Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΑΛΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ


patriarxeio-1-Η Τουρκία χορήγησε την τουρκική υπηκοότητα μέχρι τώρα σε 16 ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι την ζήτησαν προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα για διαδοχή του Πατριάρχη (που πρέπει να έχει τουρκική υπηκοότητα).
Όμως, η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνήθηκε τώρα να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε τέσσερις Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι είχαν ...
υποβάλλει σχετική αίτηση (Γαλλίας Εμμανουήλ, Ρόδου Κύριλλο, Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπο και Αυστρίας Μιχαήλ, ο οποίος απεβίωσε πριν από μερικές εβδομάδες).
Ως δικαιολογία πρόβαλλε η τουρκική κυβέρνηση ότι «δεν πληρούν τους όρους», ενώ πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης δεν απέκλειαν η Τουρκία να έχει μεταβάλλει στάση στο συγκεκριμένο θέμα χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε ιεράρχες του Πατριαρχείου.
Όπως γράφει και η «romfea», ουδείς εκ των ιεραρχών της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, τόλμησε να υποβάλλει αίτηση για να γίνει Τούρκος υπήκοος, φοβούμενοι την κατακραυγή της Ομογένειας.
Όλοι οι μέχρι τώρα Πατριάρχες, ιδιαίτερα των τελευταίων εκατονταετιών, ήταν αναγκαστικά Τούρκοι υπήκοοι, εκτός από τον Αθηναγόρα ο οποίος εκλέχτηκε Πατριάρχης από Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη με το αεροσκάφος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Τρούμαν, ενώ οι Τούρκοι του έδωσαν την τουρκική υπηκοότητα επί του αεροσκάφους μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου