Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ (KAI TOY ΚΥΚΛΩΠΑ ΠΟΛΥΦΗΜΟΥ ;)

 ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟ ΑΓ ,ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ KYΚΛΩΠΑ ΠΟΛΥΦΗΜΟΥ ;
Στην Ηρακλειά αξίζει να επισκεφθείτε το άγνωστο στους πολλούς Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη(ή Σπηλιά του Κύκλωπα) το οποίο απέχει περίπου μία ώρα με τα πόδια από την πρωτεύουσα και είναι προσιτό μέσω του δευτερεύοντος οδικού δικτύου. Είναι.... ένα σημαντικό γεωλογικό μνημείο, ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, με πλουσιότατο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό στολισμό που συμπεριλαμβάνει και το “σπηλαιόγαλα” (σπάνια σταλαγμιτική ύλη σε υδαρή κατάσταση) και ευρύχωρες διαδοχικές αίθουσες.
Το σπήλαιο βρίσκεται σε περίβλεπτη θέση με θέα προς τη θάλασσα και απέχει από αυτή μισή ώρα με τα πόδια. Από τον οικισμό Παναγία απέχει περίπου σαράντα λεπτά με τα πόδια.
Στο εσωτερικό του έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα άσκησης λατρείας από τα αρχαία χρόνια.
Ο μύθος λέει ότι από τις πέτρες που πέταγε στον Οδυσσέα ο Πολύφημος από το Σπήλαιο του Αη Γιάννη δημιουργήθηκαν οι δύο βραχονησίδες της Ηρακλειάς γνωστές ως Αβελονήσια. 
Στις 28 Αυγούστου, παραμονή της Αποτομής της Κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου, γίνεται κάθε χρόνο μέγας εσπερινός και μικρό πανηγύρι στην πρώτη μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου, ως συνέχεια κατά κάποιο τρόπο της μακροχρόνιας λατρευτικής παράδοσης του χώρου αυτού.


Διαβάστε περισσότερα: http://trikalagr.blogspot.com/2011/07/kai-toy-polyfhmoy.html#ixzz1RwVXgRd9

1 σχόλιο: