Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, που είχε επιλέξει στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο -επιλογή της μόδας ήδη από το 2007, όταν τα ελβετικά επιτόκια ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτά του ευρώ- έχει πληγεί δριμύτατα από το ράλι του νομίσματος
της Ελβετίας έναντι του ευρώ. Το φράγκο έχει ανατιμηθεί κατά 30% έναντι του ευρώ από την αρχή της κρίσης, ενώ μόνο τους τελευταίους μήνες η ανατίμηση φτάνει το 18%.
της Ελβετίας έναντι του ευρώ. Το φράγκο έχει ανατιμηθεί κατά 30% έναντι του ευρώ από την αρχή της κρίσης, ενώ μόνο τους τελευταίους μήνες η ανατίμηση φτάνει το 18%.
Τα “ελβετικά” δάνεια ενέχουν συναλλαγματικούς κινδύνους, από τους οποίους είναι προφανώς απαλλαγμένα τα δάνεια σε ευρώ. Καθώς ο δανειολήπτης ξεχρεώνει τη δόση του πληρώνοντας σε φράγκα, κάθε μεταβολή στην ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος με το ευρώ επηρεάζει αντίστοιχα και το ύψος της δόσης. Η μεταβολή αυτή είναι προς όφελος του δανειολήπτη όταν το ευρώ ανεβαίνει και προς ζημία του στην αντίθετη περίπτωση, όπως συμβαίνει δηλαδή τώρα. Το ράλι του φράγκου ακύρωσε και τη συναλλαγματική προστασία, δηλαδή το πλαφόν (συνήθως 5%) στις διακυμάνσεις της ισοτιμίας ευρώ-φράγκου, πέρα από το οποίο ο πελάτης δεν επιβαρύνεται (ούτε επωφελείται).
Η επόμενη μέρα...
Ο καλπασμός του ελβετικού φράγκου, τον οποίο προκαλεί η μαζική ζήτηση από επενδυτές που έχουν τρομοκρατηθεί από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, αλλά και η απειλή υποβάθμισης των ΗΠΑ από τους οίκους αξιολόγησης, θορύβησε την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η οποία χθες προανήγγειλε τον ουσιαστικό μηδενισμό των επιτοκίων από το ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 0,25% που είναι σήμερα. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αυξήσει σημαντικά την τροφοδοσία των χρηματαγορών με φράγκα.
Κατά την τράπεζα, το φράγκο “έχει υπερτιμηθεί μαζικά”, συνιστώντας απειλή για την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών. Μάλιστα προειδοποίησε ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος και θα λάβει “νέα μέτρα κατά της ισχύος του ελβετικού φράγκου” εάν το κρίνει απαραίτητο.
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, το ευρώ σκαρφάλωσε κατά 2,5% έναντι του ελβετικού φράγκου, ενώ νωρίτερα είχε κατρακυλήσει σε ιστορικό ναδίρ. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συνεδριάζει σήμερα, να ανεβάσει ξανά τον πήχη των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, γεννά ελπίδες στους “ελβετούς” δανειολήπτες της Ελλάδας ότι αν μη τι άλλο δεν θα δουν τη δόση του στεγαστικού τους να φουσκώνει κι άλλο. Από εκεί και πέρα όμως οι αναλυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, θεωρώντας ότι το ράλι του φράγκου δεν θα σταματήσει τόσο εύκολα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα επιβραδυνθεί.
Ασύμφορη η μετατροπή
Για τους δανειολήπτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο, οι ειδικοί συστήνουν… υπομονή. Τονίζουν ότι δεν συμφέρει η μετατροπή σε νέο δάνειο σε ευρώ, διότι το άληκτο κεφάλαιο θα είναι πλέον μεγαλύτερο, και επισημαίνουν ότι σε βάθος χρόνου η κατάσταση θα εξισορροπηθεί.
Πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου