Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ - ΕΚΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ

investituraΚανείς δεν θυμάται ότι οι ελληνικοί πληθυσμοί στην Ιταλία είναι πολλοί και διάσπαρτοι και κανείς "υπεύθυνος", όπως είναι αυτονόητο, μέσα στο νεοελληνικό χάος δεν ενδιαφέρεται για οτιδήποτε ελληνικό εκτός λεκανοπεδίου Αττικής.
Παρά τις διώξεις διαμέσου των αιώνων, ο ελληνισμός επέζησε, αφού καμουφλαρίστηκε, όπως σε κάθε γωνιά της Γης. Έτσι παρά την τελευταία επιδρομή κατά των Ελλήνων και της Ορθοδοξίας έμειναν αρκετές εκκλησίες και μονές από την εποχή του Βυζαντίου.
΄Ενα τέτοιο μοναστήρι κοντά στη Ρώμη, 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά συγκεκριμένα, βρίσκεται το...
Εξαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρρης, που ονομάζεται επίσης Ιερά Μονή του Οσίου Νείλου, ιδρύθηκε το 1004, από μια ομάδα ίταλο-βυζαντινών μοναχών, προερχομένων από τη βυζαντινή Καλαβρία και καθοδηγούμενων από τον Όσιο Νείλο του Ροσσάνο Κάλαμπρο, χαρισματικό Ηγούμενο και εξέχουσας προσωπικότητας, στην εποχή του. Η μοναστική κοινότητα έμεινε σύντομα ορφανή από τον πνευματικό της πατέρα, τον Όσιο Νείλο, και έπειτα καθοδηγήθηκε από τον πολυαγαπημένο του μαθητή, τον Όσιο Βαρθολομαίο το Νέο, συνιδρυτή του Μοναστηριού.
Σήμερα το Μοναστήρι της Κρυπτοφέρρης είναι το τελευταίο που έμεινε σε άριστη κατάσταση από τα πολυάριθμα βυζαντινά μοναστήρια, τα οποία κατά τον μεσαίωνα ήταν διαδεδομένα στη Σικελία, στην Κάτω Ιταλία και στην ίδια τη Ρώμη. Το Μοναστήρι της Κρυπτοφέρρης αποτελεί επίσης «κάτι το μοναδικό», εφόσον ιδρύθηκε πενήντα χρόνια πριν από το χωρισμό μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων και ήταν πάντοτε σε κοινωνία με την Εκκλησία της Ρώμης, διατηρώντας το βυζαντινό τυπικόν και την ανατολική μοναστική παράδοση.
Η ιταλική RAI UNO (δορυφορική στη NOVA), μεταδίδει τη θεία λειτουργία που γίνεται στα ελληνικά, ενώ πολύ συγκινητικό είναι το ότι όλα μέσα στο μοναστήρι είναι γραμμένα στα ελληνικά και θυμίζουν την συνεχή παρουσία των Ελλήνων σε όλη τη Μεσόγειο.
Η ιστοσελίδα της μονής που είναι γεμάτη κειμήλια και αρχαίες περγαμηνές είναι   www.abbaziagreca.it/gr

Δείτε την διαδρομή για την μονή και τις ελληνικές επιγραφές από βίντεο του Youtube
Άλλο παραδειγμα είναι η μονή του Αγίου Ιωάννη στην Καλαβρία από όπου και οι ύμνοι που ακολουθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου