Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Κοίτασμα Λεβιάθαν: ο Λίβανος πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματα του επιθετικά


 Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας κατήγγειλε χθες την συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου εις βάρος του Λιβάνου.
Ο βουλευτής Mohammad KABBANI κατήγγειλε χθες ότι «η συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων σχετικά με την εκμετάλλευση των ....υπεράκτιων κοιτασμάτων αερίου επιτεύχθηκε σε βάρος του Λιβάνου».
«Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λιβάνου και της Κύπρου σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών, ο Λίβανος είχε συμφωνήσει, προκειμένου τότε να αποφευχθούν προβλήματα σε αυτό το διάστημα, να παραιτηθεί για κάποια απόσταση από τα βόρεια και νότια σύνορά του», δήλωσε. «Αυτό ήταν μέρος μιας προσωρινής συμφωνίας που ούτε υπογράφθηκε, ούτε δημοσιεύτηκε, ούτε εστάλη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, ο Λίβανος παγιδεύτηκε, διότι, κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου, το συνοριακό σημείο το οποίο τα δύο μέρη συμφώνησαν καθορίστηκε με αποκλεισμό της επιφάνειας της θάλασσας της οποίας ο Λίβανος είχε παραχωρήσει ανεπίσημα. Αυτή η θαλασσινή επιφάνεια είναι περίπου 10 ναυτικά μίλια, ήτοι περίπου 17 έως και 18 χλμ.».

Ο κ. KABBANI μιλούσε μετά από συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, της οποίας προεδρεύει. 
Στη συνάντηση συμμετείχαν διάφοροι βουλευτές, μια αντιπροσωπεία της Ελβετικής Ένωσης για τον ευρω-αραβο-ισλαμικό διάλογο, εκπρόσωποι της διοίκησης του στρατού, ο σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση Ali Berro, ο δικαστής Tarek Majzoub και άλλοι εμπειρογνώμονες.


Ο βουλευτής είπε ότι η επιτροπή ωφελήθηκε από τις συμβουλές και προτάσεις των διεθνών εμπειρογνωμόνων για τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα του Λιβάνου. Τα μέτρα αυτά συνιστούν  την θέσπιση των συντεταγμένων που καθορίζουν τα νότια σύνορα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Λιβάνου. Η έκταση αυτής της οικονομικής ζώνης θα πρέπει  να τεθεί σε ένα νομικό κείμενο σύμφωνα με το λιβανικό σύνταγμα και τους κανόνες του, που θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης- πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα και τελος θα αναληφθεί  διπλωματική πρωτοβουλία με την κοινοποίηση προς την Κύπρο της επίσημης θέσης του Λιβάνου, ο οποίος αρνείται να δεχτεί  πλήγμα στα συμφέροντα του στον τομέα αυτό.

Ο κ. KABBANI πρόσθεσε: «Για την οριοθέτηση των νότιων συνόρων, το σημείο αναφοράς μας δεν πρέπει πια να είναι η μπλε γραμμή, αλλά τα διεθνή σύνορα. Πρέπει να στείλουμε στη Κύπρο μια επιστολή διαμαρτυρίας. Από αυτή την άποψη, θα θέσουμε το ερώτημα στον υπουργό Εξωτερικών μας, ο οποίος δεν εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση σήμερα. Αποφασίσαμε να είμαστε επιθετικοί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Λιβάνου πριν την έναρξη λειτουργίας από τον ισραηλινό εχθρό μας το 2012».
Ο βουλευτής εκτίμησε ότι έπρεπε να δράσουν «ως μία και μόνο ομάδα, είτε στο Κοινοβούλιο είτε στη νέα κυβέρνηση» να «υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με σταθερότητα και τόλμη, αρνούμενοι να παραιτηθούμε από τα 18 χλμ. στη θάλασσα» .
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. KABBANI  πρότεινε «τη ίδρυση μια λιβανικής νομικής ομάδας που θα είναι ισχυρή και επιθετική στην υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων, χωρίς την προσφυγή στην ευέλικτη διπλωματία». Επιπλέον, «θέλουμε μια συνεχή παρακολούθηση του θέματος στα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε.
Και ο βουλευτής κατέληξε: «Προφανώς, δεν θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με τον εχθρό, αλλά χρειαζόμαστε ένα τρίτο να εισέρχεται μεταξύ μας. Θα ήταν καλύτερα να είναι είτε τα Ηνωμένα Έθνη είτε ένα φιλικό έθνος». 

L’Orient Le Jour (Liban)             16/06/2011

1 σχόλιο:

  1. αντίστοιχη θέση με αυτή της Τουρκίας που ζητά συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με το επιχείρημα μόνο και μόνο ότι "γειτνιάζει"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή