ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και μαζί και η ΓΣΕΒΕΕ κατήγγειλαν χθες στη Βουλή παρεμβάσεις επιχειρηματικών και εξωθεσμικών κύκλων προς την τρόικα, προκειμένου να αποδυναμωθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Επιτέλους, έπρεπε να διαλυθούν τα πάντα για να ξυπνήσουν τα συνδικάτα και να καταδικάσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για «κολεγιά» με τους νταβατζήδες και τα μεγάλα συμφέροντα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έστω και αργά τα ....
έβαλαν με το ΠΑΣΟΚ καθώς βλέπουν ότι δεν έχει τέλος η ασυδοσία της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών που βρήκαν την ευκαιρία να διαλύσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα.Ουσιαστικά είπαν ότι κάποιοι επιχειρηματίες πηγαίνουν στην τρόικα και ζητούν να επιβάλει στην κυβέρνηση μείωση του κατώτατου μισθού, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ευέλικτες μορφές εργασίας με δουλειά για δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα και 300 ευρώ μισθό κ.λπ.
Υποστήριξαν επίσης ότι η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο προκειμένου οι επιχειρηματίες να επιβάλουν σε όλη την Ευρώπη εργασιακό και μισθολογικό μεσαίωνα.
Είναι ακριβώς όσα λέγαμε και γράφαμε από πέρυσι όταν η κυβέρνηση χωρίς καμιά διάθεση για διαπραγμάτευση υπέκυπτε στις περίεργες πολλές φορές απαιτήσεις της τρόικας. Τώρα αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου περίεργες. Είναι κατασκευασμένες από τους εργοδότες που θέλουν φθηνότερους εργαζόμενους και περισσότερο υποτακτικούς.
Στη διάρκεια της ακρόασής τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων υποστήριξαν πως οι εν λόγω παρεμβάσεις, αντανακλώνται στις αξιώσεις και τα mail της τρόικας, τα οποία ενσωματώνονται, όπως υποστήριξαν, στο άρθρο 37 του σχεδίου νόμου.
«Είναι ομολογημένη η διάθεσή τους: Πάνε και καταδίδουν τη χώρα και ζητάνε πράγματα που δεν αντέχουν στη στοιχειώδη λογική. Κάποιοι απ’ αυτούς, είναι εν πολλοίς κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, με εξαγόμενο προϊόν αμφίβολης ποιότητας», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος παρατήρησε ότι η συζήτηση γίνεται για το επόμενο νομοσχέδιο «που θα καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις», αφού «το παρόν, είναι ήδη ψηφισμένο». «Όσοι θέλουν να προωθήσουν απόψεις και θέσεις, το κάνουν επισκεπτόμενοι την τρόικα», πρόσθεσε.
«Πρόκειται για «τα γνωστά λόμπυ συμφερόντων, αλλά και σκληρών ιδεολογικών απόψεων, χωρίς καμία διαφάνεια. Εμείς στην ΓΣΕΒΕΕ έχουμε αντισταθεί στην πρακτική αυτή. Όταν δούμε την τρόικα, θα ζητήσουμε παράσταση και απ’ την ελληνική κυβέρνηση, γιατί τέτοια νομοσχέδια είναι αποτέλεσμα τέτοιων διαδικασιών. Πολλοί όμως και εκ της ελληνικής κυβερνήσεως τους αρέσει να μιλάνε με λόμπυ συμφερόντων», συνέχισε.
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αφήσει να αφήσει τους κοινωνικούς εταίρους «να αποφασίσουν μόνοι τα του οίκου τους» απηύθυνε ο Β. Κορκίδης εκ μέρους της ΕΣΕΕ
«Το άρθρο 37 είναι το ραντεβού μας με την πτώχευση, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε εργοδότες, είτε συνταξιούχοι. Σταματήσετε αυτό το χείμαρρο, να σπέρνει η τρόικα αντικοινωνικά μέτρα. Είμαστε πολύ κοντά στην κοινωνική έκρηξη. Μην κάνετε το λάθος να μειώσετε μισθούς και συντάξεις, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.
«Είμαστε πειραματικό εργαστήρι. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, είπε πως η Ελλάδα θα επιμολύνει όλες τις χώρες της Ευρώπης με την ρύθμιση του άρθρου 37» παρενέβη ο κ. Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), ο οποίος υποστήριξε επίσης πως οι εφεδρείες στο δημόσιο τομέα, «στέλνουν μήνυμα για περισσότερες απολύσεις στον ιδιωτικό».
Από πλευράς ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρός της Κώστας Τσικρικάς, δήλωσε πως το νομοσχέδιο οδηγεί τον δημόσιο υπάλληλο στη φτώχεια. «Οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 40% και τώρα ξεπερνάμε το 50%. Καθημερινά οι απώλειες συμβάλλουν στην ύφεση, στο σπιράλ θανάτου για την ελληνική οικονομία. Οι πρωτοεργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουλεύουν για 22 ευρώ μεροκάματο» ανέφερε.
Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα, για τους συνδικαλιστές.
Και για τους υπόλοιπους: καταλάβατε τώρα ποιοί αποτελούν την “κοινωνική βάση” της συναίνεσης;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου