Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ο άξονας των ΑΑΑ ανησυχεί για το ελληνικό χρέος...

Της Ζέζας Ζήκου
ΟΧΙ. Η χώρα δεν πρόκειται να σωθεί από την κρίση του κρατικού χρέους. Οι Ελληνες με τρόμο βλέπουν πως η κρατική χρεοκοπία διαλύει με ισχυρούς ρυθμούς την ελληνική οικονομία. Αλλά και οι δανειστές μας έχουν αρχίσει ήδη και αντιλαμβάνονται ότι το PSI δεν θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αναζητούν άλλες ...
λύσεις. Οι δηλώσεις που γίνονται στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να ληφθούν νέες αποφάσεις.

Ο άξονας των ΑΑΑ τοποθετεί τη δικλίδα ασφαλείας στον διαβόητο πλέον δεσμευμένο λογαριασμό όπου θα κατατίθενται οι τόκοι για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Ομολογούν εμμέσως πλην σαφώς τη μελλοντική αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει τους πιστωτές της, με συνέπεια να κηρύξει στάση πληρωμών, προεξοφλώντας έτσι την πτώχευσή μας. Αυτή η ωμή παραδοχή δείχνει ότι ο άξονας των ΑΑΑ φοβάται πως δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει πίσω τα χρήματα που ετοιμάζεται να δανείσει στη χώρας μας. Θεωρούν ότι ουδείς εγγυάται πως μια μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας δεν θα καταγγείλει τη συμφωνία.

Το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι η οικονομία πηγαίνει πολύ χειρότερα απ’ ό, τι αναμενόταν, η πρωτοφανής σε ολόκληρο τον κόσμο βαθιά ύφεση συνεχίζεται για τέταρτο συνεχή χρόνο στη χώρα μας, με συνέπεια να αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες χρηματοδότησής μας. Και με τα σημερινά δεδομένα, ακόμα κι αν επιτευχθεί μια διαγραφή χρέους κατά 50% ούτε θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020, από 160% που είναι σήμερα, αλλά και ούτε αποτρέπεται ο κίνδυνος της μη βιωσιμότητας του χρέους. Το χρέος καλπάζει...

Νομομαθείς οι οποίοι έχουν μελετήσει προηγούμενες υποθέσεις αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους, αλλά και την Ελλάδα, θεωρούν πως είναι ακόμη απαγορευτικοί οι όροι. Μια πτώχευση ή αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί δραματική οικονομική και κοινωνική εξέλιξη για τη χώρα και οδηγεί πολύ κόσμο στη φτώχεια. Μόνο επενδυτικές και νομικές εταιρείες προσβλέπουν σε κέρδη, αγνοώντας τις συνέπειες. Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της χρεοκοπίας χωρών της Λατινικής Αμερικής έγκειται στο ότι, διασώζοντας την Αθήνα, οι επίσημοι πιστωτές έχουν αναλάβει χρέος, το οποίο σε άλλη περίπτωση θα βάρυνε αποκλειστικώς τους ιδιώτες. Αυτό περιπλέκει τους υπολογισμούς και μεγαλώνει τον αριθμό των παικτών που θα πληγούν σε μια αναδιάρθρωση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προνομιακό καθεστώς στο πλαίσιο του ταμείου διαχείρισης μελλοντικών κρίσεων. Ομως, με την Ελλάδα η συμφωνία δανεισμού έγινε σε μια βάση pari passu, δηλαδή ισοτιμίας.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι «η από καιρό αναμενόμενη συμφωνία έχει σημειώσει μεγάλη καθυστέρηση, κυρίως λόγω της διχογνωμίας των δύο κυριότερων δανειστών της Ελλάδας, της Γερμανίας και του ΔΝΤ». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει «με όλο και πιο στεντόρεια φωνή» ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μόνο κατά το μερίδιο που αναλογεί στους ιδιώτες (τράπεζες και επενδυτικά ταμεία) δεν αρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να εμπλακούν στη συμφωνία τα κράτη (της Ευρωζώνης) και η ΕΚΤ. «Μάλιστα, έχει εφεύρει ένα νέο ευφημισμό αντίστοιχο του PSI για την αναγκαία, όπως θεωρεί, συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους: το OSI (Οfficial Sector Involvement)», αναφέρει η εφημερίδα.

Πάντως, ο επικεφαλής της Pimco, κ. Μ. ελ Εριάν, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο CNΒC πως «πιθανότατα θα υπάρξει μια ευχάριστη ανακοίνωση από τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το IIF». Παρ’ όλα αυτά, προειδοποίησε ότι παραμένουν τρία σημαντικά ερωτήματα. Πρώτον, πόση θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Δεύτερον, αν θα πυροδοτηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) και τρίτον, πώς θα εξελιχθεί το νέο δάνειο που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.

Ο κ. Simon Derrick, αναλυτής του οίκου Bank of New York Mellon, ανέφερε ότι «υπάρχει τώρα μια λογική προοπτική η Ελλάδα να υποστεί μια άτακτη χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου και, σχεδόν πιθανό, μια έξοδο από την Ευρωζώνη», ενώ συμπλήρωσε πως «ακόμη και αν φθάσουμε σε συμφωνία, είναι πιθανό να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης χρεοκοπία, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει».

Ο αναλυτής της JP Morgan κ. Junya Tanase υποστήριξε πως μια πλήρης κατάρρευση των συνομιλιών για το PSI, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας, μοιάζει απίθανη. Ωστόσο, σημείωσε ότι το κύριο ζήτημα είναι εάν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει ή όχι τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Causes - CACs), οι οποίες θα επιβάλουν το «κούρεμα» σε όλους τους πιστωτές από τη στιγμή που θα συμφωνήσει ένα ποσοστό των ομολογιούχων (πιθανόν 75%).
phg;h

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου