Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αντισυνταγματικό το Αυτόφωρο για υποθέσεις φοροδιαφυγής, λέει ο ΔΣΑ

Η πρόσφατη εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελή, για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στα εγκλήματα της φοροδιαφυγής και της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο, γεννά «εύλογες απορίες και ερωτηματικά, καθώς μεταφέρουν πλέον την προβληματική του ζητήματος από το...
επίπεδο της νομιμότητας σε αυτό της σκοπιμότητας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, σε σκληρή ανακοίνωσή του. Παράλληλα, χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη νέα ρύθμιση του Ν. 3943/2022 που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν μπορεί παρά να εκφράσει τον έντονο θεσμικό προβληματισμό του για την αντίθετη προς θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου διεύρυνση της έννοιας του 'αυτοφώρου', όπως η τελευταία διαμορφώθηκε με τις διατάξεις του Ν. 3943/2011». «Η εφεξής θεώρηση ως χρόνου τέλεσης των αδικημάτων φοροδιαφυγής του χρονικού διαστήματος από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος έως τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της -κατά περίπτωση προβλεπόμενης- προθεσμίας παραγραφής έχει ως αποτέλεσμα όλα συλλήβδην τα εγκλήματα που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν. 2523/1997 να θεωρούνται διαρκή και, κατά συνέπεια, αυτόφωρα» συνεχίζει η ανακοίνωση. Και προσθέτει ότι η θέωρηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1 και 7 παρ. 1 του Συντάγματος. Άλλωστε, και στην εγκύκλιο του κ. Παντελή, επισημαίνονται «οι θεωρητικές αντιρρήσεις στην προπεριγραφείσα νομοθετική παρέμβαση και προφανώς, ως δείγμα αδυναμίας ανάπτυξης πειστικού αντιλόγου, αναφέρεται ρητά ότι το ζήτημα «θα κριθεί στην πράξη από τα δικαστήρια» τονίζει ο κ. Αδαμόπουλος. Εντούτοις, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, θεωρείται αποδεκτή, κατά το συντάκτη της εγκυκλίου, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας «σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής, χαρακτηρισμών γενικών και αόριστων που προσβάλλουν κατάφωρα την αρχή της ασφάλειας δικαίου».
Πηγη 

1 σχόλιο:

  1. Από το μνημόνιο,ένα σωρό μέτρα κινούνται στα όρια της αντισυνταγματικότητας.
    Και κάποτε θα πρέπει να θεσπιστεί αυτοδίκαιη παύση των καθηκόντων τους όσων πολιτικών εκλέγονται ανακοινώνοντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και μετά εκλογήν όχι μόνο δεν το τηρούν αλλά το παραβιάζουν με ή χωρίς το συνθετικό "παρά".
    Με βάση τα παραπάνω η παραβίαση του όρκου που έδωσαν "να φυλάττω πίστιν εις την πατρίδα,υπακοή στο σύνταγμα και τους νόμους" καθίσταται θλιβερή παρωδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή