Δράση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά
Μεθαύριο Τρίτη οργανώνονται οι συγκεντρώσεις σε γραφεία Εφοριών και το απόγευμα συλλαλητήρια σε κάθε πόλη και δήμο
Με πρώτο σταθμό την Τρίτη, 6 Δεκέμβρη, και την οργάνωση συγκεντρώσεων μπροστά σε εφορίες και άλλες υπηρεσίες σε κάθε πόλη και σε κάθε περιοχή και το απόγευμα με συλλαλητήρια σε κάθε πόλη και δήμο, οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τον αγώνα, απαιτώντας να ακυρωθεί το χαράτσι για τα ακίνητα, να σταματήσει η φοροληστεία.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, μαζί με τις τοπικές Λαϊκές Επιτροπές, δυναμώνουν τον αγώνα τους, απαντούν στην επιθετικότητα συγκυβέρνησης, εργοδοσίας, πλουτοκρατίας, δυναμώνουν την αλληλεγγύη τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, στις 20 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται συλλαλητήρια για τους ανέργους σε κάθε πόλη, που δεν αφορούν μόνο τους ανέργους, αλλά συνολικά τους εργαζόμενους. Οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν από τώρα όλα τα μέτρα για τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις.
Με ζητήματα αιχμής τα χαράτσια και την ανεργία, οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν πως η δράση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή συνοικία και γειτονιά, για κάθε εργατικό – λαϊκό πρόβλημα, μπορεί να υψώσει ένα τεράστιο λαϊκό τείχος αντίστασης, απέναντι σε κάθε προσπάθεια επίθεσης στην εργατική, λαϊκή οικογένεια.
Ταυτόχρονα, η μεγάλη απεργιακή μάχη, που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη, φανερώνει τόσο τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά, όσο, όμως, και τις δυσκολίες. Η ένταση, απ’ τη μια, της εργοδοτικής επιθετικότητας και της δράσης του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στους τόπους δουλειάς, καθώς και, απ’ την άλλη, της αστικής προπαγάνδας που επιχειρεί να εμφανίσει τη συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ., πλουτοκρατίας και τρόικας ως κάτι το …καινούριο, διαμορφώνουν το «νέο» σκηνικό της επίθεσης σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν την παραμικρή ανοχή στη νέα αυτή κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει το ίδιο αντιλαϊκό έργο με την προηγούμενη. Ούτε ένα δευτερόλεπτο χρόνου σε μια κυβέρνηση που χτυπάει την ίδια τη λαϊκή οικογένεια.
Οργάνωση στους τόπους δουλειάς
Η εργοδοσία, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει κυριολεκτικά ξεσαλώσει. Επιτίθεται με μανία ενάντια σε κάθε εργατική και λαϊκή κατάκτηση. Στόχος της είναι να συμπιέσει τους μισθούς και να καταστήσει τους εργαζόμενους φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κεφαλαίου, προκειμένου να ξεπεράσει όσο το δυνατό πιο αλώβητη την καπιταλιστική κρίση. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιεί το σύνολο του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν νομοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, κάθε εργοστάσιο και γραφείο, είναι πλέον περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Οι ταξικές δυνάμεις, είναι αποφασισμένες να ρίξουν όλο το βάρος τους σε αυτό το στόχο. Αλλωστε, από τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος, προκύπτει πως η άμεση δράση των εργατών ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα, είναι ικανή να δώσει απαντήσεις, να σφυρηλατήσει δεσμούς αλληλεγγύης, να οδηγήσει σε νικηφόρους αγώνες. Υπάρχουν σημαντικά θετικά παραδείγματα από αυτήν τη δράση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Στην «Ελληνική Χαλυβουργία», για 35 μέρες, αναδεικνύεται η έκφραση της μεγαλειώδους εργατικής και λαϊκής αλληλεγγύης.
Στον κλάδο γάλακτος, τροφίμων, ποτών:
– Στην «ΑΓΝΟ» στο Κορωπί, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 48ωρη απεργία πετυχαίνοντας την καταβολή μισθών δυόμισι μηνών. Η εργοδοσία εντείνοντας την επιθετικότητά της αμέσως μετά προχώρησε σε 8 απολύσεις. Ανάμεσα στους απολυμένους ήταν και τρεις πρωτοπόροι εργάτες, το προεδρείο της Εργοστασιακής Επιτροπής. Η άμεση και μαχητική απάντηση, με 24ωρη απεργία, όπου οι εργάτες αντιμετώπισαν ακόμη και τα ΜΑΤ, είχε ως αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη εργαζομένων.
– Στον «ΚΑΤΣΕΛΗ», οι εργάτες πραγματοποίησαν 9 μέρες απεργία, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων περίπου τριών μηνών. Σαν αποτέλεσμα καταβλήθηκε άμεσα μέρος αυτών, με ταυτόχρονη δέσμευση της εργοδοσίας για πλήρη εξόφληση το επόμενο διάστημα. Οι εργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να ξαναβγούν στην πύλη αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας παίρνει πρωτοβουλίες, όπως: Γενικές συνελεύσεις των παραρτημάτων του Συνδικάτου μέχρι της 10 Δεκέμβρη, που θα συζητηθούν ζητήματα για την οργάνωση της πάλης της ανεργίας, τα χαράτσια, η πείρα απ’ τις λαϊκές επιτροπές. Στις 15 Δεκέμβρη προχωρούν σε μαζική παράσταση στο υπουργείο Εργασίας για την ανεργία, απαιτώντας έκτακτη επιδότηση των άνεργων οικοδόμων 1.400 ευρώ και τη θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στις 18 Δεκέμβρη στην αίθουσα του Συνδικάτου, προχωρούν σε έκτακτη γενική συνέλευση για την κλιμάκωση.
Σε κλάδους όπως το Μέταλλο, ο Τύπος – Χαρτί καιΚλωστοϋφαντουργία – Ιματισμός – Δέρμα, οι ταξικές δυνάμεις, μαζί με τους εργάτες κάθε χώρου δουλειάς, εντείνουν την πάλη για την προστασία των ανέργων, την απληρωσιά, την εργοδοτική επιθετικότητα (απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ).
Μέτωπο στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό
Η δράση που αναπτύχθηκε για την απεργία, αλλά και η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, αναδεικνύει και το διαβρωτικό ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Προκύπτει πως για να μπορέσει η εργατιά να απαντήσει αποτελεσματικά και συντονισμένα στην εντεινόμενη εργοδοτική επιθετικότητα, είναι απαραίτητο οι ίδιοι οι εργάτες να κάνουν πέρα τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής, τις δυνάμεις που προσπαθούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και να τους οδηγήσουν σε «διεκδικήσεις» ενσωμάτωσης στο αστικό σύστημα και την εξουσία του κεφαλαίου.
Στον Πειραιά, στην ΑΝΕΚ, μέλη της διοίκησης της εταιρείας εμπόδισαν αντιπροσωπεία της ΔΑΣ – ανάμεσα στους οποίους μέλη της διοίκησης του κλαδικού σωματείου των ναυτιλιακών υπαλλήλων ΠΑΣΕΝΤ και της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά – να περιοδεύσουν στο χώρο, φτάνοντας και σε προπηλακισμούς.
Η αντιπροσωπεία κατάφερε να περιοδεύσει, όμως καταγράφηκε ότι μέσα σε αυτούς που την εμπόδιζαν ήταν ένας συνδικαλιστής της Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ), αρχιπλοίαρχος στην ΑΝΕΚ, αλλά και ένας διευθυντής της εταιρείας, που είναι συνδικαλιστής του ΠΑΣΕΝΤ, πρώην μέλος της διοίκησής του, που εκλεγόταν με το ενιαίο ψηφοδέλτιο το οποίο εξακολουθούν να «κατεβάζουν» ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΑΠ. Στην ΙΟΝ η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ) της διοίκησης του σωματείου αποφάσισε «όχι» στην απεργία.
«Οχι», αποφάσισε και η διοίκηση (ΠΑΣΚΕ) του σωματείου των εργαζομένων στην Ιχθυόσκαλα. Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στη διοίκηση του σωματείου του εργοστασίου ΕΛΣΑ αποφάσισε να απεργήσουν μόνο τα μέλη της διοίκησης!
Στο εργοστάσιο της PEPSICo, και ενώ η εργοδοσία προχωρά σε απολύσεις και περικοπές επιδομάτων, η διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) αρνείται να κάνει γενική συνέλευση. Επιπλέον, δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για τους εργαζόμενους που είναι μέλη του σωματείου, αφήνοντας άλλους εργάτες του εργοστασίου (π.χ. εργολαβικούς) στο έλεος της εργοδοσίας.
Στην ΑΓΝΟ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η απεργία για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, το επιχειρησιακό σωματείο (ΔΑΚΕ) της Θεσσαλονίκης (πανελλαδική κάλυψη) δεν πήρε καν απόφαση για απεργία. Στην ουσία, δηλαδή, κρατούσε απεργοσπαστική στάση. Σε προηγούμενη απεργία των εργατών (για την καταβολή των δεδουλευμένων) στο ίδιο εργοστάσιο, η διοίκηση του επιχειρησιακού, καλούσε τους εργάτες να μπουν για …δουλειά!
Δράση και στις γειτονιές
Οσο σημαντική, όμως, είναι η μάχη στους τόπους δουλειάς, άλλο τόσο καθίσταται αναγκαίο να φουντώσει και ένα μεγάλο κίνημα σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Η ένταση της επιθετικότητας του «μαύρου μετώπου» συγκυβέρνησης, πλουτοκρατίας, τρόικας, δεν ξεχωρίζει πλέον καμιά λαϊκή οικογένεια.
Με την αύξηση της φορολογίας στα είδη λαϊκής ανάγκης, τα απανωτά χαράτσια και το νέο προϋπολογισμό, η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί, ενώ, όσα νοικοκυριά μπορούν, βλέπουν πως τα όριά τους έχουν στενέψει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι ανάγκη να πυκνώσει η δράση ενάντια σε αυτήν την πολιτική που σφαγιάζει τη ζωή του λαού.
Η δράση των Λαϊκών Επιτροπών, που συμμετέχουν μαζικοί λαϊκοί φορείς των γειτονιών και οι συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη, στην κατεύθυνση οργάνωσης του λαού για να εμποδιστούν τα βάρβαρα μέτρα και να εκφραστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων.
Μέσα από αυτές, γίνεται καθημερινά πράξη το σύνθημα του συνδικαλιστικού κινήματος «ένας για όλους και όλοι για έναν». Ηδη, όλο το προηγούμενο διάστημα η δράση ενάντια στα χαράτσια, έχει αναδειχθεί σε πόλο συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών και εργατικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της ανυπακοής και της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική.
Μέσα από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, ο λαός μπορεί να αγωνιστεί οργανωμένα και να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Η δράση σε επίπεδο γειτονιάς μπορεί όχι μόνο να ενταθεί, αλλά και να προχωρήσει, βάζοντας περισσότερες νέες δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.
ΠΗΓΗ:
Μεθαύριο Τρίτη οργανώνονται οι συγκεντρώσεις σε γραφεία Εφοριών και το απόγευμα συλλαλητήρια σε κάθε πόλη και δήμο
Με πρώτο σταθμό την Τρίτη, 6 Δεκέμβρη, και την οργάνωση συγκεντρώσεων μπροστά σε εφορίες και άλλες υπηρεσίες σε κάθε πόλη και σε κάθε περιοχή και το απόγευμα με συλλαλητήρια σε κάθε πόλη και δήμο, οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τον αγώνα, απαιτώντας να ακυρωθεί το χαράτσι για τα ακίνητα, να σταματήσει η φοροληστεία.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, μαζί με τις τοπικές Λαϊκές Επιτροπές, δυναμώνουν τον αγώνα τους, απαντούν στην επιθετικότητα συγκυβέρνησης, εργοδοσίας, πλουτοκρατίας, δυναμώνουν την αλληλεγγύη τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, στις 20 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται συλλαλητήρια για τους ανέργους σε κάθε πόλη, που δεν αφορούν μόνο τους ανέργους, αλλά συνολικά τους εργαζόμενους. Οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν από τώρα όλα τα μέτρα για τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις.
Με ζητήματα αιχμής τα χαράτσια και την ανεργία, οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν πως η δράση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή συνοικία και γειτονιά, για κάθε εργατικό – λαϊκό πρόβλημα, μπορεί να υψώσει ένα τεράστιο λαϊκό τείχος αντίστασης, απέναντι σε κάθε προσπάθεια επίθεσης στην εργατική, λαϊκή οικογένεια.
Ταυτόχρονα, η μεγάλη απεργιακή μάχη, που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη, φανερώνει τόσο τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά, όσο, όμως, και τις δυσκολίες. Η ένταση, απ’ τη μια, της εργοδοτικής επιθετικότητας και της δράσης του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στους τόπους δουλειάς, καθώς και, απ’ την άλλη, της αστικής προπαγάνδας που επιχειρεί να εμφανίσει τη συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ., πλουτοκρατίας και τρόικας ως κάτι το …καινούριο, διαμορφώνουν το «νέο» σκηνικό της επίθεσης σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν την παραμικρή ανοχή στη νέα αυτή κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει το ίδιο αντιλαϊκό έργο με την προηγούμενη. Ούτε ένα δευτερόλεπτο χρόνου σε μια κυβέρνηση που χτυπάει την ίδια τη λαϊκή οικογένεια.
Οργάνωση στους τόπους δουλειάς
Η εργοδοσία, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει κυριολεκτικά ξεσαλώσει. Επιτίθεται με μανία ενάντια σε κάθε εργατική και λαϊκή κατάκτηση. Στόχος της είναι να συμπιέσει τους μισθούς και να καταστήσει τους εργαζόμενους φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κεφαλαίου, προκειμένου να ξεπεράσει όσο το δυνατό πιο αλώβητη την καπιταλιστική κρίση. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιεί το σύνολο του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν νομοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, κάθε εργοστάσιο και γραφείο, είναι πλέον περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Οι ταξικές δυνάμεις, είναι αποφασισμένες να ρίξουν όλο το βάρος τους σε αυτό το στόχο. Αλλωστε, από τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος, προκύπτει πως η άμεση δράση των εργατών ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα, είναι ικανή να δώσει απαντήσεις, να σφυρηλατήσει δεσμούς αλληλεγγύης, να οδηγήσει σε νικηφόρους αγώνες. Υπάρχουν σημαντικά θετικά παραδείγματα από αυτήν τη δράση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Στην «Ελληνική Χαλυβουργία», για 35 μέρες, αναδεικνύεται η έκφραση της μεγαλειώδους εργατικής και λαϊκής αλληλεγγύης.
Στον κλάδο γάλακτος, τροφίμων, ποτών:
– Στην «ΑΓΝΟ» στο Κορωπί, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 48ωρη απεργία πετυχαίνοντας την καταβολή μισθών δυόμισι μηνών. Η εργοδοσία εντείνοντας την επιθετικότητά της αμέσως μετά προχώρησε σε 8 απολύσεις. Ανάμεσα στους απολυμένους ήταν και τρεις πρωτοπόροι εργάτες, το προεδρείο της Εργοστασιακής Επιτροπής. Η άμεση και μαχητική απάντηση, με 24ωρη απεργία, όπου οι εργάτες αντιμετώπισαν ακόμη και τα ΜΑΤ, είχε ως αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη εργαζομένων.
– Στον «ΚΑΤΣΕΛΗ», οι εργάτες πραγματοποίησαν 9 μέρες απεργία, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων περίπου τριών μηνών. Σαν αποτέλεσμα καταβλήθηκε άμεσα μέρος αυτών, με ταυτόχρονη δέσμευση της εργοδοσίας για πλήρη εξόφληση το επόμενο διάστημα. Οι εργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να ξαναβγούν στην πύλη αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας παίρνει πρωτοβουλίες, όπως: Γενικές συνελεύσεις των παραρτημάτων του Συνδικάτου μέχρι της 10 Δεκέμβρη, που θα συζητηθούν ζητήματα για την οργάνωση της πάλης της ανεργίας, τα χαράτσια, η πείρα απ’ τις λαϊκές επιτροπές. Στις 15 Δεκέμβρη προχωρούν σε μαζική παράσταση στο υπουργείο Εργασίας για την ανεργία, απαιτώντας έκτακτη επιδότηση των άνεργων οικοδόμων 1.400 ευρώ και τη θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στις 18 Δεκέμβρη στην αίθουσα του Συνδικάτου, προχωρούν σε έκτακτη γενική συνέλευση για την κλιμάκωση.
Σε κλάδους όπως το Μέταλλο, ο Τύπος – Χαρτί καιΚλωστοϋφαντουργία – Ιματισμός – Δέρμα, οι ταξικές δυνάμεις, μαζί με τους εργάτες κάθε χώρου δουλειάς, εντείνουν την πάλη για την προστασία των ανέργων, την απληρωσιά, την εργοδοτική επιθετικότητα (απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ).
Μέτωπο στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό
Η δράση που αναπτύχθηκε για την απεργία, αλλά και η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, αναδεικνύει και το διαβρωτικό ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Προκύπτει πως για να μπορέσει η εργατιά να απαντήσει αποτελεσματικά και συντονισμένα στην εντεινόμενη εργοδοτική επιθετικότητα, είναι απαραίτητο οι ίδιοι οι εργάτες να κάνουν πέρα τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής, τις δυνάμεις που προσπαθούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και να τους οδηγήσουν σε «διεκδικήσεις» ενσωμάτωσης στο αστικό σύστημα και την εξουσία του κεφαλαίου.
Στον Πειραιά, στην ΑΝΕΚ, μέλη της διοίκησης της εταιρείας εμπόδισαν αντιπροσωπεία της ΔΑΣ – ανάμεσα στους οποίους μέλη της διοίκησης του κλαδικού σωματείου των ναυτιλιακών υπαλλήλων ΠΑΣΕΝΤ και της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά – να περιοδεύσουν στο χώρο, φτάνοντας και σε προπηλακισμούς.
Η αντιπροσωπεία κατάφερε να περιοδεύσει, όμως καταγράφηκε ότι μέσα σε αυτούς που την εμπόδιζαν ήταν ένας συνδικαλιστής της Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ), αρχιπλοίαρχος στην ΑΝΕΚ, αλλά και ένας διευθυντής της εταιρείας, που είναι συνδικαλιστής του ΠΑΣΕΝΤ, πρώην μέλος της διοίκησής του, που εκλεγόταν με το ενιαίο ψηφοδέλτιο το οποίο εξακολουθούν να «κατεβάζουν» ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΑΠ. Στην ΙΟΝ η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ) της διοίκησης του σωματείου αποφάσισε «όχι» στην απεργία.
«Οχι», αποφάσισε και η διοίκηση (ΠΑΣΚΕ) του σωματείου των εργαζομένων στην Ιχθυόσκαλα. Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στη διοίκηση του σωματείου του εργοστασίου ΕΛΣΑ αποφάσισε να απεργήσουν μόνο τα μέλη της διοίκησης!
Στο εργοστάσιο της PEPSICo, και ενώ η εργοδοσία προχωρά σε απολύσεις και περικοπές επιδομάτων, η διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) αρνείται να κάνει γενική συνέλευση. Επιπλέον, δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για τους εργαζόμενους που είναι μέλη του σωματείου, αφήνοντας άλλους εργάτες του εργοστασίου (π.χ. εργολαβικούς) στο έλεος της εργοδοσίας.
Στην ΑΓΝΟ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η απεργία για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, το επιχειρησιακό σωματείο (ΔΑΚΕ) της Θεσσαλονίκης (πανελλαδική κάλυψη) δεν πήρε καν απόφαση για απεργία. Στην ουσία, δηλαδή, κρατούσε απεργοσπαστική στάση. Σε προηγούμενη απεργία των εργατών (για την καταβολή των δεδουλευμένων) στο ίδιο εργοστάσιο, η διοίκηση του επιχειρησιακού, καλούσε τους εργάτες να μπουν για …δουλειά!
Δράση και στις γειτονιές
Οσο σημαντική, όμως, είναι η μάχη στους τόπους δουλειάς, άλλο τόσο καθίσταται αναγκαίο να φουντώσει και ένα μεγάλο κίνημα σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Η ένταση της επιθετικότητας του «μαύρου μετώπου» συγκυβέρνησης, πλουτοκρατίας, τρόικας, δεν ξεχωρίζει πλέον καμιά λαϊκή οικογένεια.
Με την αύξηση της φορολογίας στα είδη λαϊκής ανάγκης, τα απανωτά χαράτσια και το νέο προϋπολογισμό, η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί, ενώ, όσα νοικοκυριά μπορούν, βλέπουν πως τα όριά τους έχουν στενέψει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι ανάγκη να πυκνώσει η δράση ενάντια σε αυτήν την πολιτική που σφαγιάζει τη ζωή του λαού.
Η δράση των Λαϊκών Επιτροπών, που συμμετέχουν μαζικοί λαϊκοί φορείς των γειτονιών και οι συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη, στην κατεύθυνση οργάνωσης του λαού για να εμποδιστούν τα βάρβαρα μέτρα και να εκφραστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων.
Μέσα από αυτές, γίνεται καθημερινά πράξη το σύνθημα του συνδικαλιστικού κινήματος «ένας για όλους και όλοι για έναν». Ηδη, όλο το προηγούμενο διάστημα η δράση ενάντια στα χαράτσια, έχει αναδειχθεί σε πόλο συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών και εργατικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της ανυπακοής και της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική.
Μέσα από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, ο λαός μπορεί να αγωνιστεί οργανωμένα και να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Η δράση σε επίπεδο γειτονιάς μπορεί όχι μόνο να ενταθεί, αλλά και να προχωρήσει, βάζοντας περισσότερες νέες δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου