Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκία και Αίγυπτος και ΑΟΖ


Στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την Αίγυπτο, οι αιγύπτιοι παρουσίασαν Τουρκοαιγυπτιακούς χάρτες Έγγραφο στο Υπουργείο Άμυνας αναφέρει σχετικά με την ΑΟΖ Ελλάδας & Αιγύπτου: «Η αι γυπτιακή θέση δεν μπορεί να αλλάξει διότι θα δημιουργή σει πρόβλημα στην Τουρκία» 
  • Του Γιώργου Διονυσόπουλου 
Το συνεχές αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας..... όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με την Αίγυπτο, καθώς επίσης και το φοβικό σύνδρομο των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι της επιθετικής πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου έρχεται να καταδείξει έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο αναφέρεται στις διαβουλεύσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Κύπρου και Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε το «
ΘΕΜΑ», εκτός από την Τουρκία, ούτε η Αίγυπτος εμφανίζεται διατεθειμένη να υπογράψει με τη χώρα μας συμφωνία οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, με αποτέλεσμα οι σχετικές διαπραγματεύσεις να έχουν βαλτώσει σχεδόν εδώ και ενάμιση χρόνο.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι Έλληνες εμπειρογνώμονες, έπειτα από την τελευταία συνάντηση που είχαν με τους Αιγυπτίους ομολόγους τους στο Κάιρο, οι τελευταίοι είτε δεν κατανόησαν τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις είτε αυτές «παραποιούνται σκόπιμα ώστε να εξευρεθούν επιχειρήματα απόρριψης».

Πίσω από την αρνητική στάση των Αιγυπτίων οι Έλληνες είδαν πολιτικές σκοπιμότητες αντιλαμβανόμενοι πως, παρότι το Κάιρο είχε υπογράψει τη νέα σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982, είχε εναρμονιστεί εν μέρει με τη θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν έχουν ούτε υφαλοκρηπίδα αλλά ούτε και ΑΟΖ στη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982 αναφέρεται ρητά στο άρθρο 121 ότι όλα τα κατοικημένα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Το παραπάνω επισημαίνουν χαρακτηριστικά στην αναφορά τους οι Έλληνες εμπειρογνώμονες, τονίζοντας ότι στα στοιχεία που τους παρέδωσαν οι Αιγύπτιοι «φαίνεται ότι οι Αρχές και οι κανόνες Διεθνούς Δικαίου που η Αίγυπτος έχει αποδεχθεί ως νομική βάση από τη μία και η οριογραμμή που προτείνουν από την άλλη βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση». Το μεγάλο αγκάθι στις ελληνοαιγυπτιακές διαπραγματεύσεις ήταν τα νησιά γύρω από το Καστελόριζο, για τα οποία το Κάιρο, για πολιτικούς λόγους και προκειμένου να μη διαταράξει τις στενές σχέσεις του με την Άγκυρα, εμφανίζεται να μη λαμβάνει υπόψη ότι έχουν δική τους ΑΟΖ, υιοθετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε σημαντικό βαθμό τη ρητορική της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες ξεκίνησαν πρόσφατα σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ τους παρακάμπτοντας την Ελλάδα και αναγνωρίζοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Αιγύπτιοι είχαν ευθύς εξαρχής φροντίσει να κάνουν φανερές τις επιδιώξεις τους στους Έλληνες εμπειρογνώμονες. Η σχετική συνάντηση διήρκησε κάτι λιγότερο από μία ώρα – δηλαδή ελάχιστο χρονικό διάστημα για να γίνει μια τόσο σοβαρή συζήτηση.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να διατηρήσουν κάποιες ελπίδες στην ελληνική αντιπροσωπία ότι θα μπορούσαν κάποια στιγμή οι δύο πλευρές να τα βρουν στο μέλλον, τελικά οι Αιγύπτιοι δεν άντεξαν να κρατήσουν κρυφές τις πραγματικές τους προθέσεις δηλώνοντας ευθέως ότι «η αιγυπτιακή θέση δεν μπορεί να αλλάξει διότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουρκία, με την οποία η Αίγυπτος διατηρεί φιλικές σχέσεις».
Αποκόπτουν τον άξονα Αθήνας -Λευκωσίας – Τελ Αβίβ

Οι Τούρκοι το τελευταίο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούν έναν χάρτη στον οποίο δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη το Δίκαιο της θάλασσας, ενώ Τουρκία και Αίγυπτος εμφανίζονται να έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα.

Ο τουρκικός χάρτης, όπως είναι αναμενόμενο, ορίζει, αφενός ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα, αφετέρου εμφανίζει μειωμένη και την κυπριακή ΑΟΖ. Με βάση την παραπάνω εξέλιξη των γεγονότων γίνεται κατανοητό ότι εάν τελικά ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, θα έχουμε τη δημιουργία ενός κάθετου άξονα στη ΝΑ Μεσόγειο, ο οποίος θα αποκόπτει εντελώς τον οριζόντιο άξονα που πάει να δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβιβ με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για το καθεστώς της νέας ισορροπίας δυνάμεων που πάει να στηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Μια διαφορετική εκδοχή του τουρκικού χάρτη, τον οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ», εμφάνισαν κατά τις σχετικές διαπραγματεύσεις οι Αιγύπτιοι στους Έλληνες εμπειρογνώμονες. Στον συγκεκριμένο χάρτη, αν και αναγνωρίζεται ότι το Καστελόριζο έχει δική του ΑΟΖ, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το διπλανό νησί Στρογγύλι, με αποτέλεσμα η γραμμή της ελληνικής θαλάσσιας ζώνης να μετακινείται προς τα δυτικά. Εάν ισχύσει η συγκεκριμένη γραμμή, τότε δεν υπάρχουν κοινά θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Κύπρου. Αντίθετα, βάσει αυτού του χάρτη αποκτά κοινά θαλάσσια σύνορα η Αίγυπτος με την Τουρκία και μάλιστα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται η καρδιά των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων που υπάρχουν στην ΝΑ Μεσόγειο. Στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η ελληνική πλευρά επιδιώκοντας, με τη συνέχιση των συνομιλιών, να περάσει τις θέσεις της.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/02/blog-post_6419.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου