Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη θέση για την τοποθέτηση του αγάλματος του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» και του αντίκτυπου που έχει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μαρτινέφσκι, δεν απαντάει σε καμία τηλεφωνική κλήση ή στην ....

αποστολή των τηλεφωνικών SMS» σημειώνει το σκοπιανό κανάλι Α1.


Αντιθέτως στο ζήτημα αυτό είχαμε την προσωπική άποψη του Υπουργού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μούσα Τζαφέρι, που ανήκει στο αλβανικό κόμμα DUI.
«Έχω έναν συγκεκριμένο ενδοιασμό για την γνωστοποίηση της τοποθέτησης του μνημείου, αυτή την χρονική στιγμή. Γιατί τον Ιούνιο και όχι τον Ιούλιο, ή γιατί δεν έγινε τον Απρίλιο και γιατί όχι τον Σεπτέμβριο»
Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με το όνομα;
«Έχουν σκοπό να προκαταλάβουν την άλλη πλευρά, αλλά ο Αλί Αχμέτι δεν πρέπει να ενδώσει», δήλωσε ο Μούσα Τζαφέρι του κόμματος DUI.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εξάλλου, τόνισε ότι το μνημείο αυτό διαταράσσει περαιτέρω τη θέση της χώρας διεθνώς. Για τη λανθασμένη αυτή κίνηση της κυβέρνησης εξηγεί ο ηγέτης της Δημοκρατικής Εθνικής Αναγέννησης, Ρούφι Οσμάνι.
«Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για ένα λανθασμένο βήμα, το οποίο μπαίνει ως εμπόδιο στη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί για συμβιβασμό με την Ελλάδα, σχετικά με την εξεύρεση μια λύσης για το όνομα.
» Θα μπορούσε η κυβέρνηση με τη βοήθεια του διεθνούς παράγοντα να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση, αλλά με την εμφάνιση αυτού του Μνημείου, βλέπω να αναβάλλεται αυτός ο συμβιβασμός με την γειτονική χώρα», δήλωσε ο Ρούφι Οσμάνι.
Εκτός από αυτές τις πολιτικές τοποθετήσεις για το Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Πλατεία Μακεδονίας των Σκοπίων, υπάρχουν και εμβαθύνσεις εθνικών διαιρέσεων στην σλαβική κοινωνία της πΓΔΜ. Σε αντίθεση με τους Σλάβους οι οποίοι διακατέχονται , γενικά, από αρχαιομακεδονικά αισθήματα, οι Αλβανοί δεν εγκρίνουν την κίνηση αυτή.
«Υπερβολικά μεγάλο είναι το άλογο αλλά και ο επιβαίνων»
«Η μητέρα του Αλεξάνδρου ήταν από την Ιλλυρία, μπορεί, ίσως και ο πατέρας του, αλλά η μητέρα του ήταν σίγουρα, οι Σλάβοι όμως δεν είναι Μακεδόνες» (επί του κειμένου: а тие се словени, не се Македонци- Οι Σλάβοι δεν είναι Μακεδόνες).
«Σε λίγο οι Σλάβοι θα ζητήσουν να κάνουν το άγαλμα του «Νίκολα του Μέγα» – τον …Γκρούεφσκι.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, εξάλλου, σε συνέντευξή του στο σερβικό B 92, πριν από ένα χρόνο, είχε δηλώσει ότι κίνητρο για το μνημείο αυτό δεν ήταν ούτε το ζήτημα ταυτότητας των Σλάβων, ούτε να πικράνει τους Έλληνες, αλλά ότι θα ήταν κάτι πρωτότυπο παγκοσμίως που θα προσέλκυε πολλούς ξένους περιηγητές.
Οι απόψεις όμως των ανθρώπων της Πλατείας Μακεδονίας της πόλης των Σκοπίων είναι πιο πραγματικές:
«Είναι πολύ ωραίο το άγαλμα, μου αρέσει. Αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Εμείς είμαστε Σλάβοι που ήρθαμε εδώ, σε αυτόν το τόπο τον έκτο αιώνα, πολλούς αιώνες μετά όταν ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κατακτήσει την Ινδία», είπε ένας επισκέπτης της Πλατείας, σερβικής καταγωγής, σε σχετική δημοσκόπηση για το μνημείο της πλατείας.
Οι Ιταλοί κατασκευαστές του μνημείου, από την άλλη πλευρά, διαβεβαίωσαν τους αρμόδιους, ότι το άγαλμα θα είναι στη θέση του στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
« Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει, γιατί τώρα, πριν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση συνασπισμού με το πρώτο αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, γίνονται όλα αυτά;»
Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου