Σταθερά χαμηλές παραμένουν οι τιμές στην Κρήτη για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με τους ελαιοπαραγωγούς να περιμένουν τις εξελίξεις για την νέα ελαιοκομική περίοδο με έντονη ανησυχία.
Και αυτό γιατί, τα έως τώρα δεδομένα, δεν δείχνουν πως θα υπάρχουν βασικές αλλαγές στην τιμή παραγωγού για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι η οικονομική κρίση και ο δεύτερος η απροθυμία των Ιταλών να αγοράσουν ελαιόλαδο σε υψηλές τιμές παρά του ότι ακόμη και τώρα τα αποθέματα είτε έχουν εξαντληθεί είτε υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του ΣΕΔΗΚ, αυτή την περίοδο οι τιμές στην Κρήτη κυμαίνονται απο 2,05 (ΕΑΣ Ηρακλείου) έως 2,25 (ΕΑΣ Πλατάνου), ενώ στην Πελοπόννησο είναι έως και 0,20 ευρώ υψηλότερες.
Και ενώ στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη, με το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο, η κατάσταση με τους ελαιοπαραγωγούς βαίνει από το κακό στο χειρότερο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2010 στην Ελλάδα, έγιναν εισαγωγές ελαιολάδου συνολικής αξίας 13 εκατομ. ευρώ εκ των οποίων, το 1,5 εκατομ ευρώ αφορά σε εισαγωγές ελαιολάδου από την Γερμανία , η οποία δεν παράγει ελαιόλαδο (!!).
Τα στοιχεία για τις γενικότερες εισαγωγές τροφίμων από άλλες χώρες της Ε.Ε., είχε ζητήσει ο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, με ερώτηση του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος και έσπευσε να τα αποστείλει στη Βουλή.
Ελαιόλαδο…Γερμανίας
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η συνολική αξία των εισαγωγών ελαιόλαδου στην ελληνική αγορά το 2010 ήταν 13.367.699 ευρώ. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία είχαν τα μεγαλύτερα μερίδια συμμετοχής στην εγχώρια αγορά με 45,85%, 36,17% και 11,88% αντίστοιχα.
Δηλαδή το 2010 αγοράσαμε από την Ισπανία ελαιόλαδο αξίας 6.129.090 ευρώ, από την Ιταλία ελαιόλαδο αξίας 4.835.096 ευρώ και από την Γερμανία (!!) ελαιόλαδο αξίας 1.588.083 ευρώ.
Ένα δις για κρέατα εισαγωγής
Σύμφωνα όμως με τα ίδια στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Βουλή, την ίδια ώρα που η κτηνοτροφία στην Ελλάδα και στην Κρήτη αντιμετωπίζει τα χίλια μύρια προβλήματα, με τους κτηνοτρόφους να αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τον κλάδο, οι εισαγωγές κρεάτων το 2010 έφτασαν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Η συνολική αξία κρεάτων και παρασκευασμάτων κρεάτων στη χώρα μας το 2010 ήταν 1.085.430.770 ευρώ με τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια συμμετοχής στην ελληνική αγορά με 29,98%, 26,62%, 15,72% και 10,44% αντίστοιχα.
Δηλαδή το 2010 αγοράσαμε από την Γαλλία κρέατα αξίας 325.412.144 ευρώ, από τις Κάτω Χώρες κρέατα αξίας 288.941.671, από την Γερμανία 170.629.717 και από την Ιταλία αγοράσαμε κρέατα αξίας 113.318.972 ευρώ.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα πουλερικά, όπου το 2010 οι εισαγωγές από Βουλγαρία (36,72%), Ιταλία (26,61%), Γαλλία (13,54%), Ηνωμένο Βασίλειο (13,4%) και Γερμανία (8,08%) έφτασαν στα 7.093.682 ευρώ.
Επιπλέον η Ελλάδα, με τα δεκάδες νησιά και τον αλιευτικό της στόλο, το 2010 έκανε εισαγωγές…ψαριών αξίας 384.043.069 ευρώ κυρίως από Ισπανία (12,92%), Ιταλία (11,52%), Κάτω Χώρες (7,69%) και Γερμανία (5,85%) !!!.
Πηγη
Όσο αναφορά το ελαιόλαδο, τουλάχιστον στη Λέσβο δεν μαζεύονται ούτε το μισό από τα 11.000.000 ελαιόδεντρα που έχει το νησί. Η αιτία , για κάποιον που γνωρίζει, είναι οι πολιτικές αποφάσεις που μας παρέσυραν σαν πρόβατα για σφαγή στην Ε.Ε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή η τιμή κόστους του Λεσβιακού ελαιολάδου είναι 2,50 ,οπότε είναι προφανές γιατί δεν μαζεύονται οι ελιές και γιαυτό προτίμησαν την εισαγωγή φτηνού , για περισότερο κέρδος των μεσαζόντων στο λάδι.Η λιανική τιμή του λαδιού στα σουπερ μάρκετ, τουλάχιστον 5,00.
Στη Λέσβο τα σούπερ μάρκετ αγοράζουν ντόπιο ελαιόλαδο μόνο αν έχει έκπτωση 30%. Τα συμπεράσματα δικά σας
Είναι ξεφτίλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κρητικό λάδι, γνωστό στον κόσμο για την ποιότητά του, δεν είναι βιομηχανικό αλλά φυσικό προϊόν που βγαίνει από απλή σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά. Είναι το καλύτερο,ελαφρύτερο και γευστικότερο ελαιόλαδο του κόσμου.
τώρα τι σκατά εισάγανε για λάδι μόνο ο Θεός ξέρει !!!
και το φιλιατρινο τα ιδια. η ξεφτιλα της ξεφτιλας
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν πάτε βρε μαλακες έλληνες και αφήνεται τα λεφτά σας στο Lidl περνεται και λάδι αλλα βρε κουτορνιθια ζώα δεν καταλάβατε ότι έτσι βγάζετε τα ματιά σας με τα χεριας σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΚουτοπονηρε νεοελληνα
ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ( Π.Χ ΒΛΕΠΕ ΒΟΥΛΗ ) ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.....ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΩ. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού πηγαίνουμε σαν τα πρόβατα και προτιμούμε τα εισαγόμενα καλά να πάθουμε. Αγοράζουμε προϊόντα με το 520... στο barcode. Έστω και εάν είναι ελαφρώς ακριβότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θεμα ειναι η τιμη. Φυσικο δεν ειναι; Tο προβλημα το εχει η αρχουσα ταξη, η οποια δεν υποστηριζει τον παραγωγο, αλλά τους μεσαζοντες. Αν διετιθετο το λαδι κατ'ευθειαν στον καταναλωτη, και η τιμη ειχε πλαφον με ελεγχο του κρατους, τοτε ο Ελληνας θα αγοραζε το λαδι 2 ευρω το κιλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήπροσοχή με τους προσδιορισμούς: έξτρα, εξαιρετικό κλπ, μόνο το αγνό παρθένο ελαιόλαδο δηλώνει ότι το λάδι είναι χωρίς προσμείξεις, ούτε αυτά τα πολυδιαφημισμένα και πανάκριβα βιολογικά. Φυσικά με τον προσδιορισμό αγνό δεν πρόκειται να βρείτε κάποιο προϊόν στα ράφια των super markets, μόνον από (έμπιστους και όχι απατεώνες) παραγωγούς οι οποίοι πληρούν προδιαγραφές παραγωγής, συντήρησης, συσκευασίας, ώστε να μην αλλοιώνεται, θα μπορέσετε να βρείτε ελαιόλαδο 100%.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί κάποιες περιοχές να φημείζονται για την ποιότητα που παράγουν, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό, διότι παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως πόσο καθαρές είναι οι ελιές πριν την σύνθλιψη (δηλαδή καθαρές από φύλλα κλαδάκια κλπ), πόσο χρονικό διάστημα έχει μεσολαβήσει από την συγκομιδή μέχρι την παραγωγή του λαδιού, αν το ελαιοτριβείο πληρεί τις προδιαγραφές που απαιτούνται (τα μηχανήματά του να μην είναι καταπονημένα η αλλιώς καμμένα). Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποια συγκεκριμένη περιοχή η οποία παράγει το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο.