Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η χώρα καταρρέει… και αυτοί ανασχηματίζονται!

Της Ζέζας Ζήκου

Όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι αυτή η κυβέρνηση και η αυριανή μετάλλαξή της αδυνατούν να σταματήσουν την πορεία της χώρας προς μια νέα εθνική καταστροφή. Τις τελευταίες ημέρες τα ζήσαμε όλα. Είχαμε απανωτές εκδηλώσεις πανικού: Τη μία, προτάσεις για δημοψήφισμα. Την άλλη, αναγγελίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα μετά τον Ιούλιο. Την άλλη, φήμες για έξοδο από το ευρώ, που διαψεύδονται στη συνέχεια. Προχθές, η άθλια σκηνοθεσία του πρωθυπουργού για τη συναίνεση… που κατέληξε σε ανασχηματισμό! Και όλα αυτά με διχαστικές λογικές! Που ανάβουν σπίρτο στον αχυρώνα…
Ολόκληρο το ανάχωμα που είχε στηθεί με το πακέτο οικονομικής βοήθειας των 110 δισ. ευρώ κατέρρευσε. Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και τα απάνθρωπα μέτρα λιτότητας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αγγίζουν τα όρια μεταξύ πραγματισμού και άθλιου καιροσκοπισμού. Το νέο πακέτο θυσιών -που λέγεται και Μεσοπρόθεσμο- είναι άνευ προηγουμένου και χωρίς πολιτικό αντίκρισμα. Οι κοινωνίες δεν πειθαρχούν με ψέματα…

Επικίνδυνη αύξηση χρεών, ραγδαία πτώση εσόδων και οδυνηρά αποτυχημένες πολιτικά αποφάσεις, έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτη την οικονομία. Oι ειδικοί των χρεοκοπιών επίμονα προειδοποιούν τους πάντες για επερχόμενες επικίνδυνες στιγμές της ελληνικής οικονομίας, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση και το νομισματικό κόστος χειροτερεύουν δημιουργώντας μύριες παγίδες στις αντοχές των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Η Ελλάδα, ως πειραματόζωο, βρίσκεται στη δεινότερη θέση: εκχωρεί εθνική κυριαρχία, προκειμένου να πάρει μια ανάσα από τα χρέη που την πνίγουν. Η χώρα φλερτάρει με την οικονομική καταστροφή, που ξεπερνά κατά πολύ την αποδιάρθρωση του κράτους λόγω της κρίσης χρεών και επεκτείνεται σε μια βαθιά ύφεση.

Το έλλειμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι βαθιά πολιτικό, επισημαίνει ο Economist. Στην παρούσα συγκυρία οι ειδήμονες -το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα- ασχολούνται επισταμένως με την άθλια κατάσταση της οικονομίας μας. Το ενδεχόμενο να σφάλλουν κατά τρόπο τραγικό έχοντας διαμορφώσει τη συνταγή του Μνημονίου 1 -για τη σωτηρία μας- ήδη το έχουν συνηδειτοποιήσει. Και έχουν δρομολογήσει το Μνημόνιο 2… Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, καθώς προβλέπουν μικρότερη του αναμενομένου μείωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και εκτίναξη του δημόσιου χρέους. Ειδικότερα, προβλέπεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μόλις στο 9,5% του ΑΕΠ το 2011 (από 10,5% το 2010) και για το 2012 μείωση μόλις στο 9,3%.

Αντίστοιχα, η Κομισιόν προβλέπει επιπλέον αύξηση στο δημόσιο χρέος, το οποίο από 142,8% του ΑΕΠ το 2010 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 157,7% του ΑΕΠ το 2011, για να εκτιναχθεί στο 166,1% του ΑΕΠ το 2012. Παράλληλα προβλέπεται συνέχεια στην ύφεση για το 2011, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι -3,5% το 2011.

Φανταστείτε το μέγεθος της αποτυχίας όταν πρόκειται για επικίνδυνη κρίση του τραπεζικού μας συστήματος. Ενα από τα κρίσιμα προβλήματα είναι τα κρατικά χρέη και ο κίνδυνος χρεοκοπιών κρατών. Μέχρι πρόσφατα, ακόμη και αφού είχε ξεσπάσει το δημοσιονομικό σοκ της Ελλάδας, οι τράπεζες στον δυτικό κόσμο δεν ανησυχούσαν και τόσο γι’ αυτά τα θέματα, καθώς θεωρούνταν βέβαιο ότι η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ ήταν απόλυτα ασφαλής.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και της κήρυξης στάσης πληρωμών είναι υπαρκτός και αυτό γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας. Μοιραίως, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν φορτωθεί με τα ελληνικά ομόλογα θα επηρεαστούν. Στην πράξη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πλήρως εξαρτημένο από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παγιδεύτηκε από την κρίση του χρέους που έχει οδηγήσει την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές καταρρέουν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες. Επειδή στα βιβλία τους έχει αυξηθεί η περιεκτικότητα σε «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου