παιχνίδι τους υφιστάμενους μετόχους βασικούς μετόχους: το Dubai με ποσοστό 18,69%, τη MIG με 9,49% και βεβαίως τον νέο μέτοχο της MIG, το Αμπού Ντάμπι. Από το πως θα κινηθούν οι βασικοί μέτοχοι εξαρτάται και το πως θα ολοκληρωθεί η πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Marfin.
Ο όμιλος VTB από την πλευρά του δεν είναι τυχαίος «παίκτης». Ιδρύθηκε το 1990, έχει έδρα τη Μόσχα, θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας, και τα ρωσικά κουτσομπολιά της αναφέρουν ως την «τράπεζα του Πούτιν», ίσως επειδή κύριος μέτοχος είναι το κράτος.
Διαθέτει διεθνές δίκτυο με περισσότερες από 30 τράπεζες σε 19 χώρες στον κόσμο. Οι σημαντικότερες θυγατρικές της είναι η VTB Capital plc (Λονδίνο, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Nέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ, Κίεβο), η VTB 24, η VTB Bank (Αυστρία, Γαλλία Γερμανία) και η Russian Commercial Bank (Ελβετία, Κύπρος)
Κατά τα στοιχεία του 2010, η VTB Bank είχε κέρδη ύψους 2 δισ. δολαρίων, συνολικά έσοδα ύψους 5,9 δισ. δολαρίων και υπό διαχείρηση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 150 δισ. Δολάρια.
Αν οι συζητήσεις καταλήξουν σε οριστικό deal θα πρόκειται για μια μεγάλη στρατηγική συμφωνία στον τραπεζικό τομέα καθώς η ελληνική κρίση θα αποτελέσει απαρχή ανατροπής σκηνικού και σοβαρών ανακατατάξεων στον τραπεζικό κλάδο.
Στο μεταξύ καθώς οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (μαζί ή χωρίς τον ΔΕΣΦΑ) μπαίνουν στην τελική ευθεία με την προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 22 Μαρτίου, το ραντεβού Παπακωνσταντίνoυ και Medvedev, άναψε φωτιές, καθώς επιβεβαίωσε το ισχυρό ενδιαφέρον της Gazprom για το ελληνικό σύστημα αερίου.
Εκτός των Ρώσων, στην κούρσα για τη ΔΕΠΑ έχουν δηλώσει παρών η Gas De France και η Electricite De France, η Enel και η Socar από το Αζερμπαϊτζαν. Αντίθετα οι γερμανικές E.ON και RWE ανακοίνωσαν πως δεν ενδιαφέρονται.
Στο ερώτημα εάν το «μακρύ χέρι» του Ρώσου μεγιστάνα μπορεί να φτάσει μέχρι τη... ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το παιχνίδι θα κριθεί και με πολιτικούς όρους, αφήνοντας πρακτικά ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Δεν πρέπει πάντως να διαφεύγει της προσοχής ότι η κίνηση των Ρώσων έγινε περίπου την ώρα που η Τουρκία έβγαζε στη διεθνή αγορά οικόπεδα της περιοχής της Νοτιοανατοικής Μεσογείου για έρευνες υδρογονανθράκων.
Οικόπεδα σε περιοχές που ενδιαφέρουν και την Ελλάδα αφού περιλαμβάνουν περιοχές κοντά στην Κύπρο και τα Δωδεκάνησα... newpost

2 σχόλια:

  1. Θα είμαι σκεπτικιστής...ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Πούτιν, περί Μόντι και Παπαδήμιου...Οι Ρώσοι ήρθαν να αγοράσουν τα ελληνικά φιλέτα κοψοχρονιά, με τον ίδιο τρόπο που θέλουν να τα αποκτήσουν τα υπερατλαντικά και μή κοράκια, ή θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν με τον τρόπο τους;;; Παραίνεση προς όσους έχουν δει σα "σωτήρα" τον Βλαδίμηρο και ασχολούνται ιδιαίτερα με αυτόν: να είστε ψύχραιμοι και αντικειμενικοί!
    (Προσωπικά έχω μια συμπάθεια στο πρόσωπό του αλλά θεωρώ πως είναι νωρίς για να κατασταλλάξω αν είναι όντως διαφορετικός ή όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ; ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ,ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΛΕ ΓΟΥΡΝΑ, ΣΤΑ ΟΡΟΣΕΙΒΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή