Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Απόφαση “βόμβα” του ΣτΕ: Η ΔΕΗ δε δικαιούται , ούτε να εισπράξει φόρους, αλλά ούτε και να κόψει το ρεύμα!

Ο δικηγόρος Αθηνών και νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Χασιώτης, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις λεγόμενες τότε “παρκο-εταιρίες” του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες έκαναν έλεγχο στάθμευσης των αυτοκινήτων και επέβαλαν και τα σχετικά πρόστιμα σε ιδιώτες,...
η ΔΕΗ δε δικαιούται να εισπράττει φόρους και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε πελάτες της, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να καταβάλλουν το “τέλος ακινήτων”. Παράλληλα, ούτε οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες – πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε είσπραξη φόρων ή διακοπή της ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος). Τόσον η είσπραξη φόρων, όσο και η επιβολή κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία δημόσιας εξουσίας. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η άσκηση δημόσιας εξουσίας αποτελεί την κατ΄εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του Κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Το παραπάνω, προστίθεται στους λόγους αντισυνταγματικότητας που ήδη έχουν επισημάνει οι νομικοί συνεργάτες του Συλλόγου μας. Παρακάτω παρατίθεται το “κρίσιμο” άρθρο 11, της υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. 11. Επειδή οι μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής,μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994.
Για να δείτε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης, πιέστε εδώ.
Δείτε επιπρόσθετη επιχειρηματολογία για την αντισυνταγματικότητα του “τέλους ακινήτων”
Πηγη 

6 σχόλια:

  1. Η ΝΔ του Σαμαράκου ψήφισε ΝΑΙ επί της αρχής σήμερα στη Βουλή...ΜΑΥΡΟ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 7:55...σωστος...
    οσο για τα λεγομενα χαρατσια...
    ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ!!!
    ΧΑΙΡΕΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝα παπαρι θα παρετε αχρηστοι πολιτικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΧΙ ΦΙΛΕ 9.42 ΠΑΠΑΡΙΑ. ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΡΠΑΜΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @21 Σεπτεμβρίου 2011 7:55 μ.μ Και ο Σαμαράς ακραίος νεοφιλελεύθερος είναι τελικά. Τις συμβουλές Βερέμη ακολουθεί...
    http://comedia-finita.blogspot.com/2011/09/think-tanks.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδη τι περιμενετε απο τον Σαμαρα να σας κανει; Να αλλαξει την πολιτικη της νδ; Ακριβως τα ιδια με το πασοκ θα κανει με διαφορετικο περιτυλιγμα. Μαυρο και στους δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή