Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλη Βρετανία: Ενστάσεις στις εισαγωγές ισραηλινών προϊόντων

Περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων από το Ισραήλ ζητά η Μεγάλη Βρετανία από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ύστατη προσπάθεια άσκησης πίεσης, ώστε να τερματιστούν οι συνεχείς απόπειρες επέκτασης του ισραηλινού κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης. Στο πλαίσιο αυτό, η αγγλική πλευρά κρίνει επιτακτική ανάγκη την επιβολή όσο το.... δυνατόν πιο αυστηρών κανονισμών σχετικά με την προέλευση των ισραηλινών προϊόντων, δεδομένου ότι πληθώρα αγαθών, τα οποία πωλούνται στα αγγλικά καταστήματα ως ισραηλινά έχουν στην πραγματικότητα παραχθεί στη Δυτική Όχθη και, επομένως, θα έπρεπε να λανσάρονται στην αγορά με χώρα προέλευσης την Παλαιστίνη.
Άλλωστε, όπως και οι ιδιοκτήτες μεγάλων αλυσίδων βρετανικών σούπερ μάρκετ υποστηρίζουν, οι ίδιοι είναι αδύνατο να προβούν σε «μπλόκο» των εν λόγω προϊόντων, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από την Ε.Ε., στους νόμους και στις υποδείξεις της οποίας είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η αγγλική πλευρά, εκτός της ηθικής πλευράς του ζητήματος, προκύπτουν και ζητήματα που άπτονται του οικονομικού τομέα, αφού τα εν λόγω αγαθά ενδεχομένως και να έχουν απαλλαχθεί παράνομα από την επιβολή δασμών, παραβιάζοντας ουσιαστικά την εμπορική συμφωνία Ισραήλ-Ε.Ε. 
Από την πλευρά του, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του κ. Yigal Palmor απάντησε για το θέμα που έχει προκύψει πως «ήδη ξεκίνησε διάλογος με τους βρετανούς συναδέλφους, αν και οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με την ονομασία προέλευσης είναι πρακτικά ανεφάρμοστη». Ως επίλυση στο πρόβλημα που έχει προκύψει, το Ισραήλ προτείνει τον εθνικό προσδιορισμό των προϊόντων σύμφωνα με τον ταχυδρομικό τους κώδικα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιο ζήτημα είχε ενσκήψει πριν από περίπου ένα χρόνο στην Ολλανδία, όπου μετά τις διαμαρτυρίες τοπικών καταναλωτικών οργανώσεων, μία εκ των πρωτοπόρων εταιρειών στην εισαγωγή οργανικών προϊόντων, η Udea σταμάτησε την εισαγωγή ισραηλινών προϊόντων, τα οποία είχαν παραχθεί σε παλαιστινιακά εδάφη.
Στις αρχές, τέλος, του φθινοπώρου, ο ολλανδικός «κολοσσός» Heineken, η οποία κατέχει μέρος της ιδιοκτησίας των ισραηλινών οινοποιιών Barkan, σταμάτησε τη λειτουργία της στη βιομηχανική ζώνη της Δυτικής Όχθης, υπό την πίεση επίσης καταναλωτικών ομάδων, αλλά και της ίδιας της ολλανδικής κυβέρνησης.

http://greeknation.blogspot.com/2011/02/blog-post_1821.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου