Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, διαφωτιστές των Σλάβων τιμώνται με εορτασμούς και επίσημη αργία από την πΓΔΜ |
Μάιος 22, 2011.
Η συμβολή του Κυρίλλου και Μεθοδίου στο διαφωτισμό των Σλάβων, για τη σλαβική γραφή και στο σλαβικό πολιτισμό που προώθησαν πρέπει να γιορτάζεται από τους νέους ευρέως, δήλωσε ο.... Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον εορτασμό της Ημέρας του Διαφωτισμού των Σλάβων, σε εκδήλωση με τον Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλο.
«Οι Μεγάλοι διδάσκαλοι των Σλάβων, προσέφεραν ένα ανεκτίμητο δώρο στους σλαβικούς λαούς, το πρώτο κυριλλικό αλφάβητο.
»Δημιουργήθηκε πριν από 11 αιώνες και έγινε η βάση για πολλές εθνικές γλώσσες», δήλωσε ο Πούτιν.
Η 24η Μαΐου από το 1863 στη Ρωσία καθιερώθηκε ως ημέρα προς τιμήν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, δημιουργών του σλαβικού αλφαβήτου. Το 1991 η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από τη νέα ρωσική κυβέρνηση, ώστε, να καταστεί η ημέρα αυτή γιορτή για την σλαβική παιδεία και τον σλαβικό πολιτισμό.
«Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος είναι μεγαλύτεροι υιοί των Σλάβων της Μακεδονίας. Είναι οι φημισμένοι κήρυκες – ιεραπόστολοι του Χριστού, της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης, είναι αυτοί που μετέφρασαν την Αγία Γραφή και άλλα ιερά βιβλία (από τα ελληνικά) στη γλώσσα των προγόνων μας, πιστοί γιοι του σλαβικού λαού, οι υπερασπιστές της ‘μακεδονικής’ εθνικής και θρησκευτικής ελευθερίας».
Για τη ζωή και το έργο τους υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία- πάνω από 10.000 μελέτες αναφορές και άρθρα-.
Αμέτρητες τοιχογραφίες είναι εμπνευσμένες από το έργο τους, πολλές εκκλησίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα φέρουν το όνομά τους.
Είναι οι προστάτες του Πανεπιστημίου των Σκοπίων.
Την 24η Μαΐου από τον 11ο αιώνα, η Εκκλησία (Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως) είχε καθορίσει (την 11 Μαΐου με το παλαιό) ως Ημέρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, του Εκπολιτισμού των Σλάβων.
Από το 2007 η ημέρα αυτή, 24 Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού των παιδαγωγικών ιδρυμάτων και των εκπαιδευτικών και είναι αργία στην πΓΔΜ.
--
Πηγή: ИНПРЕС
Να τα βλέπουμε εμείς αυτά, που μας έχει φάει η βλαχογκλαμουριά και η δήθεν αμφισβήτηση για γέλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο μαμμωνά ,ομως καθόμαστε σούζα!
Εκεί να μας δω...
Πάντως η Ρωσία, έχει αρχίζει και ανεβάζει στροφές μετά το σταλινικό φασισμό, μπράβο τους γιατί τους έχει ανάγκη η ανθρωπότητα.
...και να μη ξεχνάμε πως η Ρωσία γέννησε μορφές όπως ο Ντοστογέφσκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα ήταν δυνατό να πέσει θύμα ιδεαλισμών οριστικά.
Μια χώρα που μετά τα γράμματα και την πανέμορφη αρχιτεκτονική και παράδοση, εξήγαγε πόρνες, βότκα και δυστυχία, της μετα-κομμουνιστικής φτωχοποιημένης κοινωνίας της, που ανασταίνεται σταδιακά.
Η μεγάλη πνευματική αναγέννηση της ορθοδοξίας ξεκίνησε στην Ρωσία.Αφού επουλώσα τις πληγές που τους άφησε ο Κομμουνισμός, τώρα βρίσκεται όλο το έθνος σε αφύπνιση.Κάτι το οποίο πρέπει να γίνει και εδώ.Η Ελλάδα όποτε απομακρυνόταν απο την θρησκεία και τις παραδόσεις,πάντα έμπαινε σε κίνδυνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήkala ta leei ola o xristos kai o ellinismos tous esose tote kai ston 2 pagosmio polemo anakamtoune pneymatika pleon .. to makedonia omos ti to anaferei kai giati;;; ligo sevasmos stin istoria den tha evlapte slavoi .mas xrostate kai eseis den xrostame se kanenan para mono sto theo..ellas....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να μην ξεχάσουμε πως ο μόνος ίσως κυβερνήτης που θυσιάστηκε για την Ελλάδα, ο Καποδίστριας, θεμελίωσε πρώτα την ορθόδοξη χριστιανική παιδεία για να χτίσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπήκε πλούσιος στην πολιτική και έφυγε πένης, ως παράδειγμα.
ΦΥΣΙΚΑ τον φάγανε "λάχανο"
Δεν γαμιέται και ο Πούστιν που δεν διευκρινίζει το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ! Ούτε καν αναφέρει την λέξη ΕΛΛΗΝΕΣ, που από ΖΩΑ δίποδα που τρώγανε τους γονείς τους ,κάναμε τους Σλάβους ανθρώπους.
ΑπάντησηΔιαγραφή11:28 συγνωμη φιλε μου αλλα ο Πουτιν κι ο καθε Πουτιν δεν εχει καμια υποχρεωση να μας σεβεται, ως κρατος ενοω, απο την στιγμη που η προς τα εξω εικονα που δειχνουμε ειναι αυτη των εθνικων υποχωρησεων, βεβαια οι κυβερνωντες ειναι κυριοι υπευθηνοι αλλα αυτο ειναι δικο μας εσωτερικο προβλημα, εξ αλλου μας εχει προτεινει αρκετες φορες χειρα συνεργασιας τις οποιες οχι μονο δεν αποδεχτικαμε αλλα τις απαξιωσαμε κιολας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣεβασου τον εαυτο σου για να εχεις απαιτηση να σε σεβονται...........
μου αρεσει που χαιρεστε ρε ζωα που ο πουτιν ασχολειται με τα εκκλησιαστικα αλλα σας διαφευγει οτι λεει για τον Κυριλλο και τον Μεθοδιο οτι ηταν Σλαβοι της Μακεδονιας.....α ρε ζωα αμορφωτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδαμε όσους θέλανε να γίνει άθεη η πατρίδα μας, πόσο σεβάστηκαν τη Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο, και πάει λέγοντας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά χαίρομαι να με αποκαλούν ζώο, όλοι αυτοί της μαύρης προπαγάνδας.
Προφανώς ζώο ήταν και ο Κολοκοτρώνης (Ο Θεός έδωσε την υπογραφή Του για τη σωτηρία της Ελλάδας, και δεν τη παίρνει πίσω), ο Καποδίστριας, ο Καραϊσκάκης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Παπαδιαμάντης, πολλοί άλλοι, έτσι;
Δεν πειράζει, το δούλεμα στέρεψε πλέον!
Μπράβο στον Πούτιν και πολύ περισσότερο, μπράβο σε εμάς που είμαστε υποτελείς στη Δύση, αντί να κάνουμε παιχνίδι, λες και είμαστε τσιράκια.
Έγινε η Ελλάδα Κολομβία, και μας φταίει η Ρωσία...
Προπαγανδίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Βυζαντίου η δήθεν διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στους Σλάβους χάρη στις ενέργειες δύο μοναχών, του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, οι οποίοι επί πλέον τους έδωσαν το αλφάβητο. Αλλά, εάν σκοπός των Βυζαντινών ήταν να μεταδώσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό στους Σλάβους, θα τους έδιναν το ήδη υπάρχον Ελληνικό Αλφάβητο και θα τους μετέφραζαν αρχαία ελληνικά έργα (π.χ. τα Ομηρικά Έπη, τραγωδίες κ.λ.π.).
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σκοπός της ανθελληνικής πολιτικοθρησκευτικής βυζαντινής εξουσίας όμως δεν ήταν πολιτιστικός, αλλά ο εκχριστιανισμός των Σλάβων, για την επίτευξη του οποίου χρησιμοποίησαν διάφορα μέσα. Ένα από αυτά ήταν η διάδοση της Αγίας Γραφής, προκειμένου δε να την πραγματοποιήσουν ευκολότερα επινόησαν ένα νέο, αυθαίρετο αλφάβητο, το λεγόμενο κυριλλικό.
Ο Κύριλλος (827-869) και ο Μεθόδιος (815-885) γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Κύριες πηγές για τη ζωή τους αποτελούν τα -γραμμένα στα σλαβικά- έργα: "Ο Βίος του Κωνσταντίνου" και "Ο Βίος του Μεθοδίου" (Κωνσταντίνος ήταν το αρχικό όνομα του Κυρίλλου- σε Κύριλλο μετονομάστηκε λίγο προτού πεθάνει). Πατέρας τους ήταν ένας βυζαντινός αξιωματούχος αγνώστου εθνικότητας. Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την καταγωγή τους. Ορισμένοι ιστορικοί εικάζουν ότι ήταν Έλληνες κι άλλοι ότι ήταν Σλάβοι (από την πλευρά της μητέρας τους.)
Για την ελληνική τους καταγωγή δεν υπάρχει άλλη ένδειξη, εκτός του ότι γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην οποία όμως τότε ζούσαν πολλές εθνότητες. Προς την υπόθεση ότι, η καταγωγή τους ήταν σλαβική μας οδηγεί η άριστη γνώση των σλαβικών διαλέκτων που είχαν κι οι δύο, που εύκολα μπορεί να εξηγηθεί αν υποθέσουμε ότι, η σλαβική αποτελούσε τη μητρική τους γλώσσα. Εκτός όμως από τη σλαβική, είχαν και τέλεια γνώση της Βίβλου και της εβραϊκής γλώσσας, αρκετά σύμβολα της οποίας χρησιμοποίησαν στο αλφάβητο που κατασκεύασαν.
Περισσότερο πιθανός φαίνεται ο ισχυρισμός λοιπόν ότι, ο Κύριλλος κι ο Μεθόδιος μπορεί να ήταν Σλάβοι (εβραϊκής ίσως καταγωγής) γεννηθέντες στη Θεσσαλονίκη, παρά Έλληνες. Η φυλετική τους καταγωγή δεν έχει μεγάλη σημασία όμως, δεδομένου ότι, ήταν χριστιανοί, υπήκοοι, πιστοί κι ευσυνείδητοι υπάλληλοι του βυζαντινού κράτους κι ως τέτοιοι έδρασαν.
@8.17
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπάμε την Ελλάδα, εσύ απλά μιλάς για τους δήθεν εβραίους, ενώ Ο Χριστός σε ενοχλεί.
Ο Χριστός που σταυρώθηκε από εβραίους, και τώρα πάνε να τον σταυρώσουν οι δήθεν ελληνάρες.
Ο αγνός πατριώτης έλληνας, είναι χριστιανός.
Δηλαδή ο Καποδίστριας ήταν φιλοεβραίος;
Και ο πατροκοσμάς, που έκανε ημέρα εργασίας το Σάββατο ενοχλώντας το εβραϊκό εμπορικό κατεστημένο;
Αλλού τα δασκαλίκια των στοών
Τα υπόλοιπα είναι πράσινα άλογα.
ΚΥΡΙΟΙ ΜΗ ΓΕΛΙΕΣΤΕ.ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΔΕΛΦΟ.ΙΣΩΖ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΤΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΑΘΕΙ ΚΑΠΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΑΠΕΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΔΩ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΝΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ερθει να τον κανουμε Πρωθυπουργο.Ρε παιδια στα γηπεδα φωναζουνε Χριστος Ανεστη τι να λεμε τωρα
ΑπάντησηΔιαγραφή