Η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Η περσινή κρίση του στολίσκου της Ελευθερίας που είχε ως συνέπεια τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, άνοιξε τον δρόµο για την εντυπωσιακή προσέγγιση της Αθήνας µε το Τελ Αβίβ µε την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, την οποία ακολούθησε η πρώτη στην Ιστορία επίσκεψη ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Η σχέση αυτή αναµένεται να σφραγιστεί τον.... ερχόµενο Ιούλιο στην Ιερουσαλήµ, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μπενιαµίν Νετανιάχου θα επισηµοποιήσουν τον ενεργειακό «αρραβώνα» των δύο χωρών.
Μακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, οι δύο πλευρές συνεργάζο νται και προχωρούν σε όλα τα θέµατα αµοιβαίου ενδιαφέροντος, µε πρωταρχικό τον τοµέα της ενέργειας. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ συνοµιλούν συχνά στο τηλέφωνο – αρκετές φορές τον µήνα, όπως λένε αρµόδιες πηγές – για όλα τα θέµατα. ∆εν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Νετανιάχου εσχάτως εµφανίζεται ως ο νέος... λοµπίστας υπέρ της Ελλάδας. Σύµφωνα µε το γραφείο του όπως και µε πληροφορίες που δηµοσιεύθηκαν στην «Jerusalem Post», ο κ. Νετανιάχου σε συναντήσεις που είχε την περασµένη εβδοµάδα µε τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ και τον αµερικανό γερουσιαστή Μάικλ Κιρκ, κάλεσε από τη µια τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προσπάθεια για οικονοµική ανάκαµψη και από την άλλη ενθάρρυνε τους φίλους του Ισραήλ στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ελληνική προσπάθεια.
Το «λόµπινγκ» υπέρ της ελληνικής οικονοµίας αποτελεί την τελευταία ένδειξη της άνθησης των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και αναµένεται να λάβει πιο επίσηµη µορφή κατά την ανταποδοτική επίσκεψη, τη δεύτερη µέσα σε έναν χρόνο, που θα πραγµατοποιήσει ο Πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήµ εντός του Ιουλίου. Παρότι οι λεπτοµέρειες φυλάσσονται ως επτασφράγιστο µυστικό, κυρίως λόγω των ευαίσθητων ισορροπιών στην περιοχή, κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Ιερουσαλήµ και τη συνάντησή του µε τον Ισραηλινό οµόλογό του, αναµένεται να ανακοινωθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τοµέα. Σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, Αθήνα και Ιερουσαλήµ «τα έχουν βρει» στον ενεργειακό τοµέα, και η ελληνική πλευρά προωθεί τις διαδικασίες για να µετετραπεί η χώρα σε κόµβο µεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Και ταξίδι Παπούλια
Στις 11 Ιουλίου αναµένεται να επισκεφτεί το Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, σε µια επίσκεψη ενδεικτική της ώθησης που έχει δοθεί τον τελευταίο χρόνο στις διµερείς σχέσεις, δεδοµένης της δηµόσιας καταδίκης που είχε επιφυλάξει πέρυσι στο Ισραήλ ο Κάρολος Παπούλιας, χαρακτηρίζοντας παράνοµη τη στρατιωτική επέµβαση εναντίον του Στολίσκου της Ελευθερίας.
Εντός του Ιουνίου αναµένεται να επισκεφτεί το Ισραήλ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αµυνας Πάνος Μπεγλίτης και αργότερα ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξω από τον χορό δεν θα µείνει ούτε η αξιωµατική αντιπολίτευση, αφού, σύµφωνα µε πληροφορίες, το Ισραήλ θα επισκεφτεί εντός του έτους και ο Αντώνης Σαµαράς.
Μαζί και µε την Κύπρο, δένουν το ισχυρό «τρίγωνο» της Μεσογείου
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι ο Μπενιαµίν Νετανιάχου κατά την επίσηµη επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασµένο Αύγουστο, είχε προτείνει επισήµως στον Γιώργο Παπανδρέου να γίνει η Ελλάδα ο κόµβος µεταφοράς του φυσικού αερίου µέσω υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ προς την Ευρώπη. Αν και η ελληνική πλευράδηλώνει ότι είναινωρίς για κάτι τέτοιο και πως αυτό θα σήµαινε και σειρά συµφωνιών µε άλλα γειτονικά κράτη, η συνεργασία φαίνεταιότι θα προχωρήσει µε ό,τι αυτό συνεπάγεται στρατηγικά για την Ελλάδα. Για το Ισραήλ,σηµειώνουν διπλωµατικές πηγές, αυτό σηµαίνει την αναβάθµιση των σχέσεων µε την Ευρώπη, καθώς θα µπορέσει να οδηγήσει σε µικρότερο βαθµό εξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.
Ηδη, µέσα σε οκτώ µήνες έχουν πραγµατοποιηθεί δύο ταξίδια του υπουργού Επικρατείας στο Ισραήλ, κι αυτό γιατί ο Χάρης Παµπούκης έχει αναλάβει το αναπτυξιακό και επενδυτικό κοµµάτι της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, ενώ πριν από τησυνάντηση των δύοΠρωθυπουργών τον Ιούλιο, δεν αποκλείεταινα πραγµατοποιηθεί και νέο ταξίδι του Χ. Παµπούκη για να προετοιµαστούν οι λεπτοµέρειες.
Αν και η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία «τρέχει» ανεξάρτητα από τη συνεργασία της Κύπρου µετο Ισραήλ, η οποία οικοδοµήθηκε νωρίτερα – επίσης χωρίς πολλές δηλώσεις – δεν αποτελεί µυστικό ότι και οι τρεις χώρες βλέπουν µελλοντικά τη συνεργασία τους ως έναν νέο άξονα σταθερότητας και δυτικού προσανατολισµούπου µπορείνα διαµορφωθεί στην περιοχή.
«Η ενέργειαµπορεί νααποτελέσειτο µοντέλο γι’αυτή τη συνεργασία»,υπογραµµίζουν οι ίδιες πηγές, σηµειώνοντας µε νόηµα ότιτο προαναφερθέν «τρίγωνο» δεν σηµαίνει πως αποκλείονται άλλεςχώρες. Σε κάθε περίπτωση, χώρα- κλειδί της περιοχής είναι η Αίγυπτος, η µεγαλύτερη χώρα στον αραβικό κόσµο και το αντιστάθµισµα στην Τουρκία και τον περιφερειακό της ρόλο. Η εµπειρία δείχνει, πάντως, λένε διπλωµατικές πηγές, πως όπου υπάρχει αµοιβαίο συµφέρον, έρχονται και οι συµφωνίες. Για του λόγου το αληθές, η πρόσφατη υπογραφή συµφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάµεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, παρά τηνπροφανή πολιτικήτης διάσταση,ήταν αίτηµα της εταιρείας NobleEnergy, ηοποία επιθυµούσε να είναι οριοθετηµένατα θαλάσσια σύνορα τωνδύο χωρών γιανα προχωρήσει µε άνεση στις έρευνες στα γειτονικά κοιτάσµατα «οικόπεδο 12» της Κύπρου και «Λεβιάθαν» του Ισραήλ.
http://www.tanea.gr/
μια χαρά... ευγε... ωραία... αφου δημευσαμε την Ελλαδα με το μνημόνιο ανακαλυπτουμε οτι τελικά εχουμε φυσικο και ορυκτο πλουτο που μέχρι προτεινως δεν ειχαμε συμφωνα με τα δεδομένα που γνωριζε ο πρωθυπουργος... στο σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις εξυνε την μυτουλα σαν τον πινοκιο αλλά αυτό ειναι άλλο θεμα... οι φιλοι μας οι ισραηλιτες θα φροντισουν για μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήπάει στην πατρίδα του ο Τζέφρι?
ΑπάντησηΔιαγραφήάντε ένας ένας όλοι οι εβραίοι του κυνοβουλίου να την κάνουν για το Ισραήλ (δεν θα μείνει κανείς στην Ελλάδα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερα απο τα γνωστα σχολια παιδια μας συμφερει η συμφωνια με το Ισραηλ. Δεν εγινε το αναλογο με τους Ρωσους γιατι φενετε δεν ειχαν την δυναμη να το επιβαλουν .Οι Ισραηλινοι ειναι δυνατοι και απο αυτους κινδυνευουμε μονο οικονομικα .Ενω απο τους τουρκους ο κινδυνος ειναι ΕΔΑΦΙΚΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔώστε τα όλα, εδάφη, ορυκτούς πλούτους, αξιοπρέπεια, ελευθερία κτλ, να τελειώνουμε με αυτό το πανηγύρι που κρατάει απο το 1821.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Σαλώμ Μπενζαμίν
ΑπάντησηΔιαγραφή-Σαλώμ Τζέφρυ, how are you?
-Εντώ Ελλάντα, περνάω καλά, πάω κάνω και κανώ στο Σχοινά ωραίο μέρος. Πες στα παιντιά στο Αμέρικα τυπώσουν ντολλάρια έρτουν πάρουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τσάμπα. Μεγκάλη ευκαιρία. Το παίρνουμε τσάμπα, free my friend! Free!
-Θα ρθεις στο πατρίντα μας?
-Ναι Μπενζαμίν, πάμε συναγκωγκή μαζί?
-Φυσικά Τζέφρυ.
-ΟΚ, τα λέμε
-Άντε γκεια
Πέρα από την πλάκα τώρα, το παραμύθι μπαίνει στην τελική ευθεία...Ήρθε η ώρα οι φίλοι μας οι Αμερικανοί και Γερμανοί να πάρουν αυτό που πραγματικά ζητούν...(όταν λέω Αμερικανοί και Γερμανοί εννοώ τους ξέρετε ποιων συμπατριώτες). Όσο για το παραμύθι της ισραηλινο-τουρκικής "εχθρότητας" μπορούν να ειπωθούν πολλά...Η Τουρκία παιχνίδια άλλων παίζει, όπως είναι φυσικό άλλωστε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΦΟΣΩΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ; ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΖΜΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ; ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ; ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΡΩΓΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή