Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Προεκλογική αμηχανία για τον Νίκολα Γκρούεφσκι


Της Αγγελικής Σπανού - Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν αμηχανία ειδικά στην κυβέρνηση των Σκοπίων, δεδομένης μάλιστα και της προεκλογικής περιόδου στη γειτονική χώρα. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η διάψευση που επιχειρήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, με τον ισχυρισμό ότι «οι αναφορές σε μυστικές διαπραγματεύσεις είναι εντελώς ανακριβείς και αποτελούν ωμές αναλήθειες και κατασκευές που στοχεύουν στο να..... βοηθηθεί κάποιος άλλος και όχι η Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «κανένα πρόσωπο εκ μέρους της κυβέρνησης ή του κράτους δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να καταστεί μέρος σε όποιου είδους μυστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα, ενώ το μοναδικό πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται συνομιλίες επ’ αυτού του ζητήματος είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών διά των υπηρεσιών που προσφέρει ο κ. Νίμιτς. Η κυβέρνηση θεωρεί όλες αυτού του είδους τις αναφορές στα ΜΜΕ ως κακοπροαίρετες έναντι των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Η εφημερίδα Utrinski Vesnik απευθύνθηκε σε ελληνικές πηγές, οι οποίες παραδέχθηκαν ότι «επαφές σε περισσότερα επίπεδα χρησιμοποιούνται προκειμένου να δοθεί ώθηση στη διαδικασία διαπραγμάτευσης». Ωστόσο, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές, οι επαφές αυτές δεν δύνανται να χαρακτηριστούν «μυστικές διαπραγματεύσεις». Υπενθύμισαν επίσης ότι και παλαιότερα υπήρξαν εικασίες περί επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας μέσω κάποιων άλλων καναλιών, ωστόσο και τότε, όπως και τώρα, διαψεύστηκαν όχι μόνο από επίσημες πηγές από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αλλά και από τις ΗΠΑ.
Η εφημερίδα Kapital σημειώνει στο σχετικό δημοσίευμά της ότι υψηλόβαθμες ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως θα ήταν πολύ καλύτερο αν οι διαπραγματεύσεις κρατηθούν μακριά από την κοινή γνώμη, διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει λύση. «Είναι πολύ σημαντικό να μη συζητείται το θέμα δημόσια, διότι έτσι υψώνονται οι τόνοι. Εάν υπογραμμίζονται συνεχώς οι δικές μας ή οι δικές σας κόκκινες γραμμές στο ζήτημα της ονομασίας, τότε θα διαμορφωθεί λάθος κλίμα στην κοινή γνώμη. Θα ήταν προτιμότερο να τηρηθεί σιγή έως ότου υπάρξει κάποιος πιθανός συμβιβασμός και ακολούθως, στην τελευταία πλέον φάση, να συζητηθεί αυτό δημόσια και να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη. Εμείς δεν έχουμε περάσει καν τις πρώτες φάσεις. Επί χρόνια ολόκληρα δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις», δήλωσαν οι πηγές στις οποίες απευθύνθηκε η εφημερίδα.


Η επίσημη ελληνική θέση
Η επίσημη θέση της Αθήνας διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρα στην εφημερίδα Dnevnik: «Υπάρχει μόνο μία διαπραγματευτική διαδικασία για το όνομα, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ελπίζουμε ότι θα εξευρεθεί σύντομα λύση για το πρόβλημα αυτό, αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την ηγεσία στα Σκόπια. Πρέπει να έχουμε κάποιον με τον οποίον συνομιλούμε».
Κατά τα άλλα: Την Παρασκευή αναμένεται να προκηρυχθούν οι εκλογές στα Σκόπια (θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στις 5 Ιουνίου), έπειτα από σχεδόν δυόμισι μηνών άτυπη προεκλογική περίοδο. Νέα δημοσκόπηση του φιλοκυβερνητικού ινστιτούτου Πάβελ Σάτεβ δίνει 23% στο κυβερνών κόμμα VMRO, 13% στην αξιωματική αντιπολίτευση (SDSM) και 7% στο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα (DUI).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου