Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

H... άλωση του Λονδίνου

Μεγαλοδικηγόροι, γιατροί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες «φιγουράρουν» στη λίστα με τους περίπου 200 Έλληνες που κατέχουν ακίνητα σε ακριβά προάστια του Λονδίνου, η οποία βρίσκεται στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών...

Η αξία των ακινήτων που κατέχουν στο Λονδίνο Έλληνες φορολογούμενοι ξεκινά από τις 100.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες αγορές ακινήτων σε ακριβά προάστια του Λονδίνου έγιναν την τελευταία διετία, όταν δηλαδή ξέσπασε στην Ελλάδα η οικονομική κρίση!!!

Εν τω μεταξύ, έφοδο σε 300 τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων που προχώρησαν την τελευταία διετία σε αγορές ακινήτων στη Βρετανία πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι φορολογικές Αρχές της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αγορές αυτές δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ή αποτελούν προϊόν ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η συνολική αξία που επενδύθηκε στη βρετανική κτηματαγορά υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία που απεστάλησαν στο υπουργείο Οικονομικών από τις βρετανικές Αρχές, στη σχετική λίστα των επενδυτών περιλαμβάνονται πολιτικοί, γιατροί, δικηγόροι και πλήθος άλλων ελεύθερων επαγγελματιών.



Έλληνες… επενδυτές

Οι αγορές αφορούν ακίνητα στην περιοχή του Λονδίνου αλλά και στα ακριβά προάστια της αγγλικής πρωτεύουσας. Η λίστα είναι ιδιαίτερα αναλυτική, καθώς αναφέρονται λεπτομερώς τα στοιχεία των Ελλήνων επενδυτών με τις διευθύνσεις τους στη χώρα μας, των κτηματομεσιτικών γραφείων αλλά και τα στοιχεία των πωλητών.

Σε πρώτη φάση τα στοιχεία θα αποσταλούν στη ΓΓΠΣ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ακίνητα αυτά έχουν δηλωθεί όπως προβλέπει ο νόμος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό στο έντυπο Ε1 και συγκεκριμένα στον πίνακα 2 (κωδικοί 029 και 030). Στη συνέχεια θα αναζητηθούν οι φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ύψος της δαπάνης δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ο έλεγχος αυτός θα διενεργηθεί παράλληλα με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Χαρακτηριστικό του νέου ελεγκτικού δόγματος που βασίζεται στον νόμο κατά της φοροδιαφυγής είναι ότι στο εξής όσοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων ή το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, τότε η προέλευσή τους θα χαρακτηρίζεται ως εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα και θα φορολογείται μέχρι και 45%.

Το ΣΔΟΕ έχει θέσει παράλληλα μπλόκο σε 140 τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της ελεγκτικής προσπάθειας για περιορισμό της φοροδιαφυγής και εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων off shore εταιρειών που παραμένουν αόρατες σε υποθηκοφυλακεία και πολεοδομίες. Ειδικά για τις off shore το ΣΔΟΕ προχώρησε στην εφαρμογή ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου που προβλέπει:

1 Εντοπισμό και καταγραφή όλων των ακινήτων που ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες μέσω του Κτηματολογίου και των υποθηκοφυλακείων.

2 Εντοπισμό όσων χρησιμοποιούν τα ακίνητα. Το ΣΔΟΕ αναζήτησε τους διαχειριστές των off shore, στις οποίες εμφανίζονται να ανήκουν τα ακίνητα, ζητώντας να δώσουν στοιχεία για τη χρήση αυτών (π.χ. αν αυτά τα ακίνητα είναι εκμισθωμένα και σε ποιους). Όπου εντοπιστεί μισθωτήριο συμβόλαιο (η θεώρηση και κατάθεσή του στην αρμόδια εφορία είναι υποχρεωτική) θα ελέγχεται αν έχει αναγραφεί το ελάχιστο μίσθωμα που προβλέπεται από τη φορολογική νομοθεσία.

3 Αν υποβάλλεται κάθε χρόνο η δήλωση του ειδικού φόρου επί των ακινήτων που ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες και ο οποίος ανέρχεται σε 15% επί της αντικειμενικής αξίας.

4 Αν έχει υποβληθεί από την off shore η ετήσια δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για τα παρελθόντα έτη.

5 Αν οι ενοικιαστές, πραγματικοί ή εικονικοί, είχαν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση το τεκμαρτό μίσθωμα από τη χρήση των πολυτελών ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εντοπιστεί ήδη 14 off shore εταιρείες στη Θεσσαλονίκη, την Κασσάνδρα, τον Πολύγυρο και την Κατερίνη για τις οποίες ο οφειλόμενος φόρος χωρίς τις προσαυξήσεις φθάνει τα 26 εκατ. ευρώ. Δύο μάλιστα εξ αυτών στερούνται ΑΦΜ, ενώ ειδικά μία που είναι στον Πολύγυρο έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο 21 εκατ. ευρώ.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου