Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ξένες τράπεζες πείθουν Έλληνες να διώξουν τις καταθέσεις τους

Ξένες τράπεζες πείθουν Έλληνες να διώξουν τις καταθέσεις τους Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτου φόρου στις καταθέσεις στο εξωτερικό, φαίνεται πως λίγοι είναι εκείνοι που υπάκουσαν στις προειδοποιητικές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής
εφημερίδας "Τhe Guardian" το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.
Η τάση βέβαια αυτή φαίνεται ότι έρχεται να προσθέσει άλλο ένα λιθαράκι στην ήδη επιδεινωμένη οικονομική κατάσταση της χώρας.
Σύμφωνα με ανώτατες τραπεζικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, μπορεί οι Έλληνες φοβούμενοι μελλοντικό οικονομικό κραχ, να καταφεύγουν σε ξένα τραπεζικά συστήματα, ωστόσο, και οι ξένες τράπεζες που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα παρακινούν τους Έλληνες να διώξουν τις καταθέσεις τους από τη χώρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μόνον οι επενδυτές "έβγαλαν" από τις εγχώριες τράπεζες, περίπου 12 δις ευρώ, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των ημερών εκείνων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Θεόδωρου Πελαγίδη, "αυτό που βιώνουμε είναι μία από τις επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό είναι μέρος της ύφεσης, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η μόλυνση έχει έρθει στις τράπεζες και φοβούνται πως θα χάσουν τις καταθέσεις τους. Κατά μέσο όρο γύρω στα 4-5 δις ευρώ των κεφαλαίων, κάνουν φτερά από το τραπεζικό σύστημα κάθε μήνα".
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν προβεί στο παρελθόν σε ανάλογες κινήσεις, μεταφέροντας τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως αυτών της Κύπρου, αλλά και του Λονδίνου.

Το παιχνίδι των ξένων
Ξένες τράπεζες με υποκαταστήματα στην Αθήνα, λέγεται πως ενθαρρύνουν τους πολίτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Η "The Guardian", αναφέρει πως ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS, και η Credit Suisse, απλοποίησαν τις διαδικασίες προκειμένου οι Έλληνες να ανοίγουν λογαριασμούς σε Γενεύη αλλά και Ζυρίχη.
Εκτιμάται ότι 40 δισεκατομμύρια ευρώ, που ανέρχονται στο 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, έχουν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα κατά το προηγούμενο έτος.
Στο άρθρο επίσης φιλοξενείται και παλαιότερη δήλωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος είχε πει πως η εκροή κεφαλαίων από την χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί λόγω της πολιτικής συνεργασίας και ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας από τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο.
Όπως σημειώνεται οι μαζικότερες εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες έγινε όταν ο τέως πρωθυπουργός, και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την αναγγελία διεξαγωγής δημοψηφίσματος, μία κίνηση που συγκλόνισε όχι μόνον τον ελληνικό λαό, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις παγκόσμιες αγορές που φοβήθηκαν μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδος από την Ε.Ε.
"Δεν είναι μόνο η φυγή κεφαλαίων. Οι άνθρωποι θέλουν να νοιώθουν τις καταθέσεις τους ασφαλείς, την ώρα που το οικογενειακό εισόδημα μειώνεται και έχουν να πληρώσουν ολοένα και μεγαλύτερους λογαριασμούς", εκμυστηρεύεται τραπεζικό στέλεχος.

2 σχόλια: