Η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε αποδεχτεί τον Απρίλιο του 2008 την πρόταση Νίμιτς να ονομαστεί η γειτονική χώρα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)». Το παραδέχτηκε χθες με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.Το γεγονός είχε γνωστό εδώ και αρκετό καιρό καθώς είχε επιβεβαιωθεί από τον τότε πρόεδρο των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας ωστόσο το παραδέχεται δημόσια για πρώτη φορά. Ο κ. Γκρούεφσκι είπε συγκεκριμένα ότι «πριν από τη σύνοδο του.... Βουκουρεστίου προτάθηκε η ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)" και μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου και έπρεπε να τοποθετηθούμε επ' αυτής.
Αποφασίσαμε να την αποδεχτούμε ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν αν είναι ή όχι καλή». Των δηλώσεων Γκρούεφσκι είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση του περιεχομένου επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Στην επιστολή ο κ. Μιλόσοσκι αναφέρει ότι στο παρελθόν η χώρα του αποδέχτηκε κάποιες από τις προτάσεις του κ. Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, μεταξύ αυτών και εκείνη που είχε υποβληθεί από τον Μ. Νίμιτς πριν από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Νίμιτς είχε τότε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη και στις 9 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, του 2008, ο μεσολαβητής είχε επανέλθει με πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Τότε δεν είχε τεθεί χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης, η οποία ακόμη εκκρεμεί.
Απαντώντας στις δηλώσεις Γκρούεφσκι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας είπε πως «το ζητούμενο δεν είναι τι θυμήθηκε ή τι αποσιώπησε ο κ. Γκρούεφσκι τρία χρόνια μετά. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση σήμερα, τώρα. Η Ελλάδα έχει κατεθέσει ουσιαστικές προτάσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο θέμα της ονομασίας, που μπορούν να οδηγήσουν άμεσα στη λύση του αδιεξόδου». Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πρόταση είναι ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα χρησιμοποιείται από όλους.
Στον κ. Γκρούεφσκι απάντησε και η τότε υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία του καταλόγισε ότι «επενδύει, εν όψει εκλογών, στον εθνικισμό και την αδιαλλαξία, που οδήγησαν την ΠΓΔΜ στο περιθώριο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».
http://greeknation.blogspot.com/2011/03/blog-post_4447.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου