Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Έλληνας δάσκαλος "ξύπνησε" τη φυλή Καλάσα του Πακιστάν.

Είναι γνωστή η περιπέτεια με την απαγωγή από τους Ταλιμπάν του Έλληνα εθελοντή δασκάλου στο Πακιστάν Θανάση Λερούνη. Δεν είναι γνωστό, όμως, ότι το γεγονός αυτό, συνάμα με την εκπαιδευτική προσφορά του κ. Λερούνη, αποτέλεσε αφορμή να αφυπνιστεί η φυλή Καλάσα στο Πακιστάν, τα....


μέλη της οποίας είναι, ενδεχομένως, απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Το σκηνικό του ξυπνήματός της, με πολλές λεπτομέρειες, ξετυλίγεται στο....ντοκιμαντέρ «Οι νύφες του Hindu Kush» Η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ Ανέτα Παπαθανασίου αναφέρει:
"Στα βουνά του Χίντου Κους, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ζουν 4.000 Καλάσα, μια αρχέγονη φυλή, που πιστεύει σε νύμφες, θεούς και ξωτικά και που έχει καταφέρει να επιβιώσει και να διατηρήσει την παράδοσή της ανάμεσα σε 165 εκατομμύρια μουσουλμάνους. Ο Θανάσης Λερούνη, που είχε εγκατασταθεί στην περιοχή, σύντομα αποφάσισε να κάνει μια ταινία για την φυλή, εστιάζοντας στον δυναμισμό των γυναικών της μέσω του προσώπου μιας γυναίκας,της Σαμίμ. Το γεγονός και μόνο ότι η γλώσσα των Καλάσα που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν μόνον προφορική καταγράφηκε για πρώτη φορά σε βιβλία ανάγνωσης και γραφής χάρη στον Λερούνη δηλώνει πολλά για το έργο του», μας είπε η σκηνοθέτιδα τηλεφωνικώς από την Θεσσαλονίκη.
Άλλωστε, ένας από τους ανθρώπους που ο Λερούνης βοήθησε, ήταν και η Σαμίμ, η οποία με χρήματα των Ελλήνων Εθελοντών κατάφερε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Πακιστάν και να έρθει στην Ελλάδα προκειμένω να λάβει μέρος σε έναν τηλεμαραθώνιο της ΕΤ3 με στόχο την δημιουργία ενός σχολείου στην περιοχή της. Παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες, όλα έβαιναν καλά στα γυρίσματα βεβαίως που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2008. Λίγους μήνες αργότερα όμως ο Λερούνης έπεσε θύμα απαγωγής των Ταλιμπάν. Το γεγονός δεν επηρέασε βεβαίως μόνον την ταινία, αλλά ολόκληρη την φυλή των Καλάσα γιατί, για πρώτη φορά μπήκε ο φόβος και η ανασφάλεια στην ζωή τους» όπως μας είπε η σκηνοθέτιδα. Εκεί που ζούσαν επί χρόνια ήρεμα χωρίς να τους αφορά ο υπόλοιπος κόσμος, αποφάσισαν για πρώτη φορά να διαμαρτυρηθούν παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα, άρα να έρθουν σε επαφή με τον υπόλοιπό κόσμο".

1 σχόλιο: