Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ


http://stsimb.files.wordpress.com/2009/06/vergina_tafoi_19.jpg?w=300&h=199&h=199Τριανταπέντε σχεδόν χρόνια μετά την ιστορική ανακάλυψη του καθηγητή Μ Ανδρόνικου στο βασιλικό νκροταφείο της Βεργίνας, η ταυτότητα του νεκρού στο βασικικό τάφο ΙΙ των αρχαίων Αιγών παραμένει αμφισβητίσημη.
Ο ιστορικός-ερευνητής Τριαντάφυλλος Παπαζώης που συγκεντρώνει πληροφορίες από διαφορετικές ιστορικές πηγές και τις μελετά εδώ και ....
τριάντα σχεδόν χρόνια, ετοιμάζοντας το τρίτο του βιβλίο γύρω από το θέμα επισημαίνει: Στο Βασιλικό Τάφο ΙΙ της Βεργίνας δεν είναι θαμμένος ο Βασιλιάς Φίλιππος ο Β. Όλα τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί στον τάφο συνηγορούν ότι ο νεκρός βασιλιάς μαζί με τα χρυσοποίκιλτα ευρήματα στον αρχαίο τάφο ΙΙ της Βεργίνας δεν είναι ο Φίλιππος Β αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος.
Πληθαίνουν οι αμφισβητήσεις
Δεν είναι η μοναδική φορά που κάποιος αμφισβητεί την ταυτότητα του νεκρού στο Βασιλικό Τάφο ΙΙ της Βεργίνας. Το θέμα έχει απασχολήσει αρχαιολογικά συμπόσια και ερευνητές από την πρώτη στιγμή της ανακάλυψης του αείμνηστου καθηγητή αρχαιολογίας Μ Ανδρόνικου.
«Όλες οι ιστορικές πηγές της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και όχι μόνο , μας πληροφορούν ότι μετά την κατάληψη μέρους της Μακεδονίας και τη σύληση του αρχαίου βασιλικού νεκροταφείου των αρχαίων Αιγών (Βεργίνας) από το βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο το 274/273 π.Χ το συγκεκριμένο νεκροταφείο παρουσίαζε κατά τη μαρτυρία τριών αρχαίων Ελλήνων ιστορικών και ενός Λατίνου, την εξής εικόνα:
-Όλοι οι βασιλικοί τάφοι εσυλλήθησαν από τους Γαλάτες του Πύρου . Τα οστά όλων των βασιλέων διασκορπίστηκαν και τα κτερίσματα όλων των τάφων αφαιρέθηκαν. Ο Πύρρος προφανώς για την ολοκλήρωση του έργου του «εγκατέστησε στις Αιγές φρουρά μισθοφόρων Γαλατών» για ένα χρόνο μέχρι την εκδίωξή του .
Στο ίδιο νεκροταφείο το 1978-80 ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μ Ανδρόνικος , ανακάλυψε τρεις βασιλικούς τάφους, εκ των οποίων οι ΙΙ και ΙΙΙ βρέθηκαν ασύλλητοι. Τον τάφο Ι τον ονόμασε «τάφο της Περσεφόνης», τον Ιιο τον απέδωσε στον Φίλιππο Β και τον ΙΙΙο τον ονόμασε «τάφο του Πρίγκηπα».
Ο καθηγητής Ανδρόνικος έγραφε ότι «εντελώς συμπτωματικά φαίνεται ότι γλίτωσε ο τάφος του Φιλίππου Β τη σύλληση. Τα αρχαία ιστορικά κείμενα όμως  δεν αναφέρουν καμία εξαίρεση κανενός τάφου ούτε αυτό διαπιστώθηκε από τις ανασκαφές στον ίδιο χώρο από τον ίδιο καθηγητή».

Η ΠΛΑΝΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Ν Ξηροτύρης και η συνάδελφός του Franzeska Langensheidt που εκλήθησαν πρώτοι και εξέτασαν τα οστά , αποφάνθηκαν για τα ανδρικά οστά του τάφου ΙΙ ότι «από την ανθρωπολογική ανάλυση δεν προκύπτει καθαρή απόδειξη ότι τα οστά είναι του βασιλιά Φιλίππου Β» . Στην ίδια γνωμάτευση κατέληξε αργότερα και ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Αντ Μπαρτσιώκας.  Στη συνέχεια όμως εκλήθη δεύτερη επιστημονική ομάδα υπό τον Βρετανό ανατόμο Dr J Musgrave ο οποίος παρουσίασε στο ΧΙΙ Διεθνές Συνέδριο Κλασσικής Αρχαιολογίας διαφορετικά συμπεράσματα , σύμφωνα με τα οποία τα οστά της μεγάλης χρυσής λάρνακας  του ΙΙ τάφου ανήκουν στο Βασιλιά Φίλιππο Β.
«Η απόδοση αυτή του τάφου ΙΙ μαζί με όλα τα ευρήματα  στον Φίλιππο τον Β από τον καθηγητή Μ Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του , αποτέλεσαν μια μεγάλη ιστορική πλάνη, η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς ως «Θεωρία του καθηγητή Ανδρονικου» .
Τα οστά του τάφου ΙΙ μαζί με όλα χρυσοποίκιλτα κτερίσματα που υπάρχουν σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας και προκαλούν την εθνική περηφάνεια των Πανελλήνων και τον παγκόσμιο θαυμασμό, δεν ανήκουν στον Φίλππο τον Β. Ανήκουν όμως σε άλλο μεγάλο βασιλιά που επανατάφηκε εκεί , από το Βασιλιά Αντίγονο Γονατά μετά την εκδίωξη του Πύρρου το 273 πΧ . Βάσει πολλών αποδεικτικών στοιχείων προκύπτει ότι όλα τα ευρήματα ένα προς ένα σχετίζονται άμεσα με τον Μ Αλέξανδρο και την οικογένειά του. Ο νεκρός του τάφου είναι ο Μ Αλέξανδρος» λέει ο κ Παπαζώης.

Όλα τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία για το μυστικό ταξίδι του νεκρού Στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Αίγυπτο, πίσω στην πατρίδα του Μακεδονία και το σχέδιο επαναταφής του στο νέο βιβλίο του ιστορικού-ερευνητή Τριαντάφυλλου Παπαζώη.
Πλούσιο υλικό μπορείτε να βρείτε και στο www.tdpapazois.gr
Επικοινωνία papazoitd@tdpapazois.gr       

4 σχόλια:

  1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΖΩΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΡΟ 10ΕΤΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΧ ΣΤΟ ''ΕΣ ΑΙΓΕΣ''.ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΛΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΦΙΛΤΑΤΟΙ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ,ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΡΙΝΑΤΕ.ΟΧΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ.ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΕΔΩ.ΕΝΑ ΑΠ'ΑΥΤΑ ΟΙ ΑΝΙΣΕΣ ΠΕΡΙΚΝΗΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΛΟΤΗΤΟΣ ΕΙΧΑΝ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.ΑΛΛΟ,ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΦΑΝΤΟΔΟΝΤΟ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ,Η ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΩΣ ΕΦΗΒΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ.ΥΓ:ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΝΔΡΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να πουμε? Οι αρχαιολογοι θα αποφανθουν. Εμεις οι απλοι πολιτες δεν γνωριζουμε. Μακαρι να ειναι ο Μ. Αλεξανδρος. Τον εχουμε μεγαλη αναγκη ειδικα στις σημερινες δυσκολες ημερες που ζουμε. Η ευρεση του σώματός του και μονο θα ηταν αρκετο για να ανεβει κατακορυφα το φρονημα των Ελληνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. exei dikio.etsi einai.kapoioi hthelan apo xronia na mhn apokalhfth ayto giati etsi ta skopia den tha eixan dikaiomata gia ta opoia paleboyn xronia.mprabo yparxoyn ellhnes telika.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή