Για να καταλάβω (αν έχω καταλάβει): Η ΕKΤ λοιπόν δεν θέλει να ακούσει τίποτα για οτιδήποτε σχετικά με αλλαγές στους αρχικούς όρους των ελληνικών ομολόγων. Διότι ακόμα και επιμήκυνση θεωρείται αναδιάρθρωση. Η αναδιάρθρωση αυτή, λένε ορισμένοι, θα ενεργοποιήσει (αν και όχι 100% σίγουρο) την πληρωμή των CDS.
Διαβάζουμε ότι αν ενεργοποιηθούν τα CDS, ορισμένοι θα.... λάβουν $30 δισ. σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα. Υποθέτω ότι αυτά τα $30 δισ. θα πληρωθούν αν το κούρεμα είναι περίπου στο 50%.
Το ερώτημα είναι το εξής; Για ποιο λόγο να μην ενεργοποιηθούν και να μην πληρωθούν; Να τονίσω ότι, αυτά τα παράγωγα προϊόντα, είναι εργαλεία ασφάλισης έναντι μη πληρωμής, σε περίπτωση που γίνει αθέτηση υπόσχεσης από τον εκδότη που έχει την υποχρέωση να πληρώσει το ομόλογο.
Κάποιες τράπεζες (όπως το ΤΤ παλαιότερο) έχουν αγοράσει και έχουν πληρώσει ένα premium για να εξασφαλιστούν έναντι μη πληρωμής. Μακάρι να ήταν φορτωμένες όλες οι ελληνικές τράπεζες με CDS για να μην είχαν πρόβλημα σήμερα.
Για ποιο λόγο θέλει η Ευρώπη να μην ενεργοποιηθούν αυτά τα προϊόντα; Δεν θα πάρουν λεφτά οι τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και δεν θα μειωθεί η έκθεση τους απέναντι σε ένα ελληνικό Credit event;
Όσον αφορά την Ελλάδα, η αρνητικότητα σε σχέση με τα CDS έχει να κάνει με την άγνοια γύρω από αυτά τα προϊόντα. Ειδικά όσον αφορά τα λεγόμενα naked CDS, η άγνοια αγγίζει επίπεδα παραλογισμού.
Η Ευρώπη όμως, για ποιο λόγο είναι τόσο εναντίον;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν αναλάβει την υποχρέωση να πληρώσουν. Ποιοι δηλαδή είναι οι underwriters.
Διότι όσον αφορά την Ελλάδα, το ποιος κάνει να πάρει και ποιος να δώσει (ποιος θα πληρώσει τη νύφη) από ένα ελληνικό default μας είναι αδιάφορο. Το ελληνικό κράτος δεν εμπλέκεται καθόλου σε αυτή τη διαδικασία. Με λίγα λόγια, δεν μας καίγεται καρφί!
Μήπως όμως (λέμε τώρα) οι underwriters είναι διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες; Μήπως είναι διάφορα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία; Μήπως, ένα ελληνικό credit event θα αποκαλύψει ότι διάφορα μπουμπούκια στην Ευρώπη (τράπεζες) θα χάσουν πολύ περισσότερα από μια απλή απομείωση σε ελληνικά ομόλογα; Μήπως, εκτός του ότι έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα, έχουμε πουλήσει και ασφάλεια από πάνω; Μήπως (λέμε τώρα) θα αποκαλύψει (απογυμνώσει) περαιτέρω το Ponzi Scheme που ονομάζεται ευρωπαϊκό τραπεζικό σύμπλεγμα;
Και μήπως, όπως στην περίπτωση της AIG, τα διάφορα counterparties που έχουν κάνει underwrite αυτά τα προϊόντα (ευρωπαϊκές τράπεζες), δεν έχουν αρκετό κεφάλαιο για να μπορούν να καλύψουν τις χασούρες;; Μήπως δηλαδή έχουν πουλήσει πολύ περισσότερη ασφάλεια από όσο μπορούσαν και όσο θα έπρεπε; Διότι τα premiums ξέρουν να τα εισπράττουν, αλλά σαν ορισμένες ασφαλτικές εταιρείες στην Ελλάδα, όταν έρθει η στιγμή να πληρώσουν τη ζημιά, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Οι της Ευρώπης δηλαδή, προσπαθούν με διάφορες τακτικές να ακυρώσουν την ασφάλεια αυτοκινήτου που έχουν πληρώσει ορισμένοι, έτσι ώστε αν πάθεις ατύχημα, να μην πληρωθείς, διότι αυτή η ασφαλιστική εταιρεία δεν έχει το ρευστό!!! Και αντί να πιέζουν την ασφαλιστική εταιρεία να φτιάξει τα του οικονομικού της οίκου (τράπεζες), τα έχουν βάλει με τον ασφαλισμένο και του λένε να μην τολμήσει κατά λάθος να βρεθεί σε ατύχημα.
Αποτέλεσμα είναι ότι ορισμένοι έχουν πάει στην ΕΚΤ και έχουν βάλει τα κλάματα, ότι ένα ενδεχόμενο default θα τους σακατέψει τους ισολογισμούς. Διότι ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω την τρομοκρατία που σπείρουν ορισμένοι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
Και αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε ο κύριος Trichet θα πρέπει να κάνει ό,τι έκαναν οι Αμερικανοί στην περίπτωση της AIG. Τούτο είναι να ενισχύσει την AIG (Ευρωπαϊκές τράπεζες) και να αφήσει την Lehman Brothers (Ελλάδα στην περίπτωση αυτή) να κάνει default… για να πάρουμε ανάσα!!
Διότι από την μια τα νταηλίκια και οι απειλές δεν περνάνε και από την άλλη, τα νούμερα απλά δεν βγαίνουν για να μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει ένα default. Και αν νομίζει η ΕΚΤ και ο κύριος Trichet ότι οι απειλές είναι αρκετές για να μην κάνει η Ελλάδα default, τότε με το συμπάθιο, αλλά μάλλον δεν θα έπρεπε να έχει τη θέση που έχει.
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι παρά μια εικασία εκ μέρους μου. Ειλικρινά δεν ξέρω αν πράγματι το θέμα του counterparty risk που απορρέει από μια ελληνική αναδιάρθρωση είναι όντως θέμα. Αλλά δεν βρίσκω άλλο σενάριο για να δικαιολογήσω την τρομοκρατία που εκτοξεύεται από τους Ευρωπαίους πολιτικούς και την ΕΚΤ.
Και αν πράγματι φοβούνται τις επιπτώσεις μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης τόσο πολύ, τότε επίσης με το συμπάθιο, αλλά μάλλον το ευρώ και η ΕΕ δεν έχουν μέλλον. Διότι αν δεν μπορούν να απορροφηθούν χασούρες από μια μικρή Ελλάδα, τότε τι θα γίνει σε αυτή την ήπειρο αν στο μέλλον δούμε κάποιο πιο σοβαρό ατύχημα;
http://kostasxan.blogspot.com/2011/05/cds_23.html
Από το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή ήξερε ότι τα χειρότερα έρχονται αλλά…
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/175306/apo-to-2004-i-kuvernisi-karamanli-ixere-oti-ta-heirotera-erhodai-alla/