Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ο ομφάλιος λώρος WWF και Shell και το «μπλόκο» στο φυσικό αέριο της Κύπρου

Του Δημήτρη Μπεκιάρη - Η γνωστοποίηση της δυσπιστίας της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με την πρόταση της Shell για 20ετή προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και η επίσπευση των διαδικασιών για τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση των πολυεθνικών συμφερόντων … δια της.... περιβαλλοντικής οδού. Δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η WWF, η οποία διασυνδέεται άμεσα με ισχυρούς πυλώνες της υπερεθνικής ελίτ (πολυεθνικές εταιρείες όπως οι HSBC, IKEA, CANNON, UNIROSS, ΝΟΚΙΑ κα) και η Oceana, με επιστολές τις οποίες έστειλαν στις κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές κατέστησαν δηλωτική την πρόθεσή τους να βάλουν εμπόδια στις γεωτρήσεις για την άντληση φυσικού αερίου στο θαλάσσιο «Οικόπεδο 12» εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με το επιχείρημα ότι οι γεωτρήσεις εμπίπτουν στην προστατευόμενη ζώνη του υποθαλάσσιου βουνού «Ερατοσθένης».


Σύμφωνα ωστόσο με την κυπριακή κυβέρνηση οι γεωτρήσεις δεν εμπίπτουν στην προστατευόμενη περιοχή. Και όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν λίγο μετά από την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες για το φυσικό αέριο στο «Οικόπεδο 12» της Κύπρου, να επισπεύσουν της διαδικασίες γεώτρησης και εξόρυξης. Εξάλλου η Noble Energy, μαζί με την ισραηλινών συμφερόντων Delek Energy, είχαν υποβάλλει πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, πριν από το 2014. Ωστόσο πλέον όπως όλα δείχνουν η Ισραηλινή πλευρά προκρίνει τη μεταφορά LNG μέσω πλωτών μέσων και την δημιουργία κόμβου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο αντί της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού, ο οποίος έχει υψηλό κόστος.
Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πρόσφατα κυπριακή κυβέρνηση απάλλαξε την Noble Energy από την υποχρέωση να προχωρήσει σε προσφορές για συγκεκριμένο τμήμα των εργασιών, οι οποίες αφορούν στις γεωτρήσεις στο «Οικόπεδο 12». Οι γεωτρήσεις, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αναμένεται να ξεκινήσουν είτε το τέταρτο τρίμηνο του 2011, είτε το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η WWF ασχολείται με την γεώτρηση στην Κύπρο, αφού τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ο πυθμένας της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτος από μια ζωή για έναν τύπο πολύ ειδικό και μοναδικό. Η WWF καταδικάζει σθεναρά τις αδιάκριτες διατρήσεις των αποθεμάτων της βιοποικιλότητας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη» και συμπλήρωνε ότι «Η WWF καλεί επομένως τις χώρες της Ανατολικής Μεσόγειου - κυρίως την Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο - και την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσουν ότι τα περιβαλλοντικά πρότυπα θα είναι υψηλότερα από τα καθορισμένα για τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε βαθιά νερά στην ανατολική Μεσόγειο».
Η πρόσφατες κινήσεις της WWF συμπίπτουν χρονικά με την απόφαση του Ισραήλ να πραγματοποιήσει στροφή στο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), το οποίο μεταφέρεται με πλωτά μέσα. Εξάλλου ο Αβραάμ Σόφαερ, πρώην σύμβουλος της Noble Energy, έχει ήδη χαρακτηρίσει τη μεταφορά LNG ως την πιο συμφέρουσα και εξασφαλισμένη λύση. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χρονική συγκυρία, στην οποία η Shell ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα του LNG και φυσικά στο πλάνο του πετρελαϊκού κολοσσού βρίσκεται και η Κύπρος.
Τι σχέση, όμως, έχει η Shell με την WWF και την Oceana;
Ενεργειακή αυτάρκεια
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στη Λευκωσία κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ενεργειακού κόμβου, όχι μόνο σε γεωγραφικό επίπεδο, εξαιτίας της θέσης της στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προϋποθέσεις για ενεργειακή αυτάρκεια και επάρκεια της Κύπρου, έχουν αυξήσει τον βαθμό αυτοπεποίθησης της. Επίσης το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα, το οποίο απαιτείται μέχρι να διαπιστωθεί πόσο φυσικό αέριο διαθέτει η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία καλύπτει τις δικές της ανάγκες, αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Shell δεν αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.
Η Λευκωσία έχει επενδύσει στο θέμα της γεώτρησης για την εξόρυξη φυσικού αερίου, αναγνωρίζοντας ότι βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ισραήλ. Η κυπριακή πλευρά επιδιώκει πρώτα να βεβαιωθεί για τον βαθμό αυτάρκειας σε φυσικό αέριο και στη συνέχεια, αν κριθεί αναγκαίο, να προχωρήσει σε συμφωνία για την εισαγωγή φυσικού αερίου. Σε αυτή τη βάση η πρόταση του κυπριακού κολοσσού Shell αντιμετωπίζεται ήδη δύσπιστα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Shell πρότεινε 20ετή συνεργασία για προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο. Ωστόσο αυτή η προοπτική θα οδηγούσε νομοτελειακά σε επιπλοκές αναφορικά με τη συνεργασία της Κύπρου με την Ισραηλινή πλευρά, η οποία επίσης θέλει να προμηθεύει επίσης με φυσικό αέριο την Κύπρο. Στην παρούσα συγκυρία, η Λευκωσία, δεδομένης της στρατηγικού χαρακτήρα σχέσης την οποία έχει συνάψει η Κύπρος με το Ισραήλ, κάθε άλλο παρά θα ήθελε να διαταράξει τη σχέση της με το Τελ Αβίβ.
Μάλιστα αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ήδη από την 1η Μαρτίου 2011, ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Delek Energy Gideon Tadmor εξέφρασε τις απόψεις του αναφορικά με την πρόταση της Shell χαρακτηρίζοντάς την πάρα πολύ ακριβή, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ετοιμότητα της Delek Energy, ώστε να προχωρήσει στην προμήθεια φυσικού αερίου πριν από το 2014.
Νωρίτερα τον Φεβρουάριο του 2011 είχε γνωστοποιηθεί ότι είχε ξεσπάσει σκληρός παρασκηνιακός«πόλεμος» ανάμεσα στην Noble Energy και στη Shell για το θέμα της συνεργασίας με την Κυπριακή κυβέρνηση σε ότι έχει να κάνει με την έρευνα και την εξόρυξη φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από μερικές ημέρες το κόμμα του «Δημοκρατικού Συναγερμού» στην Κύπρο προχώρησε σε ανακοίνωση αναφορικά με την μη δημοσιοποίηση από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, των όρων του συμβολαίου που υπέγραψε η κυπριακή κυβέρνηση με την Noble Energy. Όμως ένα τμήμα της ανακοίνωσης είναι ενδεικτικό της γενικότερης αντίληψης που διαπιστώνεται στην Κύπρο σε σχέση με την Shell. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με την Shell, παρ’ ολίγο να οδηγούσαν σε μια καταστροφική συμφωνία με την εταιρία που θα δέσμευε την κυπριακή οικονομία μέχρι το 2035».
Η δυσαρέσκεια της Shell
Η πρόταση της Shell προς την Κυπριακή Δημοκρατία αφορούσε σε 20ετή προμήθεια φυσικού αερίου έναντι 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,8 δισ. δολαρίων, περίπου. Στις αρχές Μαρτίου η Shell πραγματοποίησε στροφή και πρότεινε στην κυπριακή πλευρά συμφωνία 10ετούς διάρκειαw για την παροχή φυσικού αερίου με διαφορετική και, φυσικά, πιο συμφέρουσα τιμή.
Η Shell , όμως, γνωρίζει πολύ καλά ότι αν η Κύπρος στηριχτεί στα δικά της κοιτάσματα φυσικού αερίου, ώστε να εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια, αλλά και στις συμφωνίες που έχει συνάψει ήδη με την Ισραηλινή πλευρά, τότε θα έχει απώλεια κερδών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ισοδυναμεί με «ήττα» για έναν πετρελαϊκό κολοσσό τέτοιου μεγέθους.
Η WWF
Η ιστορική διασύνδεση της WWF με την Ολλανδία και τον Ολλανδικό πετρελαϊκό κολοσσό Shell είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Πρώτος πρόεδρος και ένας εκ των ιδρυτών της WWF, η οποία ιδρύθηκε το 1961, ήταν ο πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας. Για την ιστορία ας υπενθυμιστεί ότι είναι ένας εκ των ιδρυτών και της Λέσχης Μπίντελμπεργκ. Επόμενος πρόεδρος της Shell ήταν ο Ολλανδός John H. Loudon, ο οποίος είχε διατελέσει Royal Dutch/Shell, δηλαδή του γνωστού πετρελαϊκού κολοσσού.
Ο Loudon, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times το 1991, διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον David Rockefeller. Συγκεκριμένα έχει διατελέσει μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Chase Manhattan Bank, συμφερόντων των Rockefeller. Η Oceana, η οποία επίσης θέλει να εμποδίσει της γεωτρήσεις από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδρύθηκε το 2001 με κεφάλαια των Rockefeller.
Επίσης τόσο η WWF, όσο και η Shell συμμετέχουν από το 2004 στο «Στρογγυλό Τραπέζι για την Υπεύθυνη Σόγια» (RTRS), ένα forum εταιρειών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Η πρωτοβουλία ανήκει στη WWF και την Ελβετική εταιρεία σούπερ-μάρκετ COOP, ενώ ως μέλη συμμετέχουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Cargill, η Monsanto, η Syngenta, η ADM, η Bunge, η τράπεζα Rabobank, η BP, η Unilever και φυσικά η Shell.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η χλιαρή στάση της WWF απέναντι στα τεράστιας σημασίας περιβαλλοντικά προβλήματα που είχαν ξεσπάσει στη Νιγηρία εξαιτίας της δραστηριότητας της Shell, αλλά και η «περίεργη» στάση την οποία είχε τηρήσει η περιβαλλοντική οργάνωση απέναντι στις δολοφονίες ακτιβιστών στη Νιγηρία, όπου τα συμφέροντα της Ολλανδικής πετρελαϊκής εταιρείας είναι τεράστια. Ο Ολλανδικός κολοσσός έχει παρουσία στη συγκεκριμένη χώρα της Αφρικής περίπου 50 χρόνια. Η Shell είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για συνέργεια σε φόνους, βασανιστήρια και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τότε στρατιωτικού καθεστώτος της Νιγηρίας κατά τον ακτιβιστών που διαμαρτύρονταν για την περιβαλλοντική μόλυνση στο Δέλτα του Νίγηρα. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο τότε η WWF είχε αντιμετωπίσει τις δολοφονίες ακτιβιστών ως συμπτωματικές «των ευρύτερων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την άνιση κατανομή του πλούτου πετρελαίου στη Νιγηρία».
Φυσικά πουθενά δεν γινόταν λόγος για τον ρόλο της Shell. Για την ιστορία, πρέπει να αναφερθεί ότι η Shell, η οποία κάθισε στο σκαμνί του κατηγορούμενου για τις δολοφονίες ακτιβιστών με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, κατέβαλε συνολικά 15,5 εκατ. δολάρια στους συγγενείς των θυμάτων, παρά το γεγονός ότι δεν αποδέχθηκε ποτέ το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου.
Εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η WWF είχε προτείνει τη Shell και άλλες τρεις πετρελαϊκές εταιρείες το 1997 για περιβαλλοντικό βραβείo, επειδή είχαν αποσύρει το ενδιαφέρον τους τις πετρελαϊκές έρευνες από τα Queens Charlotte Islands, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί οι εκτελέσεις ακτιβιστών από το Νιγηριανό καθεστώς. Εκτός αυτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» της Κύπρου, η οποία τις προηγούμενες ημέρες έφερε στην επιφάνεια το θέμα των εμποδίων, τα οποία θέλουν να βάλουν στις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Κύπρο οι ΜΚΟ WWF και Oceana, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Λευκωσία αναφέρουν ότι μία από τις δύο αυτές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διασυνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση.
Ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η περίπτωση και οι πιθανές διασυνδέσεις του πρώην προέδρου της WWF Εμέκα Ανιαόκου, ο οποίος είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας των πρώην Βρετανικών Αποικιών, και είχε επισκεφτεί κατά το παρελθόν με αυτή την ιδιότητα την Κύπρο.

πηγή

2 σχόλια:

  1. Να θυμόμαστε πάντα οτι ολες οι γνωστες ΜΚΟ ανηκουν στο συστημα, και το σύστημα δεν επιτρεπει ανάπτυξη, αλλά καταβαράθρωση.
    Παγκοσμιοποιηση σημαινει ΜΙΑ εξουσια με αβουλους υπηκόους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η WWF ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΣΕΠΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή