Αν η Τράπεζα εκδώσει εναντίον σου διαταγή πληρωμής και σου την κοινοποιήσει εγκαίρως (εντός διμήνου από την έκδοσή της), σε έχει φέρει προ τετελεσμένων. Με το που σου κοινοποιείται, έχεις αυτομάτως μπει στην Τειρεσίας AE , με μια διαδικασία που δεν ενδιαφέρει να αναλύσω. Στην Τειρεσίας ΑΕ εμφανίζονται η διαταγή πληρωμής και το ποσό που με αυτή επιτάσσεσαι να καταβάλεις στην τράπεζα.
Μόλις περάσουν 3 ημέρες από την κοινοποίηση της...... διαταγής πληρωμής, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση της περιουσίας σου. Στησυνέχεια ακoλουθεί ο πλειστηριασμός των περιουσιακών σου στοιχείων.
Επιγραμματικά, η Διαταγή Πληρωμής μπορεί να ακυρωθεί εν όλω ή εν μέρει με ανακοπή η οποία πρέπει να ασκηθεί εντός 15 εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της Διαταγής Πληρωμής. Μοναδικός κατά βάση τρόπος για να ακυρώσεις τη Διαταγή Πληρωμής από σύμβαση δανείου με τράπεζα, είναι να αποδείξεις ότι αυτή εκδόθηκε βάσει άκυρης σύμβασης. Για τις προδιατυπωμένες συμβάσεις όπως οι συμβάσεις δανείων και καρτών τους όρους των οποίων ΔΕΝ μπορείς να διαπραγματευτείς με την τράπεζα, χωρεί ακυρότητα ολόκληρης της σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 181 του Αστικού Κώδικα, αν αποδείξεις ότι είναι άκυρος έστω και ένας όρος (αν είσαι αµύητος με την νομική ορολογία διάβασε εδώ).
Από τον Τειρεσία βγαίνεις οριστικά με δυο τρόπους : Ανα) πληρώσεις την τράπεζα και β) ασκήσεις ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής και αυτή γίνει από το δικαστήριο δεκτή (ακυρώσει δηλαδή τη Διαταγή Πληρωμής στο σύνολό της). Μέχρις ότου όμως εκδικαστεί η ανακοπή θα έχουν περάσει χρόνια…Εντωμεταξύ, τα οικονομικά σου δεδομένα θα εξακολουθούν να εμφανίζονται στα κατάστιχα της Τειρεσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συναλλακτική σου δραστηριότητα…
Να σημειωθεί εδώ ότι με την άσκηση της ανακοπής δε γλιτώνεις την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό. Για να γλιτώσεις πρέπει να κάνεις ασφαλιστικά μέτρα και να ζητήσεις την αναστολή της εκτέλεσης μέχρις ότου εκδικασθεί η ανακοπή σου (μέχρι δηλαδή το δικαστήριο να βγάλει απόφαση αν δέχεται ή απορρίπτει την ανακοπή που άσκησες). Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται αμέσως. Αν κερδίσεις τη δίκη αυτή, ακόμα και αν ΔΕΝ πληρώνεις, η τράπεζα ΔΕΝ μπορεί να σου κάνει κατάσχεση ούτε το σπίτι να σου βγάλει στον πλειστηριασμό μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση επί της ανακοπής που άσκησες (στην Αθήνα αυτό μπορεί να πάρει και 5 χρόνια). Κερδίζοντας κατά συνέπεια τη δίκη των ασφαλιστικών παίρνεις μια πολύ μεγάλη πίστωση χρόνου (η τράπεζα ΔΕΝ χάνει βεβαίως τα λεφτά της, αργεί όμως πολύ να τα πάρει).
Τίθεται εδώ το εξής ερώτημα: Μπορεί με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων να ζητήσεις να διαταχτεί από το Δικαστήριο προσωρινά η ΜΗ εμφάνιση σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς (Τειρεσίας κλπ), της εμφανιζόμενης ως ληξιπρόθεσμης οφειλής προς την Τράπεζα που έβγαλε τη διαταγή πληρωμής, καθώς και αυτής της διαταγής πληρωμής μέχρι έκδοσης οριστικής απόφασης επί της ανακοπής που άσκησες? Αν το ερώτημα αυτο απαντηθεί καταφατικά και το Δικαστήριο δεχτεί τους ισχυρισμούς σου, τότε μπορεί να διατάξει τη μη εμφάνιση της οφειλής σου σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, μέχρι εκδόσεως τελεσίδικης απόφασης επί της ανακοπής σου…
Ποιο όμως είναι το Συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα που θα μπορούσε να προσβάλλεται με την εμφάνιση ληξιπρόθεσμης οφειλής προς Τράπεζα στα αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς (Τειρεσίας κλπ)? Πρόκειται για τα προστατευόμενα από το άρθρο 5 του Συντάγματος δικαιώματα ήτοι την οικονομική ελευθερία του δανειολήπτη αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα.
Σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζεται η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του Ν. 3816/2010 (ΦΕΚ Α6/ 26-1-2010) όπου ορίζεται ότι: «1. Με αίτηση που στρέφεται κατά του δανειστή και δικάζεται κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 682 επ. Κ.ΠολΔ., το αρμόδιο κατά τις διατάξεις αυτές δικαστήριο δικαιούται να διατάξει προσωρινά ως ασφαλιστικό μέτρο τη μη εμφάνιση σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που διατηρούν πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα ή λειτουργούν χάριν αυτών, ληξιπρόθεσμης οφειλής, για την οποία έχει ασκηθεί αγωγή ή ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής ή κατά πράξης της αναγκαστικής εκτέλεσης εφόσον σφόδρα πιθανολογείται η ανυπαρξία της οφειλής. 2. Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των αρχείων υποχρεούνται, με τη γνωστοποίηση σε αυτούς της δικαστικής απόφασης που δέχεται την αίτηση, να μεριμνήσουν μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες να μην εμφανίζονται στα αρχεία και να μην μεταβιβάζονται τα παραπάνω δεδομένα. 3. Η απόφαση που διατάζει το πιο πάνω ασφαλιστικό μέτρο παύει αυτοδικαίως να ισχύει, αν δημοσιευθεί οριστική απόφαση για την ουσία της κύριας υπόθεσης».
Ο πλήρης νομικός συλλογισμός αναπτύσσεται εδώ
Οι μαύρες λίστες έχουν νόημα όταν αυτοί που είναι μέσα είναι κατά πολύ λιγοτεροι απ αυτούς που είναι έξω απ τη λίστα. Οταν αυτοί που είναι εντός μαύρης λίστας είναι η πλειονότητα ΤΟΤΕ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ. ΟΠΟΤΕ ΣΤΑ ΠΑΠΑΚΙΑ ΜΑΣ ΕΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟΥΣ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ-ΚΑΡΤΕΣ Κ.Τ.Λ. ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΚΑΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ 60 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ. ΕΧΩ ΦΑΕΙ 3 ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 13 ΕΞΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΝΑ ΔΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ? ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ? ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΝΑ ΔΩ ΠΟΙΟ ΚΟΡΟΪΔΟ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΑΝ ΤΟ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ? ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ, ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ,ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,ΑΞΙΟΠΡΕΠΙΑ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ? ΑΣ ΜΑΣ ΜΕΙΝΗ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΛΗΣΜΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΑΤΡΙΞ ΤΟΥΣ.ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ,ΤΕΛΗ Κ.Τ.Λ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ!!!!!ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΑΒΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΩΤΕ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή