Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλη απάτη με τα παγωτά


Όσοι ψωνίζετε "παγωτά" από περίπτερα και super market, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο. Όλες οι εταιρείες κοροϊδεύουν τους καταναλωτές κανονικά. Μιλάμε για μεγάλη απάτη...

Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι  εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να "πιάσουν στον ύπνο" τους  καταναλωτές.

Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν....  (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων  εταιρειών στην αντιμετώπιση της ζέστης.

Η απάτη όμως  κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά. Αν κοιτάξουμε στη  σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε  πως τιτλοφορείται -το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια  μας- "παγωμένο γλύκισμα". Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή  διότι πολύ απλά δεν ξέρουν  τη διαφορά που αξίζει  να  τη δούμε αναλυτικότερα:

Η διαφορά είναι  τεράστια... Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο  ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να  προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον  Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο ΚΤΠ  συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων  τροφίμων) η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση  με το γάλα.

Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει  ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο,  καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη  φαντάζεστε (και τους συμφέρει). Το ηλιέλαιο αποφεύγεται  γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού  προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια  ηλιέλαιο. Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το  καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο "παχύ" και ταιριάζει στην  υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου γλυκίσματος για να μην  ξεχνάμε γρήγορα). Το καρυδέλαιο, το ξέρετε πιστεύω πολλά  χρόνια από τα αντηλιακά. Έδινε το χρώμα, ως φυσική χρωστική,  και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone (ο τόνος  του χαλκού). Πιστεύω να μη σας πειράζει αν ο εντερικός σας  σωλήνας λαμβάνει το "επιθυμητό μαύρισμα" εσωτερικά χωρίς  κόπο...

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι  διπλό:
Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι  εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες  τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ  κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα.

Αφετέρου το παγωμένο  γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή  επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της  αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της  προσθήκης φυτικών λιπαρών.

Λόγος για όλα τα παραπάνω;  Μαντέψτε... Σας λέει κάτι η λέξη κέρδος;

Αξίζει να  σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση της τηλεόρασης δεν  αναφέρεται προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό. Έχει  αντικατασταθεί με ατάκες "Απόλαυση", "Δροσιά", "Παγωμένη  Δροσιά" και άλλα κωμικά.

Ψάξτε στο παγωτό (που νομίσατε  ότι πήρατε)  τη σύσταση και θα διαπιστώσετε ότι δώσατε  τα ωραία ευρώ σας για ένα "παγωμένο γλύκισμα".

Ήδη  επικοινώνησα με την ΕΒΓΑ για να αλλάξει αμέσως την  ιστοσελίδα της www.evga.net και από παγωτά  να τα ονομάσει "παγωμένα γλυκίσματα". Το αυτόν έπραξα και με  την ALGIDA. Η ίδια δικαιολογία καρμπόν: "μα στη σύνθεση δεν  τα ονομάζουμε παγωτά", "μα η κατηγορία τιτλοφορείται στο  ιντερνέτ ΠΑΓΩΤΑ", "μα η ΧΧΧΧ εταιρεία μας είναι γνωστή ότι  κάνει παγωτά"...

Ήμαρτον...

Έκανα και κάτι μάταιες  ενέργειες δημοσιοποίησης σε κανάλια... "Δύσκολες εποχές  βρήκες Πάνο. Την ώρα που παίζουμε επαναλήψεις παλιών σήριαλ,  τα παγωτά δίνουν φράγκα σε διαφημίσεις"
Εγώ πάλι απαντώ  χρησιμοποιώντας την παλιά καλή ατάκα του μεσιέ "Μαύρου"  Καλογήρου (Λόλα): "ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ!!!" Και για τις  εταιρείες και για τα κανάλια...

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ... ΑΛΛΙΩΣ  ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!!!!!!!

Υ.Γ.1:  Επεκτείνοντας τα παραπάνω, παγωτά κι όχι παγωμένα γλυκίσματα  πουλάνε και τα ζαχαροπλαστεία...
Θα πρέπει δηλαδή να  φτιάχνονται από φρέσκο γάλα (για αυτό και η διαφορά γεύσης  με το ιταλικό Gelato) και όχι με σκόνη αποβουτυρωμένου και  μαργαρίνες...
Για τσεκάρετε  τα στέκια σας...

Υ.Γ.2: Μήπως θα πρέπει να αρχίζω να  δημοσιοποιώ ζαχαροπλαστεία που κάνουν  παγωτό-παγωτό;

Πηγή

27 σχόλια:

  1. Να αρχίσεις να δημοσιοποιείς τα ζαχαροπλαστεία που κάνουν παγωτό κανόνικο και όχι μαιμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ορμα...μην φοβασαι τπτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως ετσι εξηγείται γιατί το οικογενειακό παγωτό που έχω δεν παγώνει τελείως ενώ ένα που παίρνω από ζαχαροπλαστείο παγώνει. Γράφει πάνω forzen desert! και όχι παγωτό!
    Πολύ ενδιφέρον άρθρο! Μέχρι και το παγωτό μας στερούν..έλεος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. στην ιστοσελιδα της εβγα τουλαχιστον στα προιοντα λεει παγωτα. δεν αναφερεται σε παγωμενα γλυκισματα.. για τις αλλες εταιριες δεν ξερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μωρε χιλιες φορες παγωτο απο ενα ζαχαροπλαστειο στην γειτονια σου που το ξερεις χρονια παρα αυτες τις πιπ@ς που πουλανε για 'παγωτα'!! Και να σας πω κατι ρε παιδες απ'οτι ειδα ερχεται και πιο οικονομικα πια το παγωτο απο το ζαχαροπλαστειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΛΥ ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.ΕΥΓΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τα φτιάχνουν από γάλα σκόνη από το μεξικό και λένε απ΄πο φρέσκο γάλα

    αν δεν πιστεύετε έκλεισε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ένα τέτοιο ζαχαροπλαστείο που αρχίζει απο Σίγμα και φυσικά τελειώνει σε άκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. otan les drosistika pagota enoeis granites ?i mporei akoma kai ena ksilaki pagoto na exei mesa ola auta ? an kai egw den pernw oute to original oute to maimou pagoto giati den trow glika :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν είναι κατι καινούριο, χρόνια υπάρχουν
    παγωτά
    παγωτά ειδικού τύπου και
    παγωμένα γλυκίσματα

    αν θυμάμαι καλά οικ. παγωτά (περιπτέρου) μόνο η δωδώνη κάνει

    πάντως δε καταλαβαίνω το πανικό
    τι διαφορά υπάρχει, αφού και το "φρέσκο γάλα" και καλά είναι για τα μπάζα
    μόνο στο χωριό μου πίνω φρέσκο γάλα, κάνει και πέτσα, που και αυτό να φανταστείτε, ο γαλατάς το νερώνει.
    εδω πάτε και τρώτε mc donalds, goodys, kfc τα παγωτά σας πειράξανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε εισαι φοβερος.Σ'αγαπαω!Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην Σκύδρα το ζαχαροπλαστείο του Κατσικάρη κάνει παγωτό να γλύφεις δύο φορές το παγωτό και μία τα δάχτυλα σου!!!
    1ο πράγμα.
    Σιγά μην δώσουμε τα λεφτά μας στις ΕΒΓΑ, ΔΕΛΤΑ και ΣΙΑ.
    Οι Ευρωπαίοι και ιδίως οι Ιταλοί και Γερμανοί μαλάκες είναι που πουλάνε φρέσκα παγωτά στις Gelateries!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το καρυδέλαιο τι πειράζει? Από τον καρπό καρύδα δεν είναι? Καλύτερα αυτό παρά το γαλατάκι που και φρέσκο να το πιεις κακό σου κάνει. Διαβάστε τι ταίζουν τις αγελάδες που τις έχουν μετατρέψει σε εργοστάσια παραγωγής γάλακτος τίγκα στην ορμόνη και στα αντιβιοτικά.
    Επίσης τα καρκινογόνα Ε που περιέχονται στα παγωτά των εταιρειών δε τα αναφέρεις.. Το γάλα θα μας σώσει.. Σωστό και αυτό δε λέω είναι μια κοροιδία καλά κάνεις και το λες, αλλά λέω και εγώ από την άλλη ότι το θέμα είναι πιο σύνθετο...
    Το "παν μέτρον άριστον" και η γνώση μπορεί να μας βοηθησει όχι να μας σώσει γιατί απο παντού πολιορκούμαστε με ανθυγειινά και επικύνδυνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κάντε καταγγελία το άρθρο στον ΕΦΕΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ας βοηθήσω και γω με άλλο τρόπο όσον αφορά τα παγωτά. Αγοράζουμε μια παγωτομηχανή (περίπου 50 ευρώ). Βασική συνταγή παγωτού:ρίχνουμε σ' ένα μεγάλο μπωλ ένα κουτί γάλα εβαπορέ, ένα ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ κι ένα φακελάκι γκαρνί(άσπρο ή το σοκολατί αν πάμε να φτιάξουμε παγωτό σοκολάτα) με ένα ποτήρι φρέσκο γάλα. Αφού τα χτυπήσουμε μ' ένα μίξερ για ένα λεπτό για να γίνουν μείγμα και αφού έχουμε βάλει πρώτα(οπωσδήποτε) την παγωτομηχανή σε λειτουργία, ρίχνουμε το μείγμα σιγά σιγά στην παγωτομηχανή από το ειδικό άνοιγμα που έχει, προσθέτουμε και λίγο άρωμα(κατά προτίμηση) υγρό βανίλιας, μαστίχας, πορτοκαλιού και σε 45-60 λεπτά είναι έτοιμο το παγωτό(περίπου ένα κιλό ή 12 μερίδες).'Οποιοι το δοκίμασαν την επόμενη μέρα πήγαν και αγόρασαν παγωτομηχανή(όποια μάρκα θέλετε έτσι,μην θεωρηθεί ότι προωθούμε και ηλεκτρικά είδη) Με κόστος 2 έως 4 ευρώ(ανάλογα αν χρησιμοποιείς προϊόντα ετικέτας ή όχι) έχεις σούπερ παγωτό και βασικά ξέρεις τι τρως. 'Εχουμε την παγωτομηχανή 2 χρόνια και επειδή είμαστε 5 στην οικογένεια έχουμε βγάλει την αξία της και με το παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εδώ και μια 20ετία τουλάχιστον (αν θυμάμαι καλά) ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΕΙΝΑΙ "ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ". ΓΙΑΤΙ? γιατί ο "νομοθέτης" έφτιαξε νόμο οπου τα παγωτά ΠΡΕΠΕΙ να έχουν συγκεκριμμένη σύνθεση....εκτός φυσικά.......απ τα παγωτά "ειδικού τύπου". ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ Ο ΚΑΡΙΟΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συνχαρητήρια γιά το άρθρο σας! Είναι κατατοπιστικό και άκρως αληθινό! Ευτυχώς για εμάς τους παγωτατζίδες υπάρχουν και φωνές εκτός συμφερόντων! Ελπίζω να περάσετε από την Πλάκα(κέντρο) να δοκιμάσετε το παγωτό μας και ίσως μας περιλάβετε στην λίστα σας που ελπίζω σύντομα να δημοσιοποιήσετε!!!!
    ICE SCREAM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΦΑΤΕ ΠΑΓΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ PAGOSETO (Δημ.Γούναρη 18) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με φρέσκο γάλα και φρέσκα φρούτα και μη ξεχάσετε το soft..το παγωτό που γίνεται με φρέσκο γάλα παιδιά φαίνεται..μιλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνώ για το Pagoseto. Φρέσκο γάλα σε όλα του τα παγωτά και μόνο αληθινά φρούτα. Το καταλαβαίνεις μόλις τα φας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΛΑΡΙΣΗΣ 17 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΩΤΟ ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΠΛΑΙ ΣΤΟΝ ΤΖΕΦΡΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα τελευταία χρόνια ισχύει αυτό, δεν είναι φετινό... εργαζόμουν χρόνια στο χώρο των «παγωμένων γλυκισμάτων». Το ΙΝΚΑ τι θέση λαμβάνει στο θέμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. euxaristo ton filo gia ta kala tou logia,an pote brethite pros tin skydra euxaristos na sas keraso pagoto KATSIKARIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. το ελληνικό καλοκαίρι είναι αυτό παραλία πετσετούλα και καφεδάκι και άμα είσαι και από τους τυχερους και ζείς σε νησί τοτε ότι καλυτερο έχεις τη θάλλασα δίπλα σου και πετάγεσαι καθε μερα για μπάνιο για ρίξτε μια ματιά και εδώ γιατι δεν είματε μόνοι μας στη μεσόγειο.. http://www.votanonkipos.gr/2013/11/toahromoalkoolouhopotopousundeeitouslaoustismesogeiou.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή