Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Σκάνδαλα, ένταση, αναταραχή: τίποτε δεν άλλαξε στα Σκόπια



Γκρουέφσκι: Θέλετε εκλογές; Ωραία!
Από τον περασμένο μήνα το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τηςπΓΔΜ, το οποίο μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο, ζητούσε πρόωρες εκλογές. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή τους όταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι, ο υπερεθνικιστής / λαϊκιστής πρωθυπουργός, συμφώνησε. Ο υπολογισμός του είναι απλός: θα κερδίσει. Οι Σοσιαλδημοκράτες πιάστηκαν αδιάβαστοι. Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, λένε ξαφνικά. Δεν πρέπει να ....
γίνουν εκλογές πριν από τον Ιούνιο.
Η πολιτική στα Σκόπια είναι θανατηφόρα δηλητηριώδης τον τελευταίο καιρό. Τον Νοέμβριο η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο που στέγαζε τον τηλεοπτικό σταθμό Α1, ένα ιδιωτικό κανάλι το οποίο πολύ συχνά ασκεί κριτική κατά της κυβέρνησης Γκρουέφσκι. Ένα μήνα αργότερα συνέλαβαν τον Βέλιγια Ράμκοβσκι, τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη του Α1. Το θέμα δεν είναι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, λέει κυβερνητική πηγή: Ο κ. Ράμκοβσκι απλά δεν πληρώνει ποτέ φόρους.
Η υπόθεση ωστόσο είναι εξαιρετικά σκοτεινή. Λίστες έχουν προκύψει που υποτίθεται ότι περιγράφουν λεπτομερώς τους μισθούς και τους φόρους που πληρώνουν οι δημοσιογράφοι του Α1, συμπεριλαμβανομένων και των πληρωμών σε μετρητά. Όμως, η επικεφαλής του Σκοπιανού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, το οποίο εποπτεύει τα ζητήματα διαφθοράς, λέει ότι οι περισσότεροι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο και πως η απόφαση της κυβέρνησης Γκρουέφσκι να κινηθεί αποκλειστικά εναντίον του Α1 δείχνει ότι πρόκειται πραγματικά περί καταστολής των μέσων ενημέρωσης.
Η παραίτηση του επικεφαλούς της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής της πΓΔΜ,Αλεξάνταρ Νοβακόβσκι, την Τετάρτη που μας πέρασε (23 Φεβρουαρίου) προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή. Ο Νοβακόβσκι, ο οποίος εξελέγη στο αξίωμα το Δεκέμβριο του 2008 μετά από πρόταση του αντιπολιτευόμενου SDSM, δήλωσε ότι με την παραίτηση του προστατεύει τόσο τη δική του αξιοπιστία όσο και της επιτροπής.
Ποιος βγαίνει ισχυρότερος από αυτό το χάος; Οι δημοσκοπήσεις στα Σκόπια είναι αναξιόπιστες, ωστόσο δείχνουν ότι ο Γκρουέφσκι είναι πολύ πιο δημοφιλής από τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Η ανεργία είναι υψηλή και το ζήτημα της ονομασίας που παραμένει άλυτο, καθυστερεί την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θα περίμενε λοιπόν κανείς τέτοιου είδους προβλήματα να ευνοούν την αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι υπήρξε δύο φορές πρωθυπουργός και μια φορά πρόεδρος της χώρας. Δεν στάθηκε ικανός να τα λύσει τότε, και σήμερα παρουσιάζεται αδύναμος.
Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο καθώς η πολιτική στα Σκόπια μοιάζει με τρισδιάστατο σκάκι. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι Αλβανοί, σχεδόν όλοι τους μουσουλμάνοι, οι οποίοι ψηφίζουν υπέρ των δικών τους κομμάτων. Σύμφωνα με αναλυτές, η φήμη του Αλί Αχμέτι, προέδρου του αλβανικού κόμματος DUI (το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Γκρούεφσκι) έχει πληγωθεί από καταγγελίες (τις οποίες ο ίδιος αρνείται) ότι κάποτε υπήρξε πληροφοριοδότης της Σερβικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Από την άλλη, οι εντάσεις μεταξύ των εθνοτικών ομάδων της πΓΔΜ πρόσφατα φούντωσαν πάλι λόγω της ανέγερσης μουσείου σε σχήμα εκκλησίας στο φρούριο Καλέ, κάτι για το οποίο οι Αλβανοί δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι. Και ενώ η κυβέρνηση είπε ότι θα αναστείλει την κατασκευή, οικοδόμοι τρύπωσαν κρυφάκατά τη διάρκεια της νύχτας για να συνεχίσουν τα έργα, ακολουθούμενοι από Αλβανούς που προσπάθησαν να το κατεδαφίσουν!
Δέκα χρόνια μετά από το παρολίγον ξανακύλισμα της χώρας σε πόλεμο από τους αντάρτες του Αχμέτι, κανείς δεν επιθυμεί αναζωπύρωση της σύγκρουσης. Ωστόσο τα προβλήματα στα Σκόπια δεν φαίνεται να λύνονται σύντομα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου