Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει φτάσει πλέον σε επίπεδα της περασμένης δεκαετίας με τις τράπεζες να σημειώνουν διαδοχικές απώλειες στις συνεδριάσεις του και την ανησυχία των επενδυτών να διογκώνεται σχετικά με την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Χθες η συνεδρίαση του ΧΑ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «Βατερλό» για τις τράπεζες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι Εθνική έχασε 9,01% στα 3,23 ευρώ, η μετοχή της Eurobank 5,58% στα 2,03 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank 5,95% στα 2,37 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς στα 0,61 ευρώ σημειώνοντας πτώση 7,58% .
Ο τραπεζικός δείκτης συνολικά έχασε συνολικά 6,56%.
Οι αιτίες της χθεσινής πτώσης
Το Χρηματιστήριο φαίνεται αδύναμο να κρατήσει αντιστάσεις και ήδη έχει προσεγγίσει τις 900 μονάδες, με τις αναλύσεις για την περιοχή στήριξης στις 950 μονάδες να πάνε περίπατο…
Η αβεβαιότητα για την πορεία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, το οποίο πρέπει να έχει «κλείσει» μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου και το συνολικό ποσοστό απομείωσης της αξίας που θα καταγράψουν οι ιδιώτες από την συμμετοχής του στο ελληνικό rollover (υπολογίζεται μέχρι και 21%), δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες στους επενδυτές. Από ότι φαίνεται οι διαβεβαιώσεις Βενιζέλου δεν τους έχουν πείσει απόλυτα.
Παράλληλα χθες κυκλοφορήσαν φήμες ότι ήδη κάποιες τράπεζες έχουν κάνει χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, του ELA, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά προκάλεσαν νέες ανησυχίες.
Όσον αφορά τις τράπεζες πρέπει να προστεθεί και το θέμα των ελέγχων που διενεργεί η Black Rock. Παρότι οι ίδιοι οι τραπεζικοί παράγοντες παραδέχονται ότι ασφαλώς μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα υπάρξει αύξηση των επισφαλειών τους, η διαρροή φημών στην αγορά για το εύρος αυτής της διαφοράς επιδρά ήδη δυσμενώς στις χρηματιστηριακές τιμές.
Οι ευθύνες του ΥΠΟΙΚ
Μέσα σε συνθήκες άσχημες για την παγκόσμια οικονομία , με τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την πιθανότητα ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία να επικρατούν, έρχονται να προστεθούν δηλώσεις επί δηλώσεων για την ύφεση στην ελληνική οικονομία και για την πιθανότητα αναθεώρησης του ελλείμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για ύφεση πάνω από 4,5% δημιουργώντας κλίμα απαισιοδοξίας στην ήδη καταπονημένη οικονομία της Ελλάδας και μετά το οικονομικό επιτελείο έβγαινε να συμμαζέψει πληροφορίες που διέρρεαν σε πρακτορεία για ύφεση στο 5,3% , σχεδόν δύο μονάδες πάνω από τον στόχο του Μνημονίου για το 2011.
Παράλληλα η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην οικονομία και να καθησυχάσει την κοινωνία αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν στην συμφωνία για την Ελλάδα στις 21 Ιουλίου λόγω των εγγυήσεων που ζητούν κάποιες χώρες επιδεινώνει και άλλο το κλίμα.
newscode
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου