Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Πόσοι τα “έπιαναν” από τις ΗΠΑ για το “Σχέδιο Ανάν”;



2010 by GiannisXo
Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» σε δημοσίευμα των Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη με τίτλο «‘Χορηγίες’ χιλιάδων δολαρίων» και υπότιτλο «Καθηγητές, πολιτικοί αλλά και δημοσιογράφοι στη λίστα της αμερικανικής πρεσβείας», αναφέρει τα ακόλουθα:.. «Τη διάθεση δεκάδων χιλιάδων δολαρίων από την αμερικανική Κυβέρνηση, μέσω των πρεσβειών στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Άγκυρα υπό την μορφή επιχορηγήσεων σε ιδιώτες και φορείς μέχρι τουλάχιστον το 2008, αποκαλύπτουν αμερικανικά έγγραφα που έφερε χθες στην δημοσιότητα το ‘Έθνος της Κυριακής’ και σήμερα ο ‘Φιλελεύθερος’. Όσοι έλαβαν επιχορηγήσεις, ανάμεσά τους και πολίτες άλλων χωρών, υποχρεώθηκαν να υπογράφουν σχετικό συμβόλαιο. Τα έγγραφα αποχαρακτηρίστηκαν από ομάδα ερευνητών στην Ουάσιγκτον ύστερα από την υποβολή σχετικού αιτήματος με κεντρική αναφορά στις δραστηριότητες των τριών πρεσβειών κατά την επίμαχη περίοδο προετοιμασίας του αντιδημοκρατικού και φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Ύστερα από προσπάθειες τεσσάρων ετών, η αρμόδια Αρχή της αμερικανικής Κυβέρνησης παρέδωσε 1.331 συμβόλαια επιχορηγήσεων (grants) των τριών πρεσβειών αφού προηγουμένως έσβησε τα ονόματα των παραληπτών. Όλα τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα φέρουν την υπογραφή του Τheodore Sellin της υπηρεσίας Review Αuthority του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές πρεσβείες στις τρεις πρωτεύουσες στοχεύουν ως επί το πλείστον καθηγητές (πανεπιστημίων και λυκείων), πολιτικούς, δημοσιογράφους ακόμα και εκπροσώπους του οικονομικού κόσμου και όλους αυτούς που θεωρούνται opinion leaders, ενώ συγχρόνως με αδρές χρηματοδοτήσεις οι Αμερικανοί μέσω οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών (UΝDΡ και UΝΟΡS) αποκτούσαν πρόσβαση και επιρροή στη λεγόμενη Κοινωνία των Πολιτών. Το αρμόδιο πρόγραμμα για τις επιχορηγήσεις επίσημα στοχεύει στην ενημέρωση των παραπάνω για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε για τις συγκεκριμένες χώρες, είτε για το ΝΑΤΟ, είτε για την αμερικανική πολιτική γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρουν σε πολίτες επισκέψεις στην Αμερική με πληρωμένα όλα τα έξοδα ή διοργανώνουν σεμινάρια σε πόλεις της Ευρώπης στα οποία προσκαλούν Έλληνες, Τούρκους, Κύπριους και άλλους πολίτες για ενημέρωση και επιμόρφωση. Παράλληλα όμως από τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι πολλές επιχορηγήσεις διατέθηκαν στην Κύπρο σε συγκεκριμένους φορείς για την προώθηση ‘δικοινοτικών προγραμμάτων’, που περιλάμβαναν από κοινές εκθέσεις… κεραμικής, μέχρι την έκδοση cd με παραδοσιακά τραγούδια και τη λειτουργία ιστοσελίδας για τη χλωρίδα και πανίδα της Κύπρου.
Η μελέτη των αποχαρακτηρισμένων εγγράφων οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι κάποιες από τις επιχορηγήσεις χρησιμοποιήθηκαν και για άλλους σκοπούς, όπως π.χ.:
Σε έγγραφο της 20ής Σεπτεμβρίου 2000, η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας εγκρίνει ποσό 2.960 δολαρίων και στη δικαιολογία για την επιχορήγηση αναφέρει ‘για να προωθήσει αμερικανικά…’. Και το όνομα έχει σβηστεί αλλά και το υπόλοιπο κείμενο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να καταλήξει κανείς σε ασφαλές συμπέρασμα.
Σε έγγραφο της 8ης Νοεμβρίου 2003 η αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας καταβάλλει 10.000 δολάρια ως επιχορηγία ‘για να καλυφθεί το κόστος της επόμενης φάσης της ιστοσελίδας του Τech4Ρeace’, που πρωτοστάτησε στην προώθηση του σχεδίου Ανάν.
Σε έγγραφο της 16ης Μαρτίου 2001 η αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας δίνει 10.000 δολάρια ‘για να χρηματοδοτηθεί η παρουσία δύο Κυπρίων σε συνέδριο για την ελληνοτουρκικές σχέσεις’.
Σε άλλο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας ,με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 2000, αναφέρεται ότι δίνεται επιχορήγηση ύψους 9.500 δολαρίων. Και σ’ αυτό έχει σβηστεί το όνομα του παραλήπτη, ενώ ως δικαιολογία αναφέρεται ότι ‘αυτή (η επιχορήγηση) είναι η πρώτη από μία σειρά’. Το υπόλοιπο κείμενο έχει σβηστεί με αποτέλεσμα να καταλήγει κανείς στο λογικό συμπέρασμα ότι ακολούθησαν και άλλες επιχορηγήσεις στο συγκεκριμένο πρόσωπο ή πρόσωπα ή οργανισμό.
Σε έγγραφο με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2000, η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας φαίνεται να καταβάλλει 24.546 δολάρια αλλά η αιτιολογία παραμένει μυστική, καθώς ο αποχαρακτηρισμός του εγγράφου άφησε την πρόταση στη μέση. Γράφει: ‘Ο δικαιούχος πρέπει να τα χρησιμοποιήσει…’. Το όνομα του δικαιούχου έχει σβηστεί.
Κρύβουν τα ονόματα των παραληπτών
Είναι αναγκαίο να διευκρινιστούν τα εξής:
Πρώτον: Αν και το βασικό ερώτημα της έρευνας αφορούσε τον ισχυρισμό για επιχορήγηση πολιτών για να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν, οι ερευνητές δεν μπορούν να υποστηρίξουν με βεβαιότητα ότι οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις αφορούσαν μόνο το σκηνικό που στήθηκε για επιβολή του σχεδίου. Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές έχουν εξασφαλίσει τα ονόματα των οργανώσεων που έλαβαν επιχορηγήσεις για να στηρίξουν το σχέδιο Ανάν αλλά υπήρξε ρητή άρνηση για να δοθούν τα ονόματα των μελών των διοικητικών συμβουλίων.
Δεύτερον: Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που υπέγραψαν για να λάβουν τις επιχορηγήσεις (grants) όπως περιγράφονται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των πρεσβειών της Αθήνας, της Άγκυρας και της Λευκωσίας. Τρίτον: Οι ερευνητές υπέβαλαν έφεση χωρίς να είναι γνωστό πότε θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Τέταρτον: Επικοινωνήσαμε με Αμερικανούς αρμοδίους για να σχολιάσουν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, αλλά λόγω χρόνου δεν κατέστη δυνατό να συμβεί αυτό. Όμως σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις έχουν τονίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται για προσπάθεια δωροδοκίας ξένων πολιτών.
Όταν προέκυψε θέμα αναφορικά με απόρρητο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, για επιχορήγηση ποσού 10.000 δολαρίων σε Κύπρια, Αμερικανός εκπρόσωπος είχε κάνει στις 12 Μαίου 2006 την εξής δήλωση: ‘Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα βοηθείας στην Κύπρο που υπάγεται διοικητικά στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην επανένωση της νήσου και τη συμφιλίωση της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Την εποχή που διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Ανάν, υποστηρίξαμε αριθμό προγραμμάτων που είχαν σκοπό να εξηγήσουν τους όρους τού κατ’ ανάγκη πολύπλοκου σχεδίου με σαφή κατανοητή γλώσσα. Για παράδειγμα, προσφέραμε χρηματοδότηση για έρευνα, τη διατύπωση και την εκτύπωση του ‘Οδηγού των Πολιτών για το Σχέδιο Ανάν’. Η Πράσινη Βίβλος, όπως έγινε γνωστή, προσφέρθηκε στην ελληνική, τουρκική, και αγγλική γλώσσα. Δεν αποκρύψαμε την υποστήριξή μας στην προσπάθεια αυτή. Είμαστε δικαιολογημένα υπερήφανοι για τις προσπάθειες υποστήριξης που παρέχουμε στις διακοινοτικές δραστηριότητες στην Κύπρο. Ισχυρισμοί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άμεσα ή έμμεσα πλήρωσαν κόσμο για να υποστηρίξει το Σχέδιο Ανάν είναι προσβλητικοί και παντελώς ανυπόστατοι’».

http://e-dragoumanos.gr/?p=9827

1 σχόλιο:

  1. Πόσοι τα “έπιαναν” από τις ΗΠΑ για το “Σχέδιο Ανάν”; παρα πολλα ατομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή