Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Απόφαση “βόμβα” του ΣτΕ: Η ΔΕΗ δε δικαιούται , ούτε να εισπράξει φόρους, αλλά ούτε και να κόψει το ρεύμα!


Ο δικηγόρος Αθηνών και νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Χασιώτης, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις λεγόμενες τότε “παρκο-εταιρίες” του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες έκαναν έλεγχο στάθμευσης των....
αυτοκινήτων και επέβαλαν και τα σχετικά πρόστιμα σε ιδιώτες,η ΔΕΗ δε δικαιούται να εισπράττει φόρους και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε πελάτες της, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να καταβάλλουν το “τέλος ακινήτων”. Παράλληλα, ούτε οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες – πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε είσπραξη φόρων ή διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος). Τόσον η είσπραξη φόρων, όσο και η επιβολή κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία δημόσιας εξουσίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η άσκηση δημόσιας εξουσίας αποτελεί την κατ΄εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του Κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Το παραπάνω, προστίθεται στους λόγους αντισυνταγματικότητας που ήδη έχουν επισημάνει οι νομικοί συνεργάτες του Συλλόγου μας.
Παρακάτω παρατίθεται το “κρίσιμο” άρθρο 11, της υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
11. Επειδή οι μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής,μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994.
Για να δείτε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης, πιέστε εδώ.

3 σχόλια:

  1. Γιατί είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να μετατρέπεις την αστυνομία σε "μπράβο"-εισπράκτορα κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων.

    Όταν, δηλαδή, τη βάζεις να μοιράζει πρόστιμα σε οδηγούς, οι οποίοι έχουν διαφορές με τον Μπόμπολα, στην πραγματικότητα τη μετατρέπεις σε εισπρακτορικό όργανό του.


    Του προσφέρεις την παράνομη υπηρεσία παράνομων εισπρακτόρων, τους οποίους μάλιστα τους πληρώνει ο ελληνικός λαός.


    Ο ρόλος της αστυνομίας, που την νομιμοποιεί να μοιράζει πρόστιμα σε παραβάτες ιδιώτες, έχει σχέση με τον κοινωνικό της ρόλο.

    Προστατεύει τα κοινωνικά συμφέροντα, όταν αστυνομεύει τους δρόμους και απειλεί τους πολίτες με κυρώσεις, όταν αυτοί ως οδηγοί παραβιάζουν τους νόμους των "δρόμων".


    Προστατεύει πολίτες από άλλους πολίτες, οι οποίοι, με τις αυθαιρεσίες τους ή τις παρανομίες τους πάνω σε θέματα οδικής συμπεριφοράς, τούς απειλούν.

    Αυτόν τον ρόλο δεν μπορείς να τον μεταβιβάσεις όπου θέλεις και επιπλέον δεν μπορείς να ονομάζεις την οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά διαδραματίζεται στους δρόμους σαν οδική παράβαση

    -------------------------------------

    Μην φτύνετε και μην χτυπάτε τον βρομιάρη τον Ρέππα

    Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’


    http://eamb-ydrohoos.blogspot.co

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και το να μην πληρώσεις τη βενζίνη σε ένα βενζινάδικο της εθνικής οδού είναι παράνομο, αλλά δεν σε κυνηγάει η τροχαία να εισπράξει το αντίτιμο "εμμέσως", ενσωματώνοντάς το αυθαίρετα και άρα παράνομα σε ένα πρόστιμο οδικής παράβασης.

    Δικαίωμα του βενζινοπώλη είναι να σου κάνει μήνυση και να κινηθεί δικαστικά, προκειμένου να εισπράξει αυτά, τα οποία θεωρεί ότι δικαιούται …


    Κι ο Ρέππας,… όσο βρομιάρης κι αν είναι, ο νόμος τον αντιμετωπίζει ως άνθρωπο και όχι σαν εστία ρύπανσης.

    Αν τον χτυπήσεις, είσαι παράνομος, επειδή παραβαίνεις τον κώδικα του ποινικού δικαίου και όχι αυτόν της υγειονομικής νομοθεσίας.


    =======================================

    Μην φτύνετε και μην χτυπάτε τον βρομιάρη τον Ρέππα

    Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’


    http://eamb-ydrohoos.blogspot.co

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλληνες πολίτες, μην φτύνετε τον Ρέππα, γιατί στο άμεσο μέλλον αυτό θα επισύρει μεγάλα πρόστιμα.

    Στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο οσονούπω κατατίθεται από τη Μπιρμπίλη, αυτή η πράξη θα είναι παράβαση των διατάξεων του Οικοδομικού Κώδικα περί της ορθής διαχείρισης των όμβριων υδάτων.

    Θα τρώτε πρόστιμο όχι επειδή φτύνετε τον Ρέππα, αλλά επειδή τόσο αυτός όσο και ο πασόκος "νομοθέτης" θα θεωρούν ότι, εξαιτίας σας, βρέχει …


    Ο "αρχιτζαμπατζής" Ρέππας, που τον ταίζουμε από τα 23 του χρόνια, για να έρθει πριν τη σύνταξή του και να μας αποκαλέσει "τσαμπατζήδες".


    Μέχρι και τη χοληστερίνη του τζάμπα την απέκτησε.

    Εμείς οι πολίτες τού την έχουμε πληρώσει.


    Τα "διόδια" της ελληνικής ιστορίας να δούμε πώς θα πληρώσει ο κοπρίτης.


    --------------------------------------------

    Μην φτύνετε και μην χτυπάτε τον βρομιάρη τον Ρέππα

    Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’
    http://eamb-ydrohoos.blogspot.co

    ΑπάντησηΔιαγραφή