Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Το ΔΝΤ θέλει το «κούρεμα» να είναι πάνω από 50%

του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, από το 50% που προβλέπει η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου, επιθυμεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η θέση αυτή έγινε γνωστή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

Μεγαλύτερο «κούρεμα» του...
ελληνικού χρέους, από το 50% που προβλέπει η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου, επιθυμεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η θέση αυτή έγινε γνωστή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.
Οι αξιωματούχοι του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα φέρονται να πιστεύουν ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, όπως και τα λάθη και οι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης, ουσιαστικά ακύρωσαν το μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών που αφορά το «κούρεμα», καθώς άλλαξαν οι συνθήκες, ενώ το χρέος αυξήθηκε.

Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει (όπως είχε πράξει και τον περασμένο Ιούλιο) για την πιθανότητα αποτυχίας της συμφωνίας του περασμένου Οκτωβρίου, εάν αυτή δεν εφαρμοστεί αμέσως. Η νέα εξέλιξη δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες συναντούν «διαφόρων ειδών εμπόδια», που ξεκινούν από το ύψος του «κουρέματος» και φτάνουν στο επιτόκιο, για το οποίο η συμφωνία χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά δύσκολη» αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια τάση ανάμεσα στους ιδιώτες που διαθέτουν ελληνικό χρέος «για να τελειώνει αυτή η υπόθεση, ούτως ώστε να μη συμβούν τα χειρότερα». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση, με βάση την οποία να δρομολογηθεί η τελική συμφωνία.

Ο κ. Νταλάρα, εκφράζει φόβους σε συνομιλητές του ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα ενεργοποίησης των CACs (Collective Actions Clause) και εξαναγκασμός όσων αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στο «κούρεμα» προκειμένου να αποδεχθούν τη συμφωνία.
Πηγή στην Ουάσιγκτον ανέφερε στο «ΕτΚ» ότι οι διαπραγματεύσεις «περνούν από χίλια κύματα» και εξήγησε ότι «μερικές φορές καταλήγουν σε συμφωνία, μερικές φορές οι θέσεις των πλευρών είναι απομακρυσμένες».

Αναφερόμενος στο δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα είπε ότι ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο στη Βουλή ότι θα επικρατήσει το ελληνικό δίκαιο, στη συνέχεια άλλαξε θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η πηγή χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις σαν «κινούμενη άμμο» και προέβλεψε πολλά σκαμπανεβάσματα μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση και το IIF «θα βρουν τρόπους και κοινό έδαφος συνεννόησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου».

ΕΘΝΟΣ


1 σχόλιο:

  1. Tι θα πάθεις αν φύγεις απ'το ευρώ;
    1.Φόβο μετάδοσης φυγής από το ευρώ και άλλων χωρών. Ανησυχία για διάλυση της Ευρωζώνης (!! Στ'@ρχιδια μας)
    2. Οι φόβοι αυτοί θα πιέσουν την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου προκαλώντας πληθωρισμό (επίσης!!)
    3. Στην Ελλάδα θα προκληθεί ύφεση 7,6%, η ανεργία θα φτάσει στο 18,5% και ο πληθωρισμός στο 20,2% (γιατί τώρα που είναι;)
    4. Η μείωση των εισοδημάτων και της περιουσίας θα αντιστοιχεί σε ένα μέσο κατά κεφαλήν κόστος περίπου 10.000 ευρώ που υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 90-100 δισ. για το σύνολο της οικονομίας (δεν πειράζει...θ'αντέξουμε άλλα δυο χρόνια. Μετά θα τα πούμε απ'την αρχή!)
    5. Τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων στην Ελλάδα θα είναι διψήφια (ούτε δάνεια ούτε καταθέσεις θα μ'ενδιαφέρουν σε τέτοια περίπτωση)
    6. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων θα κυμαίνεται γύρω στο 14-15% (Τι μου λες ρε παιδί μου!)
    7. Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα θα υποχωρήσουν 10%, σε ετήσια βάση, και των εμπορικών ακινήτων κατά 25%. (Τώρα που μιλάμε , οι πραγματικές τιμές των παραπάνω έχουν πέσει πολύ περισσότερο , μέσα σε ένα χρόνο σωτήρων...)
    8. Οι επιπτώσεις το δεύτερο έτος θα είναι ηπιότερες, ενώ από το τρίτο έτος αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (Αν το'χαμε κάνει πριν ενάμισυ χρόνο , τώρα θα σηκώναμε κεφάλι σιγά σιγά)
    9. Η Ελλάδα θα μείνει εκτός αγορών για περίπου 10 χρόνια (Ενώ τώρα εεε;;;)
    10. Οι ανατιμησεις ή ο πληθωρισμος δεν εχουν να κανουν με την ισοτιμια του νομισματος, αλλα με τη δομη της αγορας. Αν η αγορα είναι μονοπωλιακη, (trust)
    ελεγχεται δλδ από λιγες επιχειρησεις και κυριως πολυεθνικες, θα είναι ανεξελεγκτες οι τιμες. Οποιοσδηποτε εχει περασει ακομα κιαπτο προαυλιο οικ/κης σχολης το ξερει.
    Αρα, επιστροφη σε εθνικο νομισμα σημαινειτσακισμα της μονοπωλιακης εξαρτησης της ελληνικης οικονομιας, δλδ τον ελεγχο του εξωτερικου εμποριου από μια χουφτα πολυεθνικες που κανουν ο,τι γουσταρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή