Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΧΟΜΣ

Την ώρα του καθήκοντος στη Χομς της Συρίας βρήκαν τραγικό θάνατο το πρωί της Τετάρτης, η Αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια των Sunday Times, Μαρί Κόλβιν, και ο Γάλλος φωτορεπόρτερ του Paris Match, Ρεμί Οσλίκ, με τη γαλλική κυβέρνηση να επιβεβαιώνει την τραγική είδηση. Την ίδια στιγμή, το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο δηλώνει πως «μια στρατιωτική επέμβαση ίσως είναι, πια, η μόνη λύση».


Η 50χρονη πολύπειρη Νεοϋορκέζα πολεμική ανταποκρίτρια των Sunday Times εργαζόταν επί σχεδόν δύο δεκαετίες ως ρεπόρτερ στην πρώτη γραμμή διεθνών συρράξεων, ενώ το 2001 σε αποστολή στη Σρι Λάνκα είχε χάσει το ένα της μάτι – γεγονός που ουδόλως την αποθάρρυνε από το να ασκεί με θάρρος το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Μαζί με την Κόλβιν, νεκρός έπεφτε και ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ, συνεργάτης του περιοδικού Paris Match, ο οποίος μάλιστα είχε τιμηθεί προ μηνών με το διεθνές βραβείο World Press Photo, για φωτογραφία που τράβηξε στη Λιβύη, στη διάρκεια των εμφυλίων συγκρούσεων που οδήγησαν στην πτώση και το θάνατο του Μοαμάρ Καντάφι.

Μάλιστα, νεκροί από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του καθεστώτος στην Χομς την Τετάρτη έπεσαν ακόμη 17 άνθρωποι, στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες των ακτιβιστών της περιοχής.

Παράλληλα, ο Σύρος ακτιβιστής Όμαρ Σάκερ δήλωσε ότι άλλοι 3 ή 4 ρεπόρτερ βρήκαν κατά τη χθεσινή ημέρα το θάνατο από τις βόμβες που έπληξαν το πρόχειρο κέντρο Τύπου που είχε στηθεί στην Μπάμπα Αμρ από τους ξένους δημοσιογράφους (…).

Η Γαλλία, ως πρώτη αντίδραση στην είδηση του θανάτου των δύο δημοσιογράφων, δια του Υπουργού των Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, κάλεσε το καθεστώς Άσαντ να τερματίσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, καταδικάζοντας για μία ακόμη φορά τη στάση των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Όλα αυτά, και ενώ οι μάχες στη χώρα μαίνονται, με το στρατό να εξαπολύει επιθέσεις σε χωριά του συριακού Βορρά, καθώς και στην επαρχία Ιντλίμπ, στα σύνορα με την Τουρκία, από τις οποίες οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 27 νεκρούς, στη διάρκεια μιας και μόνον επιδρομής (…).

Από την πλευρά του, το συριακό τμήμα του Παρατηρητήριου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ( Human Rights Watch- Syria) υποστηρίζει ότι από την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη χώρα, τον Μάρτιο του 2011, περί τους 7.600 ανθρώπους έχουν βρει το θάνατο σε όλη την επικράτεια, με επίκεντρο την πόλη Χομς.

Την ίδια στιγμή, το αντικαθεστωτικό Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (SNC) υποστηρίζει ότι στην παρούσα φάση, δύο είναι οι μόνες επιλογές, πετώντας στην ουσία το γάντι στην Δύση: είτε ένας παρατεταμένος εμφύλιος, είτε μια άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ώστε να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις.

«Υπάρχουν δύο κακά: η στρατιωτική επέμβαση ή ο παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος», δήλωσε χαρακτηριστικά από το Παρίσι ο Μπάσμα Κοντμάνι, ανώτερο στέλεχος του SNC.

Κατά τους αντάρτες του SNC, ρόλο-κλειδί στην παρούσα φάση μπορεί να διαδραματίσει μόνον η Ρωσία, πείθοντας το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ αφενός για την ασφαλή διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, αφετέρου να θέσει το καθεστώς προ των ιστορικών ευθυνών του, τερματίζοντας το συντομότερο δυνατόν την βίαιη καταστολή των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Μπάσμα Κοντμάνι, είναι πιθανόν προσεχώς να ζητηθεί από την Αίγυπτο να εμποδίσει την πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ στα πλοία που, βάσει πληροφοριών, μεταφέρουν όπλα για λογαριασμό του συριακού Στρατού.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου